tisdag 21 december 2010

Våldtäkt och narkotikabrott – SD-fientlig Vimmerbybo dömd

I början av december åtalades en 19-årig Vimmerbybo vid Kalmar Tingsrätt för två fall av våldtäkt samt narkotikabrott. Tingsrätten valde att fria mannen för den ena våldtäkten, men dömde honom för den andra samt för narkotikabrott. Vilken roll har vuxenvärlden i detta?

Den första åtalspunkten gällde en misstänkt våldtäkt i början av augusti hemma hos en kompis till 19-åringen. Under kvällen anlände två flickor och det dracks alkohol. 19-åringen och en av flickorna försvann under natten in i ett sovrum där de skall ha haft samlag. Tingsrätten anser att flickan var ordentligt berusad, men enligt vittnesmål skall hon ha protesterat och varit aggressiv mot personer efter händelsen. Hon bedöms inte ha varit i något hjälplöst tillstånd, vilket friar 19-åringen för våldtäkt av flickan. Flickan själv minns inget av händelsen. Flickans mamma har uppgett att hon inte fick kontakt med hennes dotter fören dagen efter, och att hon då skakade och var frånvarande.


Den andra åtalspunkten gällde även den en våldtäkt. 19-åringen och en flicka åkte gemensamt ut till en sommarstuga i slutet av augusti för att umgås. 19-åringen blandade där till en drink, något som flickan inte skall ha sett. De hade samlag och 19-åringen ville vid flera tillfällen efter det ha det igen, men flickan sa nej. Efter att flickan druckit upp drinken så kände hon sig tung i huvudet och började snubbla på saker.

I början av december dömdes en 19-åring Vimmerbybo för våldtäkt och narkotikabrott.

Under natten vaknade hon upp några gånger och då hade 19-åringen sex med henne, bland annat genom att ligga över henne och hålla fast hennes armar. När hon vaknade var hon helt naken, hade minnesluckor och blåmärken över hela kroppen. Flickan har även berättat att hon blev sjuk efter händelsen, hade konstiga blodprover och kände det som att hon hade blivit drogad. Tingsrätten bedömer att flickans berättelse, som även stöds av vittnesmål, är trovärdig och väljer att fälla 19-åringen för våldtäkt.

Den tredje åtalspunkten gällde narkotikabrott och 19-åringen erkände att han rökt cannabis. Första gången var vid Midsommar år 2009 och ibland har det hänt att han rökt en gång i månaden.
19-åringen frias således för den första våldtäkten, med döms för den andra våldtäkten samt för narkotikabrott. Påföljden blir ett års fängelse plus att han skall betala 85 000 kronor i skadestånd till den våldtagna flickan.

Intressant att påpeka är att 19-åringen, via ett forum på Internet, uttryckt sin avsky mot partiet Sverigedemokraterna. Under valnatten den 19 september skrev 19-åringen att ”den där jävla Jimmie Åkesson skulle man fan kunna döda!!”.


Under den romantiserande Astrid Lindgrens-ytan så sker ständigt händelser i Vimmerby som på intet sätt kan ses med samma oskyldiga ögon som Emil i Lönnebergas hyss. Våldtäkter och våldtäktsförsök är dock inte så vanligt förekommande i Vimmerby, även om det under det senaste året har skett ett antal.
Däremot så är narkotikanyttjningen betydligt vanligare i kommunen, något jag har skrivit om vid flera tillfällen.

Den aktuella domen är tragisk och ett av många bevis på att det saknas sunda värderingar, ansvarstagande och förebyggande arbete som ger resultat i kommunen. Detta är definitivt viktiga bitar i pusslet som formar ett välmående samhälle om vuxenvärlden tar ansvar för att upprätthålla dem. I det första fallet så hade flickorna inte åldern inne för att handla alkohol på Systembolaget, men trots detta så fanns det någon som köpte ut alkoholen till dem så att de kunde berusa sig. Detta skall givetvis inte överskugga 19-åringens oförlåtliga och vidriga beteende, men i samarbete med vuxenvärldens ständiga misslyckande så sätter detta sina spår.


För vidare läsning så har domen målnummer: B 4113-10

Inga kommentarer: