torsdag 9 december 2010

Genmäle publicerat i Vetlanda Posten

Den 13 november lät Vetlanda Posten publicera en artikel om Salemfonden och nationalism. Problemet med artikeln var dock att den innehöll felaktigheter och rena påhopp. För att rätta till deras fula tilltag så skrevs ett genmäle som till slut kom att publiceras.

Det hela började med att nationalister spridit flygblad från Salemfonden som bland annat informerar om Salemmanifestationen den 11 december. Detta fick bägaren att rinna över för Viveka Hallberg Jarflod som gick ut i Vetlanda Posten för att berätta hur arg och ledsen hon hade blivit över att ha fått ett flygblad i sin postlåda.

Årets Salemflygblad - ett blad som väcker reaktioner

Utöver att beklaga sig över det inträffade så passade hon även på att berätta om hur skrämmande det är att, som hon uttrycker det, främlingsfientligheten ökar. Hon menade även att det finns en stor risk att vilsna ungdomar attraheras av budskapet. I artikeln påstås det även att Salemfonden är en ”nynazistisk organisation”, osv.

För att öka objektiviteten och samtidigt rätta till det hela så skrevs ett genmäle som lämnades in på redaktionen. Till en början så ville tidningens ansvariga utgivare Bo Andersson inte publicera genmälet. Efter ett samtal så valde dock Andersson att gå med på en publicering den 8 december. Nedan följer det publicerade genmälet som tyvärr blev nedkortat och smått ändrat, dock utan att mista sitt syfte.

Salemfonden är inte nynazistisk
För några veckor sedan så publicerades en artikel i Vetlanda Posten där en kvinna intervjuades med anledning av att hon hade fått ett flygblad från Salemfonden i sin brevlåda. Artikeln innehöll både smutskastning och rena felaktigheter.

I artikeln påstås att Salemfonden skulle vara en nynazistisk organisation och att flygbladsutdelarna således också skulle vara dito. Detta är givetvis inte sant. Salemfonden är inte knuten till något parti eller någon organisation. Fondens syfte är att se till så att minnet av den brutalt mördade pojken Daniel Wretström hålls vid liv samt att protestera mot det rasistiska våld som riktas mot svenskar. Att kvinnan vill attackera detta syfte genom att skrika om nynazism är inget annat än ledsamt, oerhört ledsamt. Klargöras bör även att flygbladsutdelarna är demokratiska nationalister. För att balansera upp artikeln så vill vi hänvisa till vidare läsning på Salemfondens hemsida.

Rasmus Gårdebrink
Simon Johansson

Genmälet replikerades direkt av Andersson i samband med publiceringen. I hans replik, med rubriken "Det är rasistisk propaganda", så menar han bland annat att det är utom allt tvivel att Salemfonden går nynazistiska och rasistiska ärenden. För att bevisa sitt påstående så hänvisade han till två svenskfientliga och mindre trovärdiga källor. Den ena är salemfonden.se och den andra är tidskriften Expos hemsida.

Relaterat
Svenskhatet träder fram i Vetlanda

Inga kommentarer: