Det afghanska motståndet väntas öka under den kommande våren. Som en, mer eller mindre, desperat åtgärd skickar USA därför ytterligare 1400 marinkårssoldater till Afghanistans södra delar runt Kandahar där motståndet är som starkast.
Sedan Obama tillträdde som president i januari år 2009 så har den amerikanska insatsen i Afghanistan fördubblats, och uppgår nu till cirka 100 000 soldater. Något som kan tyckas vara paradoxalt då Obama tilldelades Nobels fredspris i oktober år 2009. När Sovjetunionen ockuperade Afghanistan under 80-talet så uppgick även deras insats till 100 000 soldater. Det hela slutade med ett fiasko för Sovjet som tvingades till reträtt.
Sverige bistår ockupationen med flera hundra soldater, dock utan någon demokratisk förankring bland det svenska folket.
Obama har uttalat löften om att ett amerikanskt tillbakadragande från Afghanistan skall påbörjas i sommar och att de flesta amerikanska soldaterna skall ha lämnat landet till slutet av hans mandatperiod i januari år 2013. Med tanke på situationen i Afghanistan så är Obamas strategi föga trolig. Om den följs så innebär det i princip att USA kapitulerar som en förlorare i det ockupationskrig som bedrivits sedan år 2001.
Sverige har deltagit sedan år 2002 och därmed legitimerat den smutsiga ockupationen. Nyligen så röstade den svenska riksdagen igenom ett beslut som innebär en förlängning av närvaron även under år 2011 samt att antalet svenska soldater skall kunna uppgå till maximalt 855 stycken.
Situationen för Obama är allt annat än stabil just nu. Opinionen svajar på hemmaplan och misslyckandet blir allt påtagligare i Afghanistan. Omvärldens förväntningar var skyhöga i samband med att han vann valet. Dock så har frälsningen och de storslagna resultaten uteblivit. Nu växer i stället missnöjet samtidigt som presidentvalet närmar sig.
Relaterat
Många frågetecken kring Sveriges insats i Afghanistan
2 kommentarer:
Det är uppenbart för envar att de etablerade politikernas ord väger mindre än luft. Det är vidrigt att de kan fortsätta ljuga så som de gör, men det är bara vi som kan förändra det. Att de har makt är för att vi ger dem makt.
Till Dan Eriksson
Precis, men för att lyckas förmå folket att vända de etablerade politikerna ryggen så krävs det att vi avancerar och blir bättre på alla plan. Vi har långt kvar, men vi måste nå ända fram.
Skicka en kommentar