fredag 30 september 2011

På stängt krismöte om asylproblematiken i Mariannelund

Migrationsverkets verksamhet i Mariannelund har orsakat omfattande problem för ortsbefolkningen under det senaste året. Under sommaren så blev situationen så ohållbar att en väktare fick utplacerades för att försöka upprätthålla ordningen i samhället. Torsdagen den 29 september så arrangerade Migrationsverket ett stängt krismöte tillsammans med representanter från bland annat Eksjö kommun, polisen och näringslivet för att diskutera situationen som åter har förvärrats. Jag lyckades närvara på mötet och skall nedan berätta om det och om vardagen för invånarna i Mariannelund.

I dagsläget så är runt 200 asylsökande utplacerade i Mariannelund, ett samhälle med dryga 1500 invånare. Migrationsverkets verksamhet har således blivit en del av samhällsbilden, något jag själv märkte när jag anlände till Mariannelund på torsdagen. Verksamheten stannar dock inte vid en förändrad samhällsbild, den har även lett till en omfattande problematik för samhället och dess invånare.

Efter att jag hade mött upp en annan nationalist så begav vi oss till möteslokalen. Vi var osäkra på om vi skulle bli insläppta, men vi gjorde i alla fall ett diskret försök – ett försök som lyckades.
Eftersom att det kunde komma fram känsliga uppgifter under mötet så var det stängt för allmänheten, till och med lokaltidningen Vimmerby Tidning blev portad. Till mötet kom runt 25 personer, som bland annat representerade Migrationsverket, Eksjö kommun, polisen, väktare, näringslivet, fastighetsägare, hembygdsföreningen och andra föreningar.

Krismötet var ett uppföljningsmöte från ett tidigare krismöte som hölls under maj månad. Frågeställningar som skulle diskuteras var om utvecklingen har gått åt rätt håll, hur sommaren har varit samt vad som skall hända efter mötet.

Omgående så kom diskussionen in på väktarfrågan och således vad väktarens närvaro hade resulterat i. Bakgrunden till väktarfrågan härrör från nationaldagen då polisen tvingades skjuta en drogpåverkad asylant som härjade på torget beväpnad med en kniv. Händelsen på torget fick bägaren att rinna över för många. Inte minst för näringsidkarna som drabbats hårt av asylsökande som stulit och bråkat inne i affärerna. Nu fick det vara nog och de krävde åtgärder.

Efter krismötet i maj så utplacerades en väktare i samhället, en kostnad som delades mellan Eksjö kommun och Migrationsverket. Väktarens uppgift blev att patrullera fyra timmar per dag, främst i butiker, bostadsområden samt på biblioteket.
Avtalet med väktaren skulle sträcka sig fram till mitten av augusti, men som det ser ut nu så saknas det pengar för att fortsätta med väktarverksamheten, något som redan har märkts i samhället.

Ett område där asylsökande bor.

En representant från samhällets näringsidkare, som verkade både betagen och irriterad över situationen som Migrationsverket skapat på orten, berättade att problemen åter hade blossat upp efter att väktaren slutat. Nu var det katastrof och problemen ökar hela tiden samtidigt som personalen känner sig otrygg. Senast samma dag som mötet ägde rum så hade representanten gjort en polisanmälan.


Mötesdeltagarna var överens om att väktarens närvaro hade gjort skillnad under sommaren, och därför höjdes röster om att det vore lämpligt att åter placera en väktare i samhället för att stävja de nya problemen som uppstått.
Representanter från hembygdsföreningen vittnade om stök och skadegörelse vid hembygdsgården, bland annat en mängd krossade fönsterrutor. Vissa rutor var gamla och kostade närmare 12 000 kronor att laga.

Representanterna från polisen menade att kriminaliteten hade ökat denna sommaren i jämförelse med sommaren förra året. Främst så betonade poliserna att det var stöld och våld i offentlig miljö som hade ökat. Detta alltså trots väktarens närvaro som enligt deltagarna hade haft en positiv påverkan.

Andra problem som påtalades var bland annat nedskräpning. Deltagare berättade att sopor slängs lite överallt och att det stundtals ser fruktansvärt ut. Det som slängs kan vara allt ifrån vanliga sopor till möbler. Ett problem har även uppstått genom att de asylsökande kan hämta kläder hos Röda Korset. De asylsökande provar inte kläderna innan de tar med sig dem hem, och de som inte passar slängs runt omkring områdena där de bor. Nedskräpningen förfular och förstör miljön samt att samhället blir oattraktivt som turistmål. Dessutom, påpekade någon, så sjunker bostadspriserna i takt med att miljön och fastigheterna förfaller.

En representant från det närliggande samhället Ingatorp fanns också på plats, ett samhälle med runt 400 invånare. Under sommaren så har Migrationsverket startat upp en verksamhet som omfattar drygt 40 asylsökande. Representanten menade att Ingatorp börjar få samma problem som Mariannelund, inte minst med nedskräpning i och runt trädgårdarna. I pausen så berättade hon för mig att invånarna i samhället var mycket kritiska till Migrationsverkets verksamhet, men hon själv såg flera fördelar med de asylsökande.

Det är ingen hemlighet att det brukar vara en lönsam affär att hyra ut bostäder till Migrationsverket. Markus Kyllenbeck, VD på fastighetsbolaget Bruzahem, såg inte Migrationsverkets verksamhet som något större problem. Troligtvis så beror det på att han bor i Stockholm och negligerar konsekvenserna som drabbar ortsbefolkningen. Det viktigaste för Kyllenbeck är givetvis att kronorna rullar in. För övrigt så är det även Bruzahem som hyr ut bostäderna till de asylsökande i Ingatorp. Bruzahem och Kyllenbeck tjänar alltså stora summor pengar på bekostnad av ortsbornas tillvaro och trygghet.

Flera deltagare efterlyste mer information, både för asylsökande och svenskar. Till exempel så sa någon att det borde tas fram filmer och broschyrer som berättar och visar hur det går till i Sverige, vart soporna skall slängas, vad som är tillåtet och inte. Migrationsverkets representanter menade dock att det finns information som de asylsökande får ta del av. Bland annat muntlig information, pappersinformation, filmer, tolkar och så vidare. Uppenbarligen så verkar dock informationen inte gå fram. Om det beror på Migrationsverket eller de asylsökande är oklart.

Ett annat område där asylsökande bor.

Diskussionerna fortsatte med förslag på olika åtgärder för att lösa problematiken. Bland annat så föreslogs flera liknande möten, praktikplatser, träffar mellan asylsökande och svenskar, sysselsätta de asylsökande med att renovera och hålla det snyggt i sina områden samt få in de asylsökande i samhällets olika föreningar. En representant från en förening påpekade då att föreningarna redan går på knäna ekonomiskt och således har svårt att ta hand om och integrera de asylsökande. En morot till föreningarna efterlystes, men Migrationsverket påtalade att de inte kan lägga pengar på allt möjligt. Representanten från näringsidkarna undrade hur de skulle få akut hjälp. Svaret som gavs var att det skulle bli ett möte framöver. Näringsidkarna verkar således tvingas att stå ut med problemen, och göra polisanmälningar, nu när väktaren är borta.

Linjen som fördes av politikerna var att Sverige var i behov av främlingar för att klara de demografiska förändringarna, för att kunna behålla välfärdssamhället. En politiker som jag pratade med i pausen menade att problemet var att svenskarna föder för få barn och att den enda lösningen är att ta in flera främlingar. Att genomföra politiska förändringar som främjar det svenska barnafödandet var naturligtvis inget alternativ. Det svenska folket skall bytas ut, punkt slut.

Jag samtalar men en asylsökande man från Somalia.

Innan mötet så passade vi på att besöka ett område där de asylsökande bor. När jag håller på att fota med min kamera så kommer två somalier gående, varav den ena frågar på engelska om jag är reporter. Jag svarar att jag är det och en konversation på drygt tio minuter uppstår. Han berättar att lägenheten som han bor i är i dåligt skick och vill ha min hjälp för att uppmärksamma detta. Vidare så säger han att han har rest runt i Europa, men att Sverige är ett av de bästa länderna att komma till. Han påpekar att han kan systemet. Visserligen så är det i princip ingen som har jobb, men de får matkuponger och pengar berättar han. Eftersom att mötet strax skulle börja så var vi tvungna att avsluta.

För att summera det hela så har Mariannelund och dess befolkning fått omfattande problem sedan de asylsökande anlände till orten. Migrationsverkets verksamhet har inte fört något positivt med sig, utan resulterat i en vardag bestående av nedskräpning, skadegörelse, stöld, våld och oro. Som det ser ut nu så struntar de ansvariga i konsekvenserna som drabbar ortsbefolkningen. Väktaren som fanns på plats under sommaren, och som såg till att det lugnade ned sig något, är borta.

Av vad som framkom på mötet så är det en ny taktik som kommer att användas framöver i tron om att problemen skall upphöra. I stället för en väktare som håller ordning så skall det nu satsas på annat som i stället fokuserar ytterligare på integration. Oavsett hur problemet vänds och vrids så går det inte att frångå att den stora förloraren i det hela är det svenska folket, och i detta fall ortsbefolkningen i Mariannelund. Migrationsverkets verksamhet är inte bara ett direkt och påtvingande problem för människor, utan också en enorm kostnad för det svenska samhället. Enligt uppgifter så kostar Migrationsverkets verksamhet bara i Mariannelund över fem miljoner kronor per år. Det är det ”Nya Sverige” som håller på att ta form, en omvandling som sker i såväl staden som på landsbygden, en omvandling som håller på att ersätta det svensk folket, en omvandling som sker i en allt snabbare takt.


Det är svårt att förklara situationen i ett blogginlägg och jag skulle kunna skriva mycket mera
, men för att sammanfatta det hela med ett ord så väljer jag att använda samma ord som näringsidkarnas representant använde på mötet - katastrof!

23 kommentarer:

kullen sa...

Jag hoppas att någon påminner Mariannelunds befolkning om detta om ett par år lagom till valet.

gunilla sa...

Fy en sådan tur att man inte bor där.Sverige borde vakna upp så vi får någon ordning här i landet.

Anonym sa...

Jo der finns et ord for å forklare det som de tvinger på oss, i alle hvite land og bare hvite land: FOLKEMORD.
Multikulturalisme er sosial konstruksjon for folkemord på hvite.

snushane sa...

Det kanske vore billigare att hyra en Boeing och flyga dom till sina hemländer... Värt att tänka på för våra Politiker!!

Anonym sa...

"-Det föds för få barn" är ett vanligt argument för den rådande politiken. "-Den demografisk utmaningen" och "-Sverige har en åldrande befolkning" är ungefär samma argument som det första.
Vad det egentligen betyder är: "-Svenskarna är på väg att försvinna och måste därför ersättas av andra folk".

Detta är ett resultat av att ha haft samma politiker vid rodret under flera årtionden. Det är deras politik som har gjort att det är så här nu. Det är både sosseregeringars och borgares politik som har gjort att "Vi har en åldrande befolkning, det föds för få barn och vi har en demografisk utmaning".

Och samma politiker vill fortsätta med exakt samma politik.

Anonym sa...

Ett mycket bra reportage. Vore kul att ser fler liknande reportage från olika orter. Intressant att "flyktingarna" har provat en massa andra länder innan de hamnade här och försöker lura Sverige på pengar, vore kul att veta om de smugglats hit, vad det kostade, var de fick pengar ifrån, vilka flyktingskäl de angav, varför de valde svepskälet de angav, osv.

/peter a

Anonym sa...

...och där bor jag *suck*. Eftersom jag är barnfödd på berörda ort så vet jag hur härligt det var att bo här innan alla asylsökande kom hit.
Nu är det värre än katastrof.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till kullen

Varför ska vi vänta till ett val som ligger flera år framöver? Vi kommer aldrig att kunna skapa ett bättre Sverige om vi bara ska agera på valdagen genom att rösta. Vi måste agera varje dag, inte minst utomparlamentariskt. Faktum är att det vi gör i dag kommer att avspegla sig på morgondagen.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till gunilla

Hur skall vi lyckas förbättra situationen i Sverige om vi skall fly problemen? Den negativa utvecklingen kommer tyvärr inte att upphöra av sig självt, utan det kommer att krävas hårt arbete. Sverige kan endast bli bättre den dagen då vi svenskar fattar mod, höjer rösten och säger ifrån.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 1

Precis, om vi tittar på Sverige så håller det svenska folket på att trängas undan till förmån för andra folk. Dessutom så håller vi faktiskt på att ersättas då det föds för få svenska barn samtidigt som stora mängder etniska främlingar välkomnas och ses som vårt lands framtid. Det svenska folket är utan tvekan under attack och allt detta som en konsekvens av den förda politiken.

Sedan så är det, precis som du skriver, ett globalt problem för världens vita folk. Vi måste helt enkelt ta gemensamt ansvar och kämpa för att vända den negativa utvecklingen.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till snushane

Oavsett vilket så är det inget alternativ för de etablerade politikerna, då främlingarna är önskade i deras ögon. Du kan ju alltid presentera förslaget ändå och se vilka reaktioner du får.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 2

Jag håller med dig. Det har ingen betydelse om regeringen är röd eller blå, politiken i denna fråga blir ändå den samma. Vi måste helt enkelt byta ut de etablerade politikerna och deras svenskfientliga politik.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 3 (peter a)

Tack så mycket!

Jag driver min blogg ideellt så jag har tyvärr inte möjlighet att skriva om allt intressant som sker.

Jag kan dock rekommendera dig att teckna en prenumeration på veckotidningen Nationell Idag. Skicka ett mail till mig så kan jag hjälpa dig med det.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 4

Jag förstår dig och alla andra invånare i Mariannelund som känner er överkörda av politikerna och Migrationsverket. Jag hoppas dock att ni höjer rösten och säger ifrån. Har du någon intressant information så är du välkommen att höra av dig.

Gunnar Andersson sa...

Först och främst det finns bra invandrare och dåliga.Men de är för många det är främst invandrings politiken vi ska ändra på inte angripa enskilda invandrare.

Har vi inte egna problem som arbetslöshet och bostadsbrist?
Ska vi inte först se till att svenskarna har bostad och arbete?
Fler invandrare nej de kostar oss enorma summor stort antal är arbetslösa.

Jag ska efter 51 år lämna Stockholm för att bosätta mig i dalarna bort från dessa hemska betong förorter byggda i miljon programmet 1971.

www.natsol.se

Nationell Solidaritet

Gunnar Andersson kämpat sedan BSS tiden på 80 talet!!!

Anonym sa...

Jag har själv arbetat som integrationshandläggare och kan inte för mitt bara liv förstå argumentet om arbetskraft. Om vi tittar på dem som kommer till Sverige så kan man se tydliga mönster. De som kommer ifrån länder med et fungerande utbildningssystem har små eller inga problem med att få jobb, ej hellre lära sig språket. Påfallande många av dessa är faktiskt oxå kristna, vilket är en tankeställare. När det gäller huvudgruppen av invandrare kommer dessa, tyvärr, från länder där det inte finns något fingerande utbildningsväsende. Främst Afghanistan och Somalia. Detta är länder där i princip inget har fungerat dem senaste 30-50 åren! Och där majoriteten är analfabeter. Om man tittar på forskningen så vet vi at det tar 3 generationet att ändra en livsform. Det betyder altså at om integrationen fungerar kommer dessamänniskot att vara fullt integrerade om ca 70 år. Vi kan oxå ta siffror på att det tar 7 år att komma in i det Svenska samhället. Men jag tvivlar på at den statistiken gäller krigstraumatiserade analfabeter.
Sverige behöver arbetskraft, men senast jag kollade hade vi en ungdomsarbetslöshet på 25%. Den torala arbetslösheten ligger rundt 10%, men då ska man inte glömma att man enligt kains modeller räknar bort 4% för at detta är s.k strukturrelka förändringar, dvs människor som är mellan jobb. Det ger altså en real arbetslöshet på ca 14%.

Jag beklagar att jag som skriver är anonym, mmen det är en nödvendighet, för att inte bli stämplad som nazist etc.

Anonym sa...

Sverige kommer aldrig någonsin att få någon nytta av analfabeter som idag kommer till Sverige, vi kommer alltid att få försörja dessa människor, eller så får dom möjligen "skitjobb" som ingen annan vill ha.
Det globala problemet som jag ser som det verkliga hotet är världens överbefolkning. Något måste göras annars blir det katastrof.

Anonym sa...

Journalisterna basunerade ut i flera år att invandring behövdes eftersom förtiotalisterna skulle pensioneras. Nu har de snart pensionerat sig allesammans och om ni är vaksamma märker ni att retoriken förändrats från förtiotalister till demografisk utveckling.
Hur befolkningspyramiden ser ut spelar säkert en viss roll men det viktigaste är hur mycket en person producerar. Ökad produktivitet gjorde att vi kunde gå fran familjer med fem till tio barn till familjer med ett eller två.

Med femtio tusen svenskar många ugndomar som jobbar i Oslo och ytterligare tiotusen i Köpenhamn/Helsingör, kanjag inte förstå vad eliten svamlar om.

Om några generation kommer det svenska välfärdssamhället att blott vara ett minne. Det enda alternativet kommer att bli ett samhälle som i USA, ingen av de produktiva kommer att vilja jobba hårt och försörja Somalierna och dyl.

Anonym sa...

Jag förstår inte varför in¨vånarna i Mariannelund gnäller. De har ju själva röstat fram denna politik. Tycker inte de har rätt att gnälla överhuvudtaget. Men det är min åsikt. Mvh Niklas Larsson-Linköping

Peter sa...

Tack för en bra läsning och ett bra repotage, starkt jobbat Rasmus.

Det du beskriver om Mariannelund blir en vanligare syn i Sverige och sådana här problem behöver mer uppmärksamhet för att tas itu med.

Anonym sa...

På ett sätt kan det vara nyttigt med dylika händelser, då kanske folket vaknar ur sin dvala och ser lite utanför sina vanliga ingrodda mönster. Man får den politik man röstar på, om ortsborna röstat på SD hade denna problematik varit lite mindre omfattande. Enda sättet att komma tillrätta med problemet är att bilda medborgargarden och slå in vett i huvudet på dessa barbarer, göra dem rädda för att bete sig som grottmänniskor. Tack för mig.

Gruvmor - Maria Olsdotter sa...

Efter att ha läst denna redogörelse så blev jag plötsligt glad åt att vi i vår lilla by inte har affärer, bibliotek, skola, post osv.

Det har hållits hemliga möten även här där vi byborna inte varit välkomna. Politikerna lär har lovat förbättring och Migrationsverket skulle försöka minska antalet asylplatser, men ingenting har hänt.

Och nuförtiden säger Migr hela tiden att "systemet är fullt, vi har aldrig haft så här många människor". Så vi håller inte andan.

http://gruvmor.wordpress.com/strassademografin/

Anonym sa...

Har jobbar som nattsköterska i flera småländska kommuner. När man åker runt till sina patienter, märker man rätt som det är ett par billjus i bakspegeln. De kör efter en liten stund och svänger sedan av. Skulle jag få problem med karta eller behöva hjälp med något annat, tutar jag bara så kommer någon av dessa gubbar farande. Det kallar jag trygghet! Ett gäng farbröder i 60-årsåldern med mobiltel som enda arbetsredskap har åtagit sig att hålla vakt över sin hembygd. De lyckas i tysthet. Andra sitter med gapande munnar och skriker efter mer resurser, utan att själva lyfta ett finger. Där är väl Kalmar den klart lysande "stjärnan"! Man kunde sk-a i det, om det inte vore barnens och barnbarnens framtid det gällde...