tisdag 27 juli 2010

Vimmerby kommun hade inte råd med en tv till äldreboendet

Som jag skrev i föregående inlägg så är standarden på Vimmerby kommuns gruppboende för ”flyktingbarn” i tätorten Södra Vi relativt hög. Den höga standarden har dock inte alltid varit den samma på samtliga gruppboenden i kommunen. I mitten av år 2007 så fick kommunen be Lions Club om hjälp för att finansiera en tv till äldreboendet Eken. Kommunen hade inte råd.

Den gamla teven på äldreboendet Eken i Vimmerby hade gått sönder, men äldre- och handikappomsorgen var tvungna att se restriktivt på alla inköp och hade därför inte råd att köpa en ny tv till de äldre på boendet. När det gäller äldreomsorgen så är det upp till kommunen att finansiera verksamheten, men när det gäller "flyktingbarnen" så erhåller kommunen väldigt mycket pengar av staten för att en hög standard skall kunna upprätthållas. Det bör rimligtvis vara tvärtom, alltså att vi värnar om våra äldre framför så kallade flyktingbarn.

När det inte fanns några kommunala medel så tvingades kommunen att leta efter finansiärer som kunde betala den nya teven. Efter några tv-fria kvällar så valde till slut Lions Club att gå in och finansiera en ny tv åt de äldre på boendet.

- Klart vi hjälper de gamla, men att kommunen inte ens kan ge dem en tv är så sorgligt att man knappt tror det är sant, sade Sven-Olof Månsson, past president i Lions Club, till Vimmerby Tidning i samband med det inträffade.

År 2007 så hade inte kommunen råd att köpa en tv till äldreboendet Eken. Ett par år senare så erhåller kommunen en mängd pengar av staten för att finansiera dyra teknikprylar åt så kallade flyktingbarn.

I samband med detta så var det många kommuninvånare som blev upprörda, inte minst på lokaltidningens insändarsidor. I en av insändarna gick det att läsa följande - ”Att Vimmerby kommun är så fattigt att de behöver gå till hjälporganisationen Lions och be om hjälp, det övergår nog mångas förstånd.

I dag har samhället, trots besparingar och andra problem som behöver ekonomiska resurser, tydligen råd att skämma bort så kallade flyktingbarn med både det ena och det andra. Anledningen till att jag tar upp detta är inte för att vinna enkla poäng, utan för att jag vill visa för människor hur det verkligen ser ut. Många människor är ovetandes om detta och de etablerade medierna tiger och tystar ned. Detta är känsligt och det är bara på min blogg som jag kan skriva om detta. Lokaltidningen skulle aldrig ta in en insändare som belyser denna problematik.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Nu känner jag inte till det specifika fallet med äldreboendet "Eken" men som tidigare anställd inom äldreomsorgen samt medlem i föreningen "Social omsorg" så vet jag att de äldre till 99% har egna TV apparater på sina rum/lägenheter. Väldigt få sitter och umgås i gemensamma uppehållsrum vilket är det jag antar att du syftar på. Tyvärr, men så är det.

I fallet med flyktingarna är det samma sak fast tvärtom ochså. Jag tror inte att någon har TV eller dator i sitt eget rum. Dom tvingas samsas om dessa två tre apparater. Hur många TV:n äger du själv?

/Linda "Binda" Ahl

David Eriksson sa...

Linda Ahl: Du känner inte till hur det är på äldreboendet det skrivs om i artikeln men då du tidigare arbetat "INOM äldreomsorgen" har du alltså vetskap om att "de äldre till 99% har egna TV apparater på sina rum/lägenheter."

Då undrar jag: Har dessa pensionärer (som du med verkar veta så mycket om) fått sina tv-apparater till skänks från kommunen då (genom skattemedel alltså) som "flyktingbarnen"? Eller har dom kanske betalat från sin egen, ytters modesta, pension (som de faktiskt jobbat ihop till i hela sitt liv)? Sen undrar jag också hur du kan veta att det är väldigt få som umgås i det gemensama uppehållsrumet, när du inte ens känner till stället i fråga? Av det intrycket jag fått, genom sporadiska besök på seniorboenden/gruppboenden, har de gemensamma utrymmena varit en väldigt uppskattad plats. Inte bara för tv-tittande givetvis. Har faktiskt inte ens sett en tv, defenitivt inte en av det mordernare slaget..

Sen slutligen måste jag ju också fråga hur du, som verkar ha en otroligt stor allmännbildning, kan veta att det inte sitter en varsin "platt-tv" på väggarna ungkarlshotellens (som kallas transitboenden) privata rum? Har du månne jobbat inom detta område också? Då kan jag ju passa på att fråga en sak till som jag funderat över länge.. Varför är det bara skäggiga "flyktingbarn" som kommer hit? Har aldrig hört talats om ett kvinnligt "flyktingbarn"..

Anonym sa...

Det är verkligen lite underligt att göra just den här jämförelsen.
För det första handlar det ju uppenbarligen om olika budgetår, vilket såklart gör jämförelsen haltande. Att Vimmerby kommun budgeterat som de gjort 2007 betyder ju inte att de alltid måste budgetera så.
För det andra handlar om två olika förvaltningar. Flyktingbarnen tas hand om av Individ- och familjeomsorgsförvaltningen, och äldrevården sköts av Omsorgsförvaltningen, så det du borde kritisera här är väl snarare hur just den förvaltning hanterat de budgeterade medel den haft till förfogande.
Nu hoppas jag såklart inte att du kommer in i kommunfullmäktige, eftersom jag inte gillar din politik, men jag tror att det hade varit nyttigt för dig att behöva omsätta dina ord i praktiken. Det är lätt att kasta skit när man inte behöver ta ansvar för det. Att skapa en hållbar budget med knappa resurser är inte lika lätt.

Angående varför de flesta ensamkommande flyktingbarn är killar, kan man läsa om här:
Men ni litar väl inte på någon som inte vill kasta ut dem, så jag gissar att det bara kommer avfärdas som "PK-lögner" eller vad ni väljer att kalla det för just i dag. (Vilken term ni använder verkar ju variera lite mellan partier och över tid, så du får ursäkta om jag välde ett uttryck ni kasserat för nåt annat med samma innebörd.)

Anonym sa...

Ja, och länken:
http://www.barnombudsmannen.se/Adfinity.aspx?pageid=5796

Anonym sa...

"Linda"

Vad spelar det för roll om så Rasmus hade 40 tv apparater?

David Eriksson sa...

Tack för länken Anonym1. Den var föga intressant och innehöll mestadels pk-propaganda, precis som du påpekat. Inte heller innehöll den någon förklaring till min frågeställning utan bekräftade bara det uppenbara: "Det är i huvudsak unga pojkar som flyr den militära situationen i Irak."

Nu fick jag däremot en till fundering p.g.a. din länk som du kanske kan hjälpa mig med. Är det inte så att vi börjat skicka hem endel av dessa Irakier då det är lugnt i stora delar av det landet (eller kanske inte just generösa Sverige, men dom lite vettigare länderna)? Hur kan det då komma sig att det är huvudsakligen Irakiska män som kommer hit som "ensamkommande flyktingbarn"?

Sen till 10'kkr-frågan: Varför i hela friden tar dom sig hela väget hit till gamla Svedala för att "fly undan kriget"? Finns det inget hyfsat säkert land på vägen?

Ca 3000kr/skäggbarn och dag kostar dessa boenden om jag inte missminner mig. Alltså 1.1 miljoner kr/skäggbarn och år i bara boendekostnad! Nästa år skulle vi bli berikade av ca 3000 nya taxichaffisar/pizzabagare (om det vill sig väl). Tack gode gud! Vilka ska annars se till att bära upp samhället när det nu blir allt mer pensionärer att försörja??? Lite underligt bara att så fort dessa "barn" får uppehållstillstånd så dyker det upp nya pensionärer samt andra inom klanen som ska komma hit som anhörighetsinvandrare och försörjas. Magi?

Det skärs redan ned i alla offentliga sektorer för att dölja sprickorna och få spektaklet att fortgå. Alla statliga storföretag utom Vattenfall är nu sålda. Undrar hur länge detta projekt kommer kunna fortgå utan att fasaden spricker..? När skatterna höjs till 50-70% kanske även den blinda, egoistiska, massan vaknar...?

Anonym sa...

En viktig infallsvinkel i dilemmat om fördelade resurser i samhället,

är att en betydande del av svensk ungdom går på antidepressiva medel och vart femte svensk flicka uppger skära sig i sina armleder, dessa unga svenskar saknar en mening och framtid i Sverige.

Svenskarna är bortglömda i samhället!

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 1 (Linda ”Binda” Ahl)

Precis som du skriver, du känner inte till äldreboendet Eken och därför behöver inte dina påståenden vara korrekta för vare sig Eken eller för andra äldreboenden.

Vad som göms i övriga rum på gruppboendet för ”flyktingbarnen” är okänt, men förhoppningsvis så kommer även det att komma fram.

Hur många tv-apparater jag själv äger är helt irrelevant i detta sammanhang.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till David Eriksson

Kul att du hoppar in i debatten, även om de verkar ha svårt för att besvara flera av dina frågor.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 2

Det jag vill säga med detta inlägg är att vissa grupper prioriteras mer än andra, eller för att tala klarspråk så prioriteras så kallade flyktingbarn före våra äldre. När det gäller äldreomsorgen så är det upp till kommunen, men när det gäller ”flyktingbarnen” så erhåller kommunen en massa pengar från statligt håll för att alltid kunna upprätthålla standarden. Det borde snarare vara tvärtom, alltså att vi alltid garanterade våra äldre en bra standard.

För att göra dig nöjd så kan jag ta ett exempel från i år. Med anledning av att omsorgsnämnden var tvungen att spara in flera miljoner så var man också tvungen att skära ned på vissa saker. Detta resulterade bland annat i en personalförlust med nio personer, längre perioder mellan städtillfällena samt färre promenader för de äldre. Jag kan ge massor av exempel på hur vårt eget folk nedprioriteras av de etablerade politikerna till förmån för främlingar.

Du skriver att du hoppas att jag inte skall komma in i kommunfullmäktige för att du inte gillar min politik. Hur pass mycket vet du om den politik som jag representerar? Tala gärna om vem du är så skall jag berätta för dig om min politik.

Däremot så håller jag med dig om att det vore nyttigt för mig att komma in i kommunfullmäktige, för att röra runt och försöka sätta handling bakom mina ord. Som du kanske vet så är jag inte så gammal, men jag kan garantera att jag skulle lyckas med att göra ett bättre arbete i kommunfullmäktige än vad många som sitter där gör i dag.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 5

Jag håller helt med dig! Det är hög tid att ändra på detta och vi måste alla kämpa och göra vad vi kan för att denna ändring skall komma. Att inte ta ansvar i dag är att spotta på kommande generationer som, om vi inte kämpar och segrar, kommer att bli drabbade av konsekvenserna.

Sebastian Svensson sa...

Linda

blev du kickad eller varför är du inte kvar i "service-branschen"?

1. För dum antagligen.
Pensionärernas inventarier på rummet är oftast deras egna, dvs privata tillbehör som följde med från det Hem dem antagligen hade innan.

2. de sk Flyktingbarnen är oftast inte ens äkta medborgare från Irak.
Utan lycksökare som alla kör med samma historia

"dåm dödar mej...min familje e bårthaa"

PS. Granska alla Western-Union betalningar så får ni en chock!


Tack Rasmus för ditt arbete!
Lögnerna ska läggas på bordet och Översittarna på kommunen ska veta hut.