onsdag 18 augusti 2010

Asylboende nära i Storebro

I början av maj framkom det att Migrationsverket ville placera asylsökande i tätorten Storebro i Vimmerby kommun. Nu har ärendet kommit så långt att Migrationsverket redan har hyrt åtta lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Vimarhem och dessa skall börja fyllas redan den 1 september. Frågan är om beslutsfattarna kommer att lyssna på folkviljan.

För att godkänna Vimarhems uthyrning så ville kommunstyrelsen ha ett informationsmöte för tätortens invånare. Detta möte kommer att hållas under nästa vecka med representanter från Migrationsverket, Vimarhem och Vimmerby kommunen.

Om invånarna inte säger ifrån så kommer asylsökande att flytta in i Storebro redan den 1 september

Tanken är att de asylsökande skall bo i lägenheterna tills att beslut blir tagna i respektive asylärende. Som det låter så finns det inget behov av arbete för de asylsökande, men deras barn skall gå i skolan. Det finns dock ett stort tryck från Malmö och en eventuell utvidgning av avtalet kan komma att bli aktuell.

Som det ser ut så är processen redan bestämd över invånarnas huvuden. Lägenheterna är redan uthyrda och dessa skall börja fyllas redan inom två veckor. Så vad invånarna tycker verkar inte spela någon som helst roll. För att ta reda på hur det ligger till så har jag under dagen varit i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Per-Åke Svensson och Vimarhems VD Jan Erixon.

Båda ser positivt på ett asylboende och Svensson anser att det är bra att kommunen tar sitt ansvar. Båda menar att invånarnas åsikter är viktiga och skulle det bli ett massivt motstånd så ska frågan ses över för att få en sådan bra lösning som möjligt. Huruvida detta stämmer återstår dock att se. Påpekas bör att varken Svensson eller Erixon vet hur många som skall komma eller vart ifrån de kommer.

Som Nationaldemokraternas förste kandidat till fullmäktige så är jag givetvis emot ett asylboende i Storebro, eller i kommunen över huvud taget. Det är en oroande utveckling som sker där de etablerade partierna vänder blickarna bort från landsbygden och de mindre orterna. I takt med att landsbygden avvecklas så försämras livsvillkoren för dem som väljer att bo kvar. Att nu fylla ut med asylsökande är ingen långsiktig lösning, det är ett svek mot invånarna och en utveckling i helt fel riktning. Det ska bli intressant att höra hur de tänker inreda lägenheterna. Blir det möjligen liknande inredning som på gruppboendet för ”flyktingbarnen” i Södra Vi?

Relaterat
Asylsökande ska utveckla kommunens tätorter

22 kommentarer:

Erik sa...

Du kanske borde tänka på att blogga om lite annat än bara en massa flyktingar. Det är väll inte det enda nationaldemokraterna bryr sig om eller har jag fel? Det är ju mest det ni pratar om hela tiden. Till slut tappar man intresset.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Erik

Jag håller faktiskt inte med dig om att jag bara bloggar om ”en massa flyktingar”.

Mattias Berggren sa...

Kanon!
Det finns väl inget större slöseri med skattemedel än att det kommunala bostadsbolaget har massa tomma lägenheter, dessutom är det verkligen trist och tråkigt med alla tomma lägenheter i Storebro.

Jag är stolt över att bo i Vimmerby som inte tvekar att ta emot människor från övriga världen när vi har gott om plats. För att dra en gammal sliten klyscha, finns det hjärterum så finns det stjärterum. Vi har ju gott om stjärterum så nu är frågan om det finns hjärterum, tar vi emot dessa medmänniskor med kärlek eller avog och misstänksamhet.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Mattias Berggren

Jag håller helt med dig att det är synd att det finns relativt många tomma lägenheter på flera orter inom kommunens gränser. Självklart så vore det bästa om dessa lägenheter beboddes av människor istället för att stå tomma. Barnskratt och glädje istället för tystnad.

Sedan så tycker jag att du ser det från helt fel håll. Varför finns dessa tomma lägenheter i Storebro? Vad har de ansvariga politikerna misslyckats med? Jag är övertygad om att det går att stärka orternas attraktionskraft genom att satsa på dem på rätt sätt.

Hur många vill flytta till landsbygden och småorterna när kommunpolitikerna går ut och säger att ett visst antal skolor runt om i kommunen kan komma att läggas ned? När samhällsservicen, mackar och så vidare försvinner?

Avslutningsvis så tror jag inte att kommunen väljer att ta emot dessa människor på grund av kärlek, utan att det ger några extra kronor i kassan och att det ”ser bra ut”.

Anonym sa...

Till Erik.

ND och SD är de enda som tar invandringsfrågan på allvar. Jag kan köpa alla etablerade partiers program, men inte deras invandringspolitik.
Vad har pensionärer och arbetares skattesats för betydelse när den svenska kulturer håller på att förändras/försvinna?
Vad har infrastruktursatsningar för betydelse när burka och hedersmord slätas över av etablissemanget?
Vad betyder försvaret när samhället segregeras och getton bildas med hatiska muslimer och andra.
Vad har det för betydelse för Sveriges ekonomi att invandringen skenar, Jo den går utför när försörjningsbördan blir övermäktig.

Således, invandringsfrågan är utan tvekan den viktigaste i vår tid och där passar politikerna, de vet inte vad de ska göra, de sticker huvudet i sanden och leker med procentsatser på arbete och pension.

Anonym sa...

Historiskt sett var väl Sverige ett barbariskt o primitivt våldsamt land innan de europeiska civilisationerna på medeltiden (o senare fransmännen) kom hit och ändrade våra svenska stenåldriga värderingar? Gustaf III hämtade ju t.e.x. all vetenskap och kultur utifrån!

Tänk om vi inte haft invandring då hade vi fortfarande grymtat omkring i skogen i vadmal!

Ni är gammalmodiga i ert synsätt, var inte så rädda, lär er leva globalt och se varje människa som en individ värd respekt. Varje person ska väl dömas efter sina egna handlingar, både den helsvenske massmördaren flink och den skötsamme taxichaffisen ahmed?

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 2

Det känns onödigt att göra någon längre utläggning för att bemöta dina påståenden om vår historia, då dem saknar både relevans och sanning. Läs historia!

Jag kämpar för att bevara den folkliga och kulturella mångfalden, och erkänner således alla folks rätt till liv. Jag anser alltså att alla folk skall ha rätten att leva i självständiga och fria nationer där den egna kulturen kan bevaras och utvecklas. Självklart så sätter jag mitt folk och land främst, men detta betyder inte att jag ser ned på andra folk eller vill andra människor illa, naturligtvis inte. Min vision är helt enkelt en värld av fred och respekt, en värld där den unika mångfalden värdesätts och accepteras. Läs på om Nationaldemokraternas politik!

Anonym sa...

Till Anomym 2:

Dina historiska kunskaper är PK. Det finns inga fakta bakom dina påståenden.
Vad säger att inte stenåldern i Sverige var en fredlig period?
Primitivt var det förmodligen, men man upptäcker allt mer fornfynd som visar på avanserade kunskaper långt tidigare än man trott.
Gustav III hämtade inspiration från
Frankrike och instiftade den Svenska Akademien. Men vi hade Linné, Polhem, Celsius m fl. så vi var hyggligt framme. Vi var en stormakt på 1600-talet.

Invandringen har varit positiv när den kommit med kunskap eller duglig arbetskraft. Tyskar förbättrade handeln via Hansan mm. Vallonerna satte fart på bergsbruket. Finländare, italienare, greker m fl fyllde på när industrin hade brist på arbetskraft under 50-70-talen.

Men nu: Många analfabeter från utomeuropeiska länder utan den protestantiska arbetsmoralen. De som kommer hit kostar helt enkelt bara pengar och kulturella bekymmer. Det är ju inga som jobbar. Man lever på socialbidrag, och det räcker också till att åka hem till hemlandet på semester. Hur stort är skyddsbehovet egentligen? Nej, det är ett försörjningsbehov de har och det har miljoner människor i världen. Det är inte Sveriges sak att försörja hela världens fattiga. Vi ger mest i U-hjälp i världen, räcker inte det?
Man är tydligen gammalmodig när man inte vill betala de fattigas uppehälle, personer som påstår sig förföljda, slänger pass och bluffar så mycket de kan. Nej de politiska partierna är sverigefientliga. Vi har nog med arbetslösa svenskar att ge jobb och att sätta i fängelse. Vi har nog att göra med Flink, Svartenbrant, Arklöv, Tony Olsson m fl. Vad ska de tusentals unga invandrarna ta sig till när inga jobb finns. De skäggiga barnen är bara män. Hur ska de få utlopp för sin sexualitet när kvinnliga partner saknas. Det utlöser våldsamma utbrott ibland i nattmörkret.
Brottslighet blir ett tillskott till bidragen. Det är det här politikerna och Anonym inte vill förstå, eller skräms av det så att de intalar sig motsatsen.

Anonym sa...

Vart tog mitt långa inlägg om Anonym 2 och hans dåliga historiska kunskaper vägen?

Invandringen har varit bra när den tillfört kunskap och arbetskraft.
Dagens invandring kostade 40-60 miljarder 2006 netto(ESO 2009:3) samt förändrar den svenska kulturen. Människor har självklart lika värde men för den skull har svenska skattebetalare ingen skyldighet att ta hand om hela världens ekonomiska flyktingar.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 4

Din kommentar hade hamnat i kategorin för skräppost. Fråga mig inte varför, men nu syns den :)

Anonym sa...

En sak som jag inte förstår är. Om du nu vill att alla människor ska kunna leva i fred på den bit mark på jordklotet där ens mammas vagina var vid stunden för födsel, varför ägnar du inte din tid till utrikespolitik? Varför försöker du inte åka ut i världen och lösa all krigsproblematik så slipper oskyldiga människor fly från sina marker för att undvika död o.s.v.
Det borde ju förbättra dina odds för ett "Sverige åt svenskarna". Alternativt köp en ö i Mälaren där bara arier får bo.

Mattias sa...

Rasmus

Jag syftar inte på politiker, du kan inte partipolitisera hur vi ska förhålla oss och ta emot våra medmänniskor.

Vad jag menar är att det är upp till oss om vi tar emot andra människor med kärlek och respekt eller med misstänksamhet. ND:s ideologi som bygger på att alla människor på en viss geografisk plats ska se ut och vara på samma sätt föder givetvis misstänksamhet mot människor som kommer från andra geografiska platser.

Istället för att se människor som individer klumpar ni ihop människor till ett kollektiv, därmed gör ni samma misstag som kommunismen där man ställde klass mot klass utan att ta hänsyn till individer. Enda skillnaden är att ni ställer nationalitet mot nationalitet.

Men det går inte att definiera nationalitet på något bra sätt, vem är svensk? Vem avgör vem som är det?

Anonym sa...

Ni är fullständigt blinda för vad som driver utvecklingen framåt, ni nationalister!
Tror ni verkligen att Celsius och Linné satt hemma i fattigtorpet o kom på sina teorier genom att pilla i naveln? Dom var inte som ni, utan tvärtom vidsynta internationalister o hade ett rikt utbyte med vetenskapsmän o folk från andra länder. Universitetet i Lund som skapades av fransiscanerna (inte direkt särskilt ursvenska) och hämtade professorerna från utlandet från början. Varför nöjde dom sig inte med att låta undervisningen skötas av några "svenska" bönder från från Sjöbo, tror ni?
Visst beror invandringen till viss del på fattigdom, men lika ofta på politisk förföljelse, jag har träffat vetenskapsmän o företagare som städar o kör taxi i sverige bara för att dom har konstiga efternamn. skamligt av oss svenskar o sånt grundas av såna som ni som drar alla invandrare över en kam!
vad är poängen med att skilja ut folks rastillhörighet?Jag blir inte hellre mördad av Flink eller Tony Olsson bara för att dom är svenskar än av Ahmed. Brottslighet är ett gissel som man bara kan möta polisiärt och genom att försöka skapa ett samhälle så brottslighet inte uppstår. inte genom att stämpla vissa grupper. I så fall borde vi slänga ut alla långtradarchaffisar, för det var väl det lilla Englas mördare var???
Lev i kärlek o förståelse, empati i st f hat och aggression mot grupper av människor! Livet blir roligare så.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 5

Svaret på din fråga är logiskt. Som enskild individ så kommer det att bli ytterst svårt för mig att just nu enbart fokusera på globala frågor och reellt kunna påverka dessa. Kampen för att förändra världen är ett långsiktigt arbete och bara för att jag vill det så betyder inte det att jag kommer att kunna göra det. Hur som helst så är självklart min vision att en dag kunna göra det.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Mattias

Självklart så kan jag politisera om och hur vi skall ta emot andra länders medborgare. Det görs redan i dag om du har missat det.

Du förenklar det hela och det behöver inte alls föda misstänksamhet att möta människor från andra geografiska platser. Jag förstår inte hur du kan likställa den nationella identiteten med kommunisternas klasskampstänkande. Självklart så ser jag människor även som individer, men folkgemenskapen, tillhörigheten till folket är större.

Dessutom så ställer vi inte alls nationalitet mot nationalitet, det är något som du själv har hittat på. Däremot så ställer det mångkulturella samhället nationalitet mot nationalitet inom samma geografiska område.

Svensk är något man föds till av svenska föräldrar, inte något vem som helst kan bli genom att skriva på ett papper. Svensk är den som delar den gemensamma kulturen, språket och historien. Sedan kan givetvis individer, från närstående folk, assimileras in i det svenska folket.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 6

Hela din kommentar består näst intill bara av osanningar och trams. Dessutom avviker den från ämnet. Läs historia och läs på om Nationaldemokraternas politik, så kommer du att inse hur fel du har och att dina ord bara bygger på felaktigheter och fördomar.

För vidare diskussion så får du skicka ett mail.

Mattias sa...

Snälla Rasmus vad jag menar är vår inställning till invandrare, den kan inte politiseras. Sen är väll "Sätt svenskarna först" just precis att sätta nationalitet mot nationalitet?

Er ideologi leder bara till motsättningar och för inte mänskligheten framåt på något område. Det föder bara osämja och motsättningar. Men jag förstår att du inte delar den uppfattningen :-)

Anonym sa...

Till Anomym som skrev att Sverige var -barbariskt förr:

Sverige var kunskapsmässigt efter södra- och CentralEuropa fram till 1600-talet. Under 1700-talet gick vi framåt. Linne m fl utbildade sig till stor del utomlands men forskade sedan vidare i Sverige.
Utbytet med andra länder är viktigt men det ska ske via studetutbyte och handel.
Det stora frågan är den ensidiga invandringen till Sverige av utomeuropeiska invandrare med låg eller ingen utbildning, många analfabeter.
Ska Sverige ta en stor del av skatteinkomsterna till att betala invandrare som av en generös lagstiftning och en ännu snällare tolknng av Migrationsverket väller in i landet.
Den hjärtnupne förstår inte att det kostar pengar. Nu ska vi också ta hand om de som kommer till Malta och Grekland. Man undra om det blir några pengar till pensionärer och sjuka. Det finns ju miljoner fattiga i världen och Sverige kan inte ta emot alla,så är det, det måste väl alla förstå. Sverige tar emot flest invandrare per capita i hela Europa. Och vi är inte rikast i Europa. Sen är det kulturen. Invandrarna samlas i "getton". De assimileras inte utan blir en livslång försörjningsbörda.
Att det lär finnas läkare som kör taxi är en skröna. De som har godkänd utbildning och lär sig svenska får jobb. Ofta är de utomeuropeiska utbildningarna för dåliga. Däremot har vi ju mängder av läkare från Polen och andra östländer. De är kunniga och kan svenska hyfat.
Vad gäller frågan om flyktingar till Storebro så får vi väl hoppas att de kommer in i arbetslivet, nu har de ju fått uppehållstillstånd. Att det finns några hundra arbetslösa svenskar i Vimmerby som kan svenska gör att det dröjer. Men kommunen får statsbidrag några år, så bra. Och vem har betalat in dom pengarna till statskassa?

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Mattias

Den kan visst politiseras, då det i förläggningen handlar om mångfald eller enfald. Du komplicerar det hela, men jag antar att det beror på att du utgår från en stark övertygelse om guds existens och en global värld där människors nationella och kulturella tillhörigheter är underordnade religionen.

Jag anser att det är helt naturligt att vi i Sverige skall sätta svenskarna först. Sedan har du fortfarande fel om att vi skulle sätta nationalitet mot nationalitet. Vi är etnopluralister, och vill därmed värna den folkliga och kulturella mångfalden, inte fördärva den som dagens globalister och mångkulturalister.

Vad är det som du har svårt att förstå? :) Se på verkligheten. Det är knappast vår politik som skapar motsättningar i samhället, inte heller är det vår politik som trasar sönder människor på löpande band. Det är inte vår politik som sätter folk mot folk, klass mot klass och kön mot kön.

Boccaccio sa...

2 frågor bara:

1) om vi i Sverige ska "sätta svenskarna först" som du rasmus skriver, innebär det att svenskar ska särbehandlas vid t.ex. tjänstetillsättningar i arbetslivet?
2) När blir man betraktad som svensk, dvs en som "blir satt först" i Sverige? Räcker det med att man är född i Sverige, t.ex. av invandrade föräldrar?
Tacksam för svar.

Anonym sa...

Detta borde ju vara en perfekt nyhet att sprida för de boende i närområdet. Tror inte många vill ha ett flyktingboende och skulle säkert lyssna på något i stil med "Stoppa asylboendet".

Mattias sa...

Rasmus: Det är precis det jag menar, nationalistisk politik är är en stor orsak till konflikterna i Kurdistan, Palestina, Sri Lanka, Balkan, Kashmir, etc, etc. Man vill framhäva sin nationalitets rätt till en landbit genom att föra krig mot en annan nationalitet på samma landbit. Varför skulle det bli annorlunda om ni kom till makten än i dessa konflikter där man försökt att framhäva sin nationalitet?

Eftersom jag bara kvalar in på en av tre punkter när det gäller din definition av svensk så har inte heller jag svensk. Jag kan språket, det är mitt modersmål. Men jag tillhör en annan kultur, Guds rikes kultur och jag har en annan historia Guds folks historia.