lördag 20 mars 2010

Jobbik på stark frammarsch - intervju med Jobbiks internationella presschef

Det ungerska nationalistpartiet Jobbik är på stark frammarsch. I de senaste offentliga opinionsmätningarna erhåller partiet ett väljarstöd på 17 procent, något som oroar de etablerade partierna. I förra årets EU-val erhöll partiet nästan 15 procent av väljarstödet, ett stöd som nu alltså ökar kontinuerligt.

Det ungerska nationalistpartiet Jobbik är på stark frammarsch

Tillståndet i det ungerska samhället är i dag under all kritik. Arbetslösheten är hög, kriminaliteten utbredd, den ungerska regeringen har kört landet i botten och år 2008 fick Ungern som första EU-land be om stöd hos den Internationella valutafonden. I september år 2006 sände den ungerska radion ett inspelat band där den dåvarande regeringschefen Ferenc Gyurcsany medgav att ”vi har ljugit väljarna rakt upp i ansiktet de senaste åren”.

I oktober år 2009 besökte jag, tillsammans med Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson, Ungern och Jobbik under några dagar. Dels för att utveckla det framtida samarbetet och dels för att bilda den nationella EU-partifederationen tillsammans med flera andra nationella partier runt om i Europa. Under vårt besök deltog vi även på en tiotusenmannamanifestation för minnet av Ungernrevolten samt fick en inblick i partiets verksamhet. Med tanke på Jobbiks organisation och tillståndet i landet så är det inte speciellt överraskande att partiet går framåt så starkt som det gör. Dessutom erbjuder man ungrarna skydd i form av det paramilitäriska Ungerska Gardet.

Manifestationen för minnet av Ungernrevolten år 1956. På manifestationen deltog tio tusen nationalister

Nedan följer en kortare intervju med min ungerske kamrat, tillika Jobbiks internationella presschef, Várkonyi Zsolt.

Enligt uppgifter så erhåller Jobbik 17 % av väljarstödet i de senaste opinionsmätningarna. Hur ser du på denna siffra och finns det skäl att tro att denna siffra kommer att stiga ju närmare valet kommer?
- Om vi utgår från tiden innan EU-valet förra året så visade opinionsmätningarna att vi låg på 3-5 procent, men i slutändan blev det nästan 15 procent. Vi har alltså skäl att titta på opinionsmätningarna med stor tveksamhet, men samtidigt med optimism. Vi har tillgång till ej offentliga mätningar som ger mellan 25-30 procent i stöd till Jobbik. Det är just därför de etablerade partierna håller på att få panik ju närmare valet vi kommer. Samtidigt stiger stödet kontinuerligt, det har det gjort sedan förra sommaren och det finns inget som tyder på att det skulle minska.

Vilka är de viktigaste frågorna för Jobbik i årets valrörelse?
- Vi anser att hela landet har slutat att fungera. Förresten är det inte bara vi, som säger det, utan sådana uttal kommer allt oftare även från oberoende och utländska källor inom de internationella media- och finanskretsarna. I höstas skrev till exempel Frankfurter Allgemeine Zeitung, den ledande tyska ekonomiska tidningen, att den ungerska staten har försvunnit. Ute på landsbygden finns det inga polisstationer, post, dagis, skolor, apotek, läkare, bibliotek etc. Befolkningen minskar, de ungerska världsberömda företagen ( Ikarus, Videoton, Orion) har stängts, de unga flyr landet och flyttar utomlands. Samtidigt stiger brottsligheten på alla områden. Regeringen är korrupt, statsapparaten fungerar inte och utbildningen är inte värt ett öre eftersom det inte finns några jobb för nybörjare.

Många i Sverige har fascinerats av det Ungerska Gardet. Hur ser framtiden ut för gardet och vilken funktion fyller det i dagsläget?
- Gardet var ansett att beskydda den oskyddade befolkningen ute på landsbygden i brist på statliga polisstyrkor. Gardet har sedan dess blivit förbjudet av domstolen. De har dock inte givit upp utan de har redan format det Nya Ungerska Gardet. För närvarande är de dock inte framme i strålkastarljuset utan håller på att organisera sig.

Har du något du skulle vilja hälsa de svenska läsarna?
- Jag bodde i Sverige under 70-80-talet. Under den tiden hade landet åtta miljoner invånare. Nu läser jag, att befolkningen har öket till en bra bit över nio miljoner under de sista tjugo åren på grund av invandring från främst muslimska länder.

- Det är uppenbart att det svenska folket har blivit lurade av sina ledare. Denna massinvandring har belastat det svenska samhället, inte bara ekonomiskt, utan först och främst kulturellt. Alla sociologiska undersökningar som har gjorts i ämnet (det finns tyvärr inte så många, eftersom detta är ett förbjudet ämne) visar att multikulturella samhällen inte fungerar någon stans i hela världen. Kultur betyder inte bara vad för kläder man har på sig eller vad för mat man äter. Mycket handlar om värderingar som har tagit flera tusen år att skapa i en mänsklig gemenskap, en gemenskap som vi kallar för samhälle. Invandringen har skapat konfliktsituationer mellan de olika samhällena i varandras närhet.

- Det finns till och med muslimer i England som kräver sharialagar i dag. Jag varnar er svenskar för detta och uppmanar er att tänka om när det gäller invandring från kulturellt distanserade områden om ni vill att era barn skall tala samma språk som ni gör i dag!

Relaterat:
Film - Informationsfilm om Jobbik
Tidigare blogginlägg - På besök hos det ungerska nationalistpartiet Jobbik
Artikel på nd.se – Nationalistisk partifederation bildad i Europa
Artikel på nationellidag.se - Nationalism i Ungern - Nationaldemokraterna talade inför 10 000 i Budapest

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant intervju Rasmus. Tack! Hoppas de går framåt och bildar en nationell regering i Ungern efter nästa val och hoppas det sprider sig som en våg genom alla Europeiska länder, så att alla vaknar upp och tar tillbaka sina egna länder.

Mvh Per

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym (Per)

Att Jobbik går starkt framåt och att de har ett stort stöd är det inget tvivel om. Om det räcker för att bilda en nationell regering återstår dock att se.

Anonym sa...

Intressant utveckling. Europa håller på att vakna. Sverige kommer förmodligen vakna sist av alla och då är det nog redan försent. Men grattis Ungern och lycka till.

Och tack för din blogg.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 1

Ja! Europa håller definitivt på att vakna, speciellt i vissa länder.

Vad gäller Sverige så är det bara att jobba på, då jag är övertygad om att vi kommer att segra även här.

Anonym sa...

Kul att han kunde komma hit och fly från den onda kommunismen men muslimer som banne mig flyr onda regeringar eller svält ska inte ha nått här at göra :)