måndag 26 juli 2010

Hög standard på gruppboendet för ”flyktingbarn” i Södra Vi

Samtidigt som det sparas in på många områden i samhället så finns det grupper som klarar sig lindrigt undan, en sådan grupp är de så kallade flyktingbarnen. Tydligen så handlar det inte om att erbjuda ”flyktingbarnen” trygghet, utan snarare om att skämma bort dem med det svenska folkets skattepengar.

Enligt bilder så framkommer det att standarden på gruppboendet för ”flyktingbarnen” i Södra Vi är hög. Inte nog med att lokalerna är nyrenoverade, de är även inredda med nya inventarier och dyra teknikprylar. Bilderna är tagna från ett rum, men gruppboendet har många rum och hur det ser ut i övriga rum är därför oklart.

I nummer två år 2009 av magasinet Mer om Vimmerby kommun uttalar sig Peter Tirheden, föreståndare för gruppboendet, på följande sätt om planerna med boendets utformning – ”Det gäller framför allt att få struktur i boendet och skapa en så hemlik miljö som möjligt.

Nya möbler och en stor platt tv-apparat

En mindre platt tv-apparat och ett Playstation 3

Beslut om att ta emot ”flyktingbarn” togs för drygt två år sedan och det har visat sig vara ett stort misslyckande för Vimmerby kommun. Till att börja med så handlade det om fem stycken och tanken var att hitta familjer inom kommunen som skulle ta hand om dessa. Familjer för detta ändamål gick dock inte att hitta.

För att gå vidare så togs beslut om att hitta lämpliga lokaler till ett gruppboende, renovera och inreda dessa. Lokaler hittades i tätorten Södra Vi och flera invånare var väldigt upprörda över att få detta gruppboende till sin ort. Till gruppboendet rekryterades även personal och bland annat sju stycken ungdomspedagoger.

När gruppboendet stod klart för cirka ett år sedan så handlade det inte längre om att ta emot fem stycken, utan nio stycken. Socialförvaltningen har dessutom gått ut och sagt att man vill ta emot dubbelt så många ”flyktingbarn” till kommunen.

I början av året så pressenterades en utredning som visade på att vart tionde barn i Vimmerby kommun räknas som fattigt. Ungdomsproblemen i kommunen är många och utbredda, men trots detta så ignoreras situationen för svenska barn och ungdomar. Till kommunvalet i Vimmerby så har vi nationaldemokrater bland annat valt att fokusera på just denna fråga. För oss nationaldemokrater kommer svenskarna alltid i första hand. Med din röst så kan vi förändra!

Relaterat
Ta emot frivilligt, eller bli tvingade
Vimmerby kommun misslyckades med flyktingbarnen

27 kommentarer:

Tommy Viklund sa...

Geeses...Det ser ju ut som att kliva rakt in i en monter på IKEA... ^^

Anonym sa...

Men snälla Rasmus, detta ser ju att vara något gemensamt vardagsrum, sedan kallar jag inte IKEA-grejer + en skräpig (förmodligen plasma) TV för hög standard ? ? ? Håller med dig i mycket men detta inlägg var faktiskt lite löjligt! Jaha, de har en soffa från IKEA och nån skräpig Plasma-TV inte ens HD-tv iom att PS3 är kopplad med scart och inte HDMI-kabel...

Sluta försök att plocka billiga poäng och gör om... Möblerna+TV är knappast någon kostnad att tala om, det som däremot skulle vara intressant är vad personal, drift, lokaler kostar, dvs de kostnader som löper på månad efter månad !?!?!

Anonym sa...

Det relevanta är om standarden är rimlig i relation till standarden på motsvarande kommunala gruppboenden för andra grupper, som exempelvis ålderdomshem.

Tror du herrarna och damerna där - som betalat för uppbyggandet av detta idag mycket sjuka land - åtnjuter denna standard?

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Tommy Viklund

Det fanns tydligen en idé för hur boendet skulle utformas.

I nummer två år 2009 av magasinet Mer om Vimmerby kommun uttalar sig Peter Tirheden, föreståndare för gruppboendet, på följande sätt – ”Det gäller framför allt att få struktur i boendet och skapa en så hemlik miljö som möjligt.”

Kim sa...

Till anonym:

Det tillhör inte socialbidragsstandard med platt-tv, oavsett om det är en "skräpig" plasma eller inte. Om du mot förmodan skulle få igenom en ansökan om en TV så skulle det röra sig om ett belopp som du aldrig skulle kunna köpa en begagnad platt-tv för. Det kan alltså konstateras att de har bättre standard än personer som får socialbidragsnorm och ska söka bidrag för möbler etc.

Det handlar inte om att plocka några billiga poäng här, utan att visa verkligheten. Uppenbart har dessa ensamkommande unga vuxna människor bättre standard än det äldreboende jag praktiserade på för något år sedan, för där fanns varken platt-tv eller något tv-spel. Dock finns det en dator för pensionärerna där de kan sitta och surfa, som är ungefär lika gammal som när Playstation 2 lanserades (alltså runt år 2000) för att göra en jämförelse.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 1

Precis som Anonym 2 skriver så måste man jämföra detta med hur det ser ut på andra gruppboenden, som tex. äldreboenden. Som jag skrev i mitt senaste inlägg så hade kommunen inte råd att köpa en tv till de boende på äldreboendet Eken i Vimmerby när den tidigare hade gått sönder. De fick vara utan tv tills Lions Club finansierade en tv till dem. För dessa så hade en ”skräpig plasma-tv” garanterat setts som hög standard.

Det är bra att du för fram kritik, men innan du gör det så bör du tänka ett steg längre. Jag skriver inte om detta för att plocka enkla poäng, utan för att visa hur det faktiskt ser ut.

Vad gäller din sista fråga om månadskostnaderna för gruppboendet så är den intressant och jag ska se vad jag kan göra för att få fram några siffror.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 2

Tack för ditt förtydligande av vad jag menade :)

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Kim

Precis som du skriver så handlar inte detta om att plocka några billiga poäng, utan helt enkelt visa hur det ser ut för människor som är ovetandes om detta.

Jag hoppas att informationen om detta sprider sig och att människor reagerar och börjar säga ifrån.

Anonym sa...

Min undran:
Vad är det för fel i att "barnen" själva får välja möbler på förslagsvis loppis eller Erikshjälpen?
Det måste ju finnas lokaler som står lediga, som inte behöver renoveras typ fabrikslokaler eller dylikt? Nu efter lågkonjunkturen bör det rimligtvis finnas sådana lokaler.
Dessutom tycker jag de ska sysselsättas med någon form av trädgårdsarbete, städning av väggrenar eller annat. Sådant ger karaktär.
Min dotter har LÄNGE velat ha ett sådant spel som nämns i artikeln, men tyvärr måste familjen prioritera mat och bränsle till bilen. Vi arbetar båda heltid och har en villa i mellanprisklass. Rättvist? Nope.

Anonym sa...

Detta ska inte jämföras med någon socialbidragsstandard utan med totala kostnaden för verksamheten över flera år och då är naturligtvis en ny TV med hyfsat ny teknik som går att köpa in för en mycket billig peng nuförtiden det som är att föredra. Skulle TV:n gå sönder p.g.a. skadegörelse, ja först då kommer saken i en helt annan dager...

Anonym sa...

Är detta på allvar????
Jag är chockad, här sitter alltså en vuxen människa på fullt allvar och gnäller över att några ungar har fått lite möbler och en sopig Plasma/LCD TV till ett gruppboende??????

Jag är lessen men om det har gått så lång i ens liv att man lägger ner tid på att skriva ett blogginlägg och lägga upp bilder på detta....jag finner inte ord.

Hoppas du får ett bra rikare liv framöver iallafall.

Anonym sa...

Medmänniskor, ni har ju nollkoll! Det där är ingen plasma, det är en lcd.

David Eriksson sa...

Till Anonym1: Väldigt intressant att du säkert kan skriva att det "inte ens är en HD-tv" genom att påpeka att dom använder scart istället för hdmi-kabel. Även fast inte tv-spel direkt är högprioriterat i mitt liv så vet jag såpass mycket om dessa att det går alldeles utmärkt att använda BÅDE scart och/eller hdmi-kabel till dessa konsoller, oavsätt om man har hd-tv eller inte. Tror nog inte batikhäxorna på dessa "ungkarlshotell" är medvetna om att bilden blir ytters skarpare just för de använder hdmi-kabel.. Fast nu var väl egentligen inte poängen med inlägget om dom har en tv för 7 tusen eller 10 tusen.

Att dessa "barn", som enligt media och politiker flyr för sina liv för att söka skydd här i Sverige, ska vänjas in i denna standard som våra pensionärer på deras gruppboenden inte ens kan drömma om är en skam utan dess like! Våra pensionärer som byggt upp detta land får inte ens ordentlig mat serverad!

Flera av de pensionärer jag talat med, som nu vaknat upp ur deras törnrosasömn, känner stor skam över hur samhället ser ut idag samt känner sig brutalt lurade av politikerna..

David Eriksson sa...

Ursäkta eventuella stavfel i mitt förra inlägg. Nyvaken och påväg till jobbet. Känns bra.. Kan jag även i slutet av nästa månad lägga 1/3-del av min modesta lön till dylika projekt! Så att Svensson även i framtiden kan känna en falsk bild av stolthet och ansvarstagande!

Olof sa...

Det vore intressant att få veta hur gamla dessa "flyktingbarn" egentligen är. Kanske material för ännu en artikel? Bra jobbat, Rasmus!

Anonym sa...

Min röst är klar till årets val!!!
Den kommer med stolthet läggas på Rasmus Gårdebrink..

//

Besviken Vimmerbybo

som lever i verkligheten sa...

Hade det sett ut så där hemma i min familj hade jag varit hur nöjd som helst, ni verkar inte ha en inblick i familjehem eller äldreboende! Utan ni som skriver här verkar tro att alla har lika mycket tekniska prylar och pengar som ni själva? Men sen är väl inte det så stora pengar som ligger i prylarna, mot vad det kostar att försörja negerungarna ! Så som lön till arbetarna pedagogerna och liknande! Och olika aktiveterna dom tar med dom på?!?

Min röst hamnar på Rasmus i valet allafall, han vågar ta i saker andra politker inte vågar nysta om!

Anonym sa...

Prylar hit och dit, visst det är orättvist men det värsta är väl de svenska tjejer som särar på benen för dessa "gäster".

Anonym sa...

Helt otroligt hur några fånar diskuterar om det plasma eller LCD Tv, här finns inga resurser att ge ätbar mat till gamla och sjuka men skaffa en fin hemstandard för invandrare är fullkomligt naturligt.
Ang svenska tjejer särar benen...det är ju inte så konstigt när varenda film och tv serier och reklam hjärntvättar ungdomen med att mörkt eller gärna svart är det enda för vita bimbos.

Marius sa...

De bor bra. När min familj flydde till Sverige från ett ockuperat Polen så kan jag säga att vi bodde inte så här bra. Inte i närheten. Vi fick hjälp men till största delen klara oss själva.

Och det blev folk av oss, vi skaffade oss arbete och blev snabbt en del av samhället.

Vad ska de här analfabeterna tillföra?

Anonym sa...

Inte överdrivet bra standard? Den kommentaren kan bara komma ifrån någon bortskämd fjant som bor låååångt ifrån det mångkulturella helvetet.

De har jävligt mycket bättre standard än vad jag har.

cavatus.wordpress.com sa...

För er som vill veta lite mer fakta om kostnader för dessa flyktingbarn, rekommenderas att läsa den svenska journalisten Julia C:s uttömmande artikel om dessa:

http://snaphanen.dk/2010/06/27/s%C3%B8ndagskronik-juvelerna-i-maktens-krona/

Hon har skrivit fler analyserande texter och en länksamling till dem finns här:

korta.nu/jc

Anonym sa...

Dessa ständigt återkommande "barn" ... Var 17 finns alla barnen? Män skulle jag kalla dessa på bilden i tidningen...

Anonym sa...

Rimlig standard - är väl densamma som de hade i sina hemländer? Ja var finns barnen?

Anonym sa...

Råkade hamna här och ser att den kungliga svenska avundsjukan har fått ett forum .....
Kan inte alla ni som klagar ta o bo en vecka på dom ställen som flyktingarna kom ifrån? Bara så ni fattar att det kan vara en human handling att fixa ett jyst boende åt nån som inte haft samma tur som ni o råkat födas i ett land med demokrati o ett utav världens högsta levnadsstandarder!
En äcklig kampanj ni för mot oskyldiga människor, är det den där egoistiska intoleransen som är eran "svenska kultur"?

Anonym sa...

Fick en tidning i brevlådan idag och läste en artikel där som fick mig att gå in på din blogg.

Jag har några funderingar gällande detta inlägg... boendet för "flyktingbarn" i södra vi finansieras väl till viss del med statliga bidrag medan kommunen sköter finansiering av äldreboende, detta gör det lite svårt att jämföra just dessa. Sen håller jag med om att mycket resurser i samhället fördelas orättvist och att förändringar måste göras men min åsikt är att detta sträcker sig längre än flyktingförläggningar och äldreboenden? Jag menar att en mindre tv eller färre pedagoger till flyktingbarnen knappast kan finansiera bättre sjukvård,fler lärare, högre standrad på äldreboenden eller ge fler ungdomar arbete.

flyktingförläggningen är väl inte den enda utgiften kommunen har där pengar kan dras in till fördel för andra områden?

Dessutom underlättar denna "standard" integreringen i svenska samhället. problemet är ju att vi inte kan ta hand om de invandrare som kommer men när vi nu gör det så är det också fel?

Sen har jag en fråga gällande begreppet "hög standrad" och hur det definieras. Begrepp har olika innebörd för olika personer beroende på föreställningar, sociala förhållanden osv. Om pengar är per definition samma som hög standard kan jag hålla med om att det är orättvist att dessa barn får en platt-tv men inte pensionärerna som ex. Men min definition av hög standrad innebär så mycket mer än det, lycka, frihet,vänner, släkt mm. något som dessa barn saknar...

Elinor sa...

Varför skriver alla "politiker" typ att de var många som tyckte så, eller de flesta var upprörda över de och de. Hur många i södra vi är upprörda över att detta? I siffror alltså om du inte förstår vad jag menar..
Det handlar om att komma in i ett samhälle. Om barn har varit med om tragiska saker i livet kan de vara hälsosamt rent psykiskt med alla dessa prylar och för att dom ska känna sig värda. Ser hellre att mina skattepengar går till dom än någon halvalkis svenne som lever på bidrag för att dom inte orkar jobba.
Du skriver som det är, vist. Men du vrider det ju självklart till din åsikts fördel. Sug på den!