torsdag 8 juli 2010

Almedalen 2010 – störst hitintills och ND gjorde avtryck

Söndagen den 4 juli var det åter dags för den traditionsenliga politikerveckan i Visby att gå av stapeln. Nationaldemokraterna syntes, hördes och gjorde ett mycket lyckat politiskt avtryck i den politiskt korrekta cirkusen. För egen del så var det mitt andra år i Almedalen.

Nationaldemokraterna fanns på plats redan från start och skulle finnas representerade under första halvan av veckan. Själv så anlände jag till ett soligt Visby under måndagskvällen och efter att ha träffat några av aktivisterna så bar det av till Almedalsparken där Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly skulle hålla tal.

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly håller tal i Almedalsparken

I parken möter vi upp en annan grupp med aktivister utrustade med tidningen Nationell Idag som sprids till åhörarna i parken samt en större banderoll med texten Folkets väl före storfinansens! Nationaldemokraterna som vecklas ut väl synlig. Vänsterns sympatisörer var bevisligen positiva till ND då tidningarna gick åt i överraskande stora mängder. Dagen avrundades med grillning ute vid havet i kamraters goda lag.

På plats under Ohlys tal fanns nationaldemokrater med en större banderoll

I år är det valår, vilket jag hoppas att ingen har missat, och mycket talade därför för att politikerveckan i Almedalen skulle bli riktigt stor. Helt riktigt så blev den riktigt stor och till och med den största sedan starten år 1968. Antalet evenemang beräknades till runt 1400 stycken, en ökning med flera hundra sedan året innan och det märktes.


Dagen därpå stod bland annat två torgmöten på schemat. Jag ägnade därför förmiddagen till att färdigställa och justera mitt tal. På eftermiddagen skulle vårt första torgmöte börja på Donnesplats. Med stora beach-flags, flaggor, bokbord och aktivister som spred informationsmaterial så började torgmötet inför massor av människor. Talade på Donnerspalts gjorde partiledare Marc Abramsson, vice partiledare Daniel Spansk och jag själv.

Jag talar på Donnersplats

Mitt tal handlade bland annat om att samhället genomsyras av många djupt rotade problem som trasar sönder människor på löpande band utan att någon egentligen bryr sig. Att varken riksdagspartierna eller SD kan lösa problemen utan att det krävs en rakryggad politisk rörelse som har både modet och viljan att ta ansvar för samhället, en nationaldemokratisk rörelse. Att de unga är vår framtid och att vi tillsammans måste kämpa för ett bättre samhälle som vi med stolthet kan lämna över till kommande generationer.

Nästa plats var Hamnplan där det skulle bjudas på en längre offentlig debatt mellan Marc Abramsson och Svenska kyrkans Mikael Mogren. Parollen för debatten var Alla människors lika värde!? Innan debatten började så hann vi med att avverka några kortare tal där Daniel Spansk, Mattias Karlstrand och jag talade.

Debatt mellan Svenska kyrkan och Nationaldemokraterna

På platsen hade det nu samlats mängder med förväntansfulla åhörare, politiker och journalister för att lyssna till debatten, en debatt som pågick i cirka en timma. För dem som vill se debatten så tror jag att den kommer att dyka upp på hemsidan framöver. Under debatten fördes många intressanta diskussioner med åhörarna och aktivister spred informationsmaterial i form av tidningar och flygblad.

Debatten lockade många åhörare, däribland många politiker och journalister

Bland många så pratade jag bland annat en längre stund med en kvinna från Svenska kyrkan där jag förklarade vår ideologi och att den inte bygger på hat och rasism som många missuppfattas att tro. Jag lade även fram mina meningar om att jag ansåg det mycket beklagligt att Svenska kyrkan har blivit politiskt korrekt och tar ställning i det politiska livet. Jag upptäckte även den lokala SDaren Toralf Alfsson, från Kalmar, sittandes på en bänk några meter från platsen. Jag passade på att växla några ord med honom och tyckte att det var kul att han hade smugit sig fram för att lyssna på ND.

Grillning vid havet

Efter ytterligare en lyckad dag på Visbys gator så begav vi oss ut till Lickeshamn för att skåda raukar, uppleva havet, umgås och äta. Efter några timmars sömn så var det åter dags för nya aktiviteter i centrala Visby.
Först på schemat stod ett bokbord vis slussbron som skulle hålla på i flera timmar. En grupp aktivister gick omkring i området och spred material medan jag och några andra höll till vid bokbordet för att sprida information, prata med människor, spela musik, erbjuda litteratur och annan information. Dagen var riktigt varm och det var mycket folk i rörelse. Mycket informationsmaterial gick åt och det fördes många intressanta diskussioner med politiker, journalister och andra förbipasserande.

Bokbord

Jag hade bland annat en längre diskussion med en lokal journalist om medier och den nya grundlagen som har tystats ned i de etablerade medierna. Två kvinnor från Rädda barnen menade att Sverige hade tagit emot alldeles för många invandrare och de delade i stort sett min syn på att de folkomflyttningar som sker i dag inte förbättrar situationen för världens barn. Istället för att ta hit enstaka barn så bör det vara humanare att ta denna kostnad och hjälpa så många fler utsatta barn i närområdet.

Utdelning vid slussbron i samband med bokbordet

Även Lars Ohly passerade och jag frågade om han ville ha ett informationsblad, något han inte ville. Jag undrade då vad han tyckte var viktigt och ville få igång en debatt, något han uppenbarligen inte heller var intresserad av i vanlig ordning.

Havet

Efter bokbordet så återstod bara ett torgmöte för Nationaldemokraternas del i Almedalen år 2010. Jag kunde tyvärr inte närvara då jag var tvungen att bege mig mot fastlandet. Totalt sett så var vårt deltagande på årets Almedalsvecka väldigt lyckat rent politiskt då vi syntes och hördes, något som skapade uppmärksamhet kring partiet och den politik som vi företräder.
Detta bevisades inte minst av Emilia Bjuggren, ordförande för SSU Stockholm, som den 5 juli skrev följande på sin twitter: "Jag får krupp på de idiotiska nationaldemokraterna som dyker upp överallt, ska inte skriva på twitter vad jag får lust att göra..."

Se även artiklar på nd.se
Nationaldemokraterna startade Almedalsveckan med besked
Nationaldemokraternas andra dag i Visby
Almedalsveckan med Nationaldemokraterna dag tre
Torgmöte och bokbord den fjärde dagen i Almedalen

Relaterat på bloggen
Almedalen 2008 - en brandgul succé

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var mycket positivt och intressant att följa ND under almedalsveckan. Jag tyckte att talen och den politik och ståndpunkter i sakfrågor som partiet talade om var riktigt bra.
Heja ND! Bra Jobbat Rasmus!
/Per Johansson, Civilingenjör, Sthm

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 1 (Per Johansson)

Kul att du uppskattar vårt arbete i Almedalen. Jag tycker att vi lyckades mycket bra även detta år och syntes och hördes på ett bra sätt.

Heja ND!

Jimmy Windeskog sa...

Mycket bra jobbat partikamrat!

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Jimmy Windeskog

Tack Jimmy! Tycker vi gjorde en bra insats. Kul att du har börjat skriva på din blogg igen.