söndag 14 oktober 2012

Hemmagjord nyponsoppa av plockade nypon

Under veckan så har jag plockat en hel del nypon. Dessa har jag använt till att göra nyponsoppa av, något som är både gott och nyttigt. Dessutom så blir det så mycket trevligare när det görs från grunden.

Att plocka nypon är inte svårare än att gå ut i naturen och hitta några nyponbuskar. Det är dock bra att ta med ett par ordentliga handskar och samtidigt klä sig i tåliga kläder som skyddar kroppen. Detta då nyponbuskarna har taggar som är lätta att fastna i.
Nyponbuskar finns lite här och där, så det är bara att börja leta.
Sällskap bland nyponbuskarna.

För att göra en vanlig nyponsoppa till fyra personer så krävs följande ingredienser:

7 deciliter färska nypon
1,5 liter vatten
1 deciliter strösocker
1,5 matskedar potatismjöl

Till att börja med så ska de färska nyponen sköljas ordentligt. Därefter så tar du bort blomfästet, enklast med en liten kniv. Det finns vissa som även väljer att dela nyponen för att rensa ut kärnorna. Jag använder dock hela, då kärnorna ändå silas bort i efterhand.

När du har sköljt, rensat och mätt upp sju deciliter nypon så lägger du dem i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka därefter nyponen i cirka 20 minuter, eller tills dem börjar mjukna och gå sönder. Du kan själv påskynda denna process genom att mosa nyponen med en sked, mixer eller liknande.

När nyponen har gått sönder så tar du bort kastrullen från plattan. Därefter så silar du nyponen flera gånger och pressar igenom nyponmassan så att det bara blir skal och kärnor kvar. Jag föredrar att göra detta med hjälp av ett durkslag. När detta är gjort så skall det finnas cirka 1,3 liter nyponsoppa kvar. Är det mindre så kan du fylla ut mellanskillnaden med vatten.

Sedan så är det dags att reda nyponsoppan, och då häller du tillbaka den i kastrullen igen. Värm upp nyponsoppan och tillsätt sockret. En deciliter socker är kanske i minsta laget, men jag föredrar att undvika att använda allt för mycket socker. Efter att du har tillsatt sockret så rör du ned potatismjölet. För att undvika klumpar så kan du blanda ut potatismjölet med lite vatten i en mindre skål innan du tillsätter det i nyponsoppan. Efter att du har tillsatt potatismjölet så inväntar du den första kokbubblan, när den har kommit så tar du bort kastrullen från plattan.
Till sist så är nyponsoppan klar.

Därefter så är nyponsoppan klar, och den går att inta både som varm och kall. Denna gång så gjorde jag två varianter. Dels den vanliga och dels en med rivet citronskal för att få mer syrlighet. Nyponsoppan går att smaksätta med flera olika saker, men var försiktig så att inte all nyponsmak försvinner.

3 kommentarer:

Tina Nilsson sa...

Hej Rasmus
Jag undrar hur länge kan man förvara nyponsoppan .
Har nu varit ute och plockat mina första nypon. Ska bli spännande älskar nyponsoppa.
MVH Tina

Anonym sa...

Hej Rasmus!
Har snoppat nypon från skogsbryn vid Stuvsta, ska koka soppan på rensade nypon då. Tack för receptet, länkade på Facebook, hoppas det är okay!
Per Larsson, Snättringe

Anonym sa...

Tack Rasmus, vi var ute på en ö i Göteborgs skärgård och plockade massor av nypon, nu vet vi hur vi ska göra.