söndag 16 januari 2011

Tips för att komma igång med träningen

Att upprätthålla en aktiv och hälsomedveten livsstil är något som vi alla bör se som naturligt och självklart. Träning ger en massa fördelar som är för bra för att gå miste om. Somliga tappar dock bort motivationen och andra hittar på bortförklaringar för att komma undan. Nedan följer några enkla tips för ett bättre liv där träningen är en viktig del.

Jag ägnar mig regelbundet åt olika sorters träning och idrottsaktiviteter varje vecka för att hålla kroppen och hälsan i form. Vad jag ägnar mig åt beror till viss del på årstid och det varierar med allt ifrån gym, löpning och promenader till innebandy, ridning och tennis. För mig är träningen inget jobbigt måste, utan snarare ett disciplinerat nöje som är en naturlig del av mitt liv.

Många människor lider i dag av olika begränsningar och sjukdomar som kan relateras till en osund livsstil. Detta är ett stort problem, och det största problemet finns oftast inom människorna själva som på ett eller annat sätt intalat sig själva att träning inte är något för dem. Det kan handla om lathet, orkeslöshet, bristande motivation och så vidare. Det som avgör en människas strävan att leva ett hälsosamt liv är viljan, utan viljan så klarar vi inte av något.

Att träna är ett steg i rätt riktning för ett bättre liv. Vilka träningsformer du ägnar dig år spelar mindre roll, det viktigaste är att du gör något och tillräckligt ofta för att upprätthålla en aktiv och hälsosam livsstil.

När väl viljan och motivationen har infunnit sig så är det inte så svårt att komma igång med träningen. Desto svårare är det att upprätthålla motivationen och på så sätt göra träningen till en rutin i vardagen. Om du kommer till det stadiet att du tvingar dig till träningen eller hoppar över vissa pass på grund av sviktande motivation så är det läge att förändra träningen. Risken kan annars bli att du slänger in handduken.

Fundera över din träning och kom fram till anledningar som gör att du vill träna. En betydelsefull sak är att göra träningen till något som du uppskattar, något som du ser fram emot och något som du längtar efter på grund av att du vill nå resultat. All träning handlar inte om gym, utan det finns massor av olika aktiviteter som du kan ägna dig åt. Gör något som du trivs med. För att bli extra motiverad under träningen så kan det vara bra att lyssna på musik. Välj den musik som du själv föredrar och som du bli motiverad av, gärna med fart i.

Att träna själv kräver hård självdisciplin då det enbart är du själv som avgör om och när du skall träna. Om du saknar självdisciplinen så är ett tips att hitta en träningspartner. Detta kommer att göra träningen mer social samtidigt som ni kan motivera varandra. Om din träningspartner ringer till dig och vill ha med dig ut i löpspåret så blir det genast mycket svårare att hoppa över träningen. Viss träning kan dock bli ineffektiv av en eller flera träningspartners. När det gäller gymmet så föredrar jag att träna själv eftersom att jag vill fokusera fullt ut på träningen i stället för att vara social med eventuella träningspartners mellan övningarna.

Sporadisk träning är inte att föredra då träningen kan bli dålig och riskera att upphöra. Därför är det bra att planera träningen genom att välja ut ett par dagar i veckan då träningen skall genomföras. Sedan är det bara att följa planen. Självklart så kan det ibland hända att det kommer viktigare saker i vägen, men ett tv-program, dataspel eller allmän lathet är absolut ingen ursäkt för att hoppa över träningen.

Ett bra sätt att notera framstegen är att sätta upp prestationsmål. Till exempel att du skall springa de där sex kilometerna en minut snabbare under en månads tid eller att du skall lyckas öka dina vikter på gymmet under en viss period. När du börjar med att sätta upp mål så är det väldigt viktigt att du sätter dem realistiskt. Sätter du för avancerade mål så finns risken att du tröttnar eftersom att du aldrig når ända fram. Inte fören träningen flyter på så kan du börja utmana dig lite mera genom att sätta högre mål. Tänk dock alltid på att din kropp skall klara av träningen och att du skall må bra av den. Ett tips är att du för en träningsdagbok över din träning så att du kan följa utvecklingen, något som förhoppningsvis kommer att vara motiverande.

All träning och motion utgår självklart inte från gymmet, utan det finns massor av aktiviteter att ägna sig åt oavsett vart du bor eller hur mycket pengar du kan lägga på träningen. Till exempel så kan du promenera, springa, simma, cykla eller regelbundet göra sit-ups varje morgon och kväll. En annan möjlighet är att samla ihop ett gäng vänner och spela innebandy tillsammans. På sommaren går det att byta ut innebandyn mot fotboll, det är både roligt och socialt. Eller varför inte utmana någon på tennis, hyra några kanoter eller köpa vissa gymredskap för att använda hemma?

När du börjar träna så är det viktigt att du tänker långsiktigt och att träningen skall bli en del av ditt nya liv. Du kommer inte att bli en atlet redan efter en kort tids träning, utan resultaten kommer med tiden och beror helt på din vilja. Du kommer att upptäcka en ny värld där du blir piggare, friskare och starkare. Dessutom så kommer du att bli en positivare och bättre människa.

Kör hårt och lycka till!

Inga kommentarer: