tisdag 16 mars 2010

Israel visar återigen sitt rätta ansikte – omvärlden tittar på

Den 8 mars utfärdade Israel ett tillstånd om att bygga 1 600 nya byggnader i bosättningarna i östra Jerusalem. Som vanligt så negligerar Israel fredsprocessen och trampar på palestinierna samtidigt som internationella avtal fortsätter att brytas. Nu har palestinierna börjat tala om en tredje intifada. Det är verkligen tid att sätta ned foten, införa kraftiga sanktioner och fördöma Israels agerande mot palestinierna.

Konflikten mellan judar och palestinier har pågått långt innan Israel bildades och otaliga försök har gjorts för att få till en fred som skulle upplevas tillfredsställande av båda parter. Samtliga försök till en fredsprocess har dock stupat på ett eller annat sätt.

I dag ockuperar Israel stora palestinska områden och i januari år 2006 fanns det omkring 250 000 judiska bosättare i de palestinska områdena. Ockupationen ställer till med stora problem för palestinierna då israelerna har upprättat mängder med vägspärrar inne på det ockuperade området vilket innebär begränsad rörlighet. Israel håller även de ockuperade områdena i ett hårt grepp genom att kontrollera dem med en hög militär närvaro.

Som ett led i ockupationen har Israel även låtit bygga en lång mur, en mur som är placerad mer på ockuperad mark än på israelisk mark. Även denna mur ställer till med stora problem för palestinierna och tydligen skall muren vara dragen på ett sätt att tex. bördiga jordbruksområden, skolor och sjukhus har hamnat på den israeliska sidan. År 2004 slog den internationella domstolen i Haag fast att muren som är placerad på ockuperad mark är olaglig och strider mot folkrätten, men vem agerar mot detta?

Israels agerande bekymrar självfallet palestinierna, men i en värld som inte vågar visa sin avsky mot Israels agerande krävs ett palestinskt motstånd. Detta finns bland annat i Hamas som försöker slå tillbaka ockupanterna. Hamas medel är dock små och tillsynes relativt verkningslösa mot en avancerad militärmakt som Israel, som dessutom har stora delar av världen bugandes framför fötterna, inte minst USA.

Gazakriget
Efter att palestinier, främst Hamas, skjutit in raketer in över Israel under en tid som svar på Israels ockupation ingick parterna i en halvårslång vapenvila i juni år 2008. I november dödade Israel en palestinier och som svar på detta började palestinierna åter att skjuta in raketer över Israel. Israel gick till motangrepp och dödade flera palestinier. Palestinierna ansåg nu vapenvilan vara bruten.

Den 27 december år 2008 inledde Israel operation Gjutet bly på Gazaremsan, operationen kom att hålla på fram till den 18 januari år 2009. Under operationen dödades, enligt FN, 1434 palestinier varav många barn och kvinnor. De israeliska förlusterna uppgick till 13 varav fyra skall ha dödats av misstag av de egna. Redan den 28 december uppmanade FN:s säkerhetsråd och flera nationella regeringar till eldupphör, men detta hörsammades inte.

Israels agerande kom att kritiseras hårt av flera organisationer som Amnesty, Human Rights Watch, Röda korset och FN. Kritiken bestod bland annat i att Israel skulle ha skjutit oskyldiga kvinnor och barn på nära håll, bombat civila bosättningar, ignorerat skadade palestinier och bombat flera FN-byggnader. Den israeliska organisationen Shovrim Shtika kritiserade även Israel för att soldaterna skulle ha haft order om att se alla palestinier som fiender för att minimera de egna förlusterna och på så sätt ha fortsatt folkligt stöd för aktionen. Tilläggas bör även att Hamas kritiserats av Amnesty och FN bland annat för deras raketbeskjutningar mot Israel.

Nya bosättningar och omvärldens brist på agerande
Nu planerar alltså Israel att utvidga sina bosättningar på ockuperad mark med 1 600 byggnader, något som har bemöts med protester från palestinierna och det har börjat talas om en tredje intifada (arabiskt ord för uppror). Den israeliska tidningen Haaretz skrev tydligen för några dagar sedan att planerna på att bygga 1 600 byggnader i östra Jerusalem bara är en del i ett gigantiskt projekt bestående av omkring 50 000 byggnader.

Att herraväldet över staden Jerusalem är viktigt för både palestinier och israeler är inget nytt och kanske är detta en satsning från Israels sida att totalt ta kontrollen över staden. Genom åren har Israel flera gånger försökt annekterat Jerusalem som landets huvudstad, men detta har inte godkänts av omvärlden.

Sionisterna fick sin vilja igenom år 1948 då staten Israel bildades. Detta var uppenbart inte tillräckligt, utan sionisterna vill ha mer. Omvärldens passivitet inför Israels statsterrorverksamhet är avskyvärd. Det är helt klart dags för omvärlden att se Israel för vad det är, nämligen en sionistisk terrorstat. Utefter detta bör hårda sanktioner införas och öppna protester skall hagla över Israel, men detta kommer vi förmodligen inte att få se utan omvärlden kommer att fortsätta se på medan Israel trampar på palestinierna och deras rätt till frihet.

I Afghanistan påstår omvärlden att det är viktigt med en militär närvaro för att få bort talibanerna. I Israel-Palestina-området håller en terrorstat på att ockupera och mörda människor samtidigt som internationella bestämmelser och folkrätten bryts gång på gång. Det hela är paradoxalt men en sak är i alla fall säker: Hade det varit ombytta roller så hade omvärlden reagerat för länge sedan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Rekommenderar en bok i ämnet.
Lars Wilhelmssons
"Är världen upp och ner"

Mycket informativ.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 1

Kul med ett boktips i ämnet.

Jag har tänkt köpa Wilhelmssons bok, men det har tyvärr inte blivit av ännu.

Orolig Pappa i Vimmerby sa...

Mycket imponerande inlägg!! Välskrivet, bra formulerat och framförallt visar det på ett stort kunnande! Detta inlägg borde varit publicerat som ledare i en stor dagstidning, du har talang Rasmus.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Orolig Pappa i Vimmerby

Detta är ett viktigt och intressant ämne som tål att diskuteras. Detta är förövrigt en fråga som vi skiljer oss åt från SD. SD anser att den sionistiska terrorstaten Israel är en härlig demokrati som bör ha rätten att slakta och terrorisera palestinier. ND anser dock att Israel är just en sionistisk terrorstat, något de har bevisat gång på gång.

Hur som helst så uppskattar jag verkligen ditt beröm och det ger mig än mer motivation att fortsätta kämpa för det jag tror på.