tisdag 27 september 2011

Campande asylanter ger klirr i kassan

Under förra året så öppnades flera tillfälliga asylboenden på privata campingar i Kalmar län och på Öland, då Migrationsverket var tvungna att hitta drastiska boendelösningar. Nu är det dags igen. Frågan är vad som egentligen driver uthyrarna att inkvartera en massa asylanter? Välvillighet eller lättjänade skattekronor under lågsäsong?

Förra året så var det väldigt många som sökte asyl i Sverige, inte minst romer. Detta ledde till att Migrationsverket blev tvungna att hitta drastiska boendelösningar. Bland annat så skrevs kontrakt med flera privata campingplatser, där flera hundra asylanter inkvarterades, främst på Öland men även i Kalmar län. Inte sällan så gick förfarandet väldigt snabbt.


En av campingplatserna som Migrationsverket skrev kontrakt med var Lundegårds camping och stugby. Kontraktet innebar att campingen inkvarterade över 500 asylanter mellan senhösten 2010 och våren 2011, de sista lämnade i maj månad. Campingens ägare Mikael Henning har i media gjort uttalande som pekar på att kontraktet med Migrationsverket har varit lönsamt. Enligt tidningen Ölandsbladet så ökade Lundegård sin omsättning med cirka sju miljoner kronor under 2010. Hur mycket kontraktet med Migrationsverket ligger bakom den ökade omsättningen är oklart. Dock så bör det påpekas att turistnäringen för 2010 inte var den bästa på Öland.

Till Ölandsbladet säger Henning att förra årets verksamhet möttes av olika reaktioner från omgivningen, bland annat med ilskna kommentarer på tidningens hemsida. Denna gång verkar det dock som att de ilskna kommentarerna på Ölandsbladets hemsida kommer att utebli, då artikeln av någon anledning inte går att kommentera. Om det handlar om en åtgärd för att förebygga ”näthat” framgår inte.

Ett annat exempel på Migrationsverkets drastiska boendelösningar är det förre detta äldreboendet Humlegården i Kristdala. Humlegården ägs av det kommunala bostadsbolaget Byggebo i Oskarshamn. På grund av det höga asyltrycket så skrev Migrationsverket kontrakt med Byggebo om att inkvartera asylanter i Humlegården. Enligt tidningen Barometern så betalar Migrationsverket 1548 kronor per år och kvadratmeter för hyreslägenheterna. Normalt så hamnar det under 1000 kronor per år och kvadratmeter.

För närvarande så bedriver Migrationsverket en permanent verksamhet i Humlegården. Vad gäller campingarna så tyder mycket på att det kommer att bli samma situation även detta år. Under förra veckan så anlände nämligen en busslast med 50 asylanter, främst romer och afrikaner, till Lundegårds camping och stugby. Återigen så handlar det om platsbrist som leder till drastiska och suspekta boendelösningar, en situation som med all säkerhet är tillfredsställande för campingens ägare.

Att Migrationsverket väljer att placera asylanter på privata campingar, som med all säkerhet tar bra betalt, är märkligt då det torde finnas billigare och bättre lösningar.
Kanske beror det på att Migrationsverket och inblandade kommuner vill undkomma den folkliga kritiken som skulle uppstå om boendena är kommunala. Genom att använda sig av privata boenden som till exempel campingar så slår de till viss del ifrån sig ansvaret. Den privata lösningen är å andra sidan en gynnsam affär för campingägaren, som nu får skattefinansierade gäster under flera månader av lågsäsong. Båda parter är nöjda och det svenska folket står kvar som förlorare. Att de privata aktörerna uppträder som välvilliga hjältar är inte det minsta hedervärt, när det i själva verket handlar om att sälja sina själar för judaspengar.

Länkar
Ölandsbladet - Ny omgång av asylsökande till Lundegård
Östran - Nya flyktingar på Lundegård (innehåller även vissa krav från asylanterna)
Barometern - Flyktingar ger höga intäkter för Byggebo

Inga kommentarer: