fredag 11 juli 2008

Almedalen 2008 – En brandgul succé

Inför årets upplaga av politikerveckan i Almedalen var förhoppningarna stora. Utöver mängder med politiskt intresserade personer så skulle det även bli rekord i antalet arrangemang, strax över 600 stycken. Något som lyfte upp politikerveckan ytterligare var självklart Nationaldemokraternas deltagande – ett deltagande som senare skulle visa sig bli succé.

Jag och en grupp bestående av andra partikamrater intog Gotland med en obeskrivlig kämparglöd och en viss förväntansfullhet. Vädermässigt bestod de första dagarna tyvärr av mycket regn. Detta var dock inget som stoppade aktivisterna utan Nationaldemokraterna dundrade igång Almedalsveckan med två starka torgmöten.

I talen kunde åhörare ta del av Nationaldemokraternas syn på demokrati, skolpolitik, vårdnadsbidraget och synen på det samhälle som vi lever i. Samtidigt som talen avlöste varandra delade aktivister ut det nytryckta flygbladet som i korthet presenterar Nationaldemokraternas politik samt ett fräscht nummer av tidningen Nationell Idag till åhörare och förbipasserande.

Torgmötena lockade, trots regnet, många människor och en hel del diskussioner fördes med åhörare som var intresserade av partiets politik. Bland annat så tittade Markoolio förbi och tog ett exemplar av partiets informationsblad. Även några ledande representanter från de olika ungdomsförbunden kom för att lyssna till talen. Somliga var dock ovilliga att ta debatt eller att stå till svars för deras förda politik.

Under kvällen var det dags för Folkpartiets partiordförande Jan Björklund att tala. Talet besöktes av Nationaldemokratiska aktivister med både tidningar och banderoll. Vid sidan av bedrev Liberala ungdomsförbundet sin kampanj om fri invandring. Detta kom att resultera i några intressanta diskussioner.

Under dag två var det dags för bokbord och utdelning av informationsmaterial. Dagen började dock med regn, mycket regn. Då det krävs mycket för att stoppa Nationaldemokraterna var en större mängd regn inga problem och efter en tids regnande tittade solen fram och det blev en trevlig sommarkväll.

Under dagen salufördes en mängd olika produkter från bokbordet och mängder med material spreds till intresserade människor, bland annat ett nytryckt informationsblad som beskriver partiets syn på den nyligen antagna FRA-lagen. Dagen erbjöd en mängd intressanta diskussioner som bland annat berörde familjepolitik, kulturfrågor, FRA-lagen och bostadspolitik.

Under dagen passerade även Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman varpå jag erbjuder honom ett informationsblad. Han replikerar med orden ”Du är för smart för det där”. Vad Wykman dock inte förstår är att jag har valt att engagera mig i Nationaldemokraterna just för att jag är smart och vill arbeta för en politik som kommer att gynna framtiden och verkligen ta tag i de problem som alltid kvarstår oavsett om det är en röd eller en blå regering.

För kvällens partiledartal stod Centerpartiets partiordförande Maud Olofsson för och även denna kväll besökte aktivister talet med informationsmaterial och banderoll. Nationaldemokraternas närvaro skulle visa sig vara så effektiv att mycket fokus lades på aktivisternas närvaro än på Centerpartiet. Den effektiva aktionen resulterade i att aktivisterna ombads av ordningsmakten att förflytta sig till en annan plats.

Partiets närvaro på Almedalsveckan kom att omnämnas ett flertal gånger i media, bland annat på Dagens och Sydsvenskans nätupplagor.

Citat från dagen.se

Vi kryssade oss fram bland alla åsikter som torgförs och stötte på en välvårdad ung man som utbrast "Stoppa FRA-lagen" och stack en lapp i handen på mig. "Jajamensann" sa jag och tänkte nästan börja skryta om att Dagen var den första dagtidning som lyfte fram frågan nu inför riksdagsbehandlingen. Men så vände jag på lappen och såg vem som var avsändaren. "Nationaldemokraterna" stod det. Och då var det inte så roligt längre.

Citat från sydsvenskan.se

”Vid Donners plats får förbipasserande flygblad i händerna av välkammade män från Nationaldemokraterna, som delar ut sin information med lösenordet ”Stoppa FRA-lagen”.”

Under dag tre var jag tyvärr tvungen att återvända till fastlandet. Mina partikamrater fortsatte dock de två resterande dagarna i samma succéanda som tidigare dagar. För er som är intresserade av att läsa reportage om Almedalen så kan ni besöka www.nd.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Men så vände jag på lappen och såg vem som var avsändaren. "Nationaldemokraterna" stod det. Och då var det inte så roligt längre.”

Just det, många håller med oss och gör en identisk analys av läget, men vill ändå inte gärna förknippas med namnet därför att framförallt media har fördömt oss som värre än Lufier själv.

MVH Johan

Rasmus Gårdebrink sa...

Precis, det hela talar sitt tydliga språk. Många håller med oss mer än vad de själva tror.
Undrar om han bytte uppfattning i frågan när han såg att det även fanns nationaldemokrater på Gotland som motsatte sig Fra-lagen.