torsdag 20 november 2008

Vimmerby kommun misslyckades med flyktingbarnen

För ungefär ett år sedan beslutade kommunfullmäktige i Vimmerby att kommunen skulle ta emot så kallade flyktingbarn. I själva verket handlar det dock inte om barn utan om tonåringar och uppåt, men ordet flyktingbarn låter självklart bättre. Antalet som skulle tas emot beräknades till fem stycken och arbetet med att hitta lämpliga familjehem sattes igång.

För ungefär ett halvår sedan ringde jag upp Socialsekreterare Rose-Marie Elfving för att höra mig för om vad hon tyckte det hela och hur det gick med att hitta familjehem till flyktingbarnen. Hon berättade att barnen kom från Afghanistan, Somalia och Irak.

Jag frågade om hon verkligen ansåg att det var en bra lösning för dessa flyktingar att ta in dem i Sverige och börja leta familjehem i Vimmerby. För det första så kommer dessa flyktingar till ett helt främmande land där varken etniciteten, religionen, kulturen, sederna, samhället, språket etc. överstämmer med deras ursprungliga. Hur är det egentligen tänkt? Skall Sverige och Vimmerby kommun se till att dessa flyktingar blir rotlösa och får sin identitet stulen? Hur som helst så tar inte politikerna i Vimmerby kommun något ansvar om de nu tror det.

Snarare bör detta ses som väldigt inhumant och politikerna bör istället se till så att dessa flyktingar får hjälp i sitt närområde istället för i Vimmerby kommun. Politikerna i Vimmerby bör även uppmana sina högre partikamrater att ta starkt avstånd från och protestera mot USA´s inhumana utrikespolitik. För det är just USA´s utrikespolitik som skapar de så kallade flyktingbarnen.

Nu ungefär ett halvår senare har det kommit fram att kommunen inte har lyckats hitta ett enda familjehem som vill ställa upp på detta i Vimmerby kommun. Istället planerar nu socialnämnden för ett gruppboende för dessa flyktingar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Där ser man. Vi har liknande problematik här i E-tuna. Men många av de som kommer och faktiskt får stanna kommer tids nog även att föra hit sina anhöriga och då är de inte längre helt ensamma. Och då kanske man ska vända på stekamentet: Ensamma svenskar inom kort i Vimmerby, E-tuna och resten av Svea rike.

Lägg ner samtliga ambitioner och bygg om, bygg nytt och bygg rätt.

MVH Johan

Anonym sa...

åh, herregud vad patetisk du är.
det är pinsamt.

Rasmus Gårdebrink sa...

"åh, herregud vad patetisk du är.
det är pinsamt."

Det pinsamma är att du inte kan förklara vad det pinsamma skulle vara. Jag undrar lite vad du ville med din kommentar då den säger...absolut ingenting.