måndag 5 maj 2008

Replik på Peter Högbergs blogginlägg om vårdnadsbidraget

Den 4 maj skriver socialdemokraten Peter Högberg ett inlägg på sin blogg angående vårdnadsbidraget och mitt tidigare inlägg om vårdnadsbidraget.

Att Högberg inte stödjer införandet av vårdnadsbidraget är inte så konstigt då sossarna gått ut och skrikit sina vanliga klyschor om att det skulle lura en kvinnofälla bakom varje vårdnadsbidrag. Istället har sossarna vurmat för feminism istället för att satsa på en sund och hållbar familjepolitik som gynnar alla familjer oavsett inkomst.

Men sossarna kanske föredrar en ostabil familjesituation där föräldrarna inte får tillräckligt med tid tillsammans med sina barn. En situation där föräldrarna inte kan ge sina barn tillräckligt med trygghet och kärlek. En situation där familjer splittras och trasas söner. Det är precis detta som är resultatet av flera års socialdemokratisk familjepolitik.

Högberg menar också på att vårdnadsbidraget skulle vara till för ”välbeställda hemmafruar”. Detta är något som Högberg helt har tagit ur luften då ett införande av vårdnadsbidraget kommer att gynna alla och speciellt låginkomsttagare, men framförallt barnen. Genom vårdnadsbidraget får även låginkomsttagare chansen att ta hand om sina barn i hemmet. Något många har saknat och ser vi till en sifo-undersökning från 18-20 april år 2006 så anser 64 % att föräldrar skall ha möjligheten att vara hemma med sina barn. 27 % anser att det inte skall vara möjligt. Detta bevisar klart och tydligt att det finns ett folkligt stöd för att införa vårdnadsbidraget.

Högberg verkar också oroa sig för finansieringen av vårdnadsbidraget som är beräknat till en kostnad av omkring en miljon kronor. Vart hans oro kommer ifrån är svårt att säga då kommunen kommer att gå med vinst om vårdnadsbidraget införs samt att det kommer att bli en viktig investering i våra barn.

En förskoleplats kostar totalt 8 400 kronor per månad. För två föräldrar som tillsammans tjänar 30 000 kronor blir det en självkostnad på 900 kronor per månad, medan kommunen subventionerar det resterande beloppet på cirka 7 500 kronor med hjälp av skattepengar.

Skulle en av föräldrarna istället ta hand om barnet i hemmet och erhålla vårdnadsbidrag så skulle kommunen tjäna totalt 4 500 kronor per månad då vårdnadsbidraget är på 3 000 kronor per månad.

Det eventuella bortfall som blir av obeskattad inkomst som uppstår då en familj väljer vårdnadsbidrag är således minimal. Ser vi dessutom till vilken investering det är för barnen att få tillbringa sina första år i en kärleksfull och trygg hemmamiljö så är det eventuella skattebortfallet obetydligt.

Men Högberg kanske föredrar några extra kronor i skattepengar än att ge föräldrarna möjligheten att vara hemma med sina barn under de första åren. Att kunna vara hemma med sina barn under de första åren bör vara en naturlig önskan av föräldrarna. Men det är en möjlighet som Högberg och hans partikamrater helt har blundat för då det enligt dem är viktigare att samhället sköter barnuppfostran – inte föräldrarna.

6 kommentarer:

Peter Högberg sa...

Om du ser på min blogg idag så finns det nya siffror vad vårdnadsbidraget kommer kosta Vimmerby kommun. Sen vilka arbetar familjer har råd att stanna hemma för tretusen i månaden? Vårdnadsbidraget är dessutom inte pensionsgrundande så de som väljer att nyttjandet kommer inte få någon pension att tala om.

Rikard sa...

Feminismen är den verkliga kvinnofällan, socalisterna tar friheten ifrån kvinnan att ta hand om sina egna barn och ersätter det med den obligatoriska "friheten" att jobba istället. Det viskas om att tvinga pappor vara hemma ett visst antal dagar, trots att det kan få svåra konsekvenser för unga pappor som är nya på arbetsplatsen och mer än tidigare behöver lönen. Familjer, och framförallt kvinnor, anses inte kunna ta egna beslut, jämställdheten är ett egenvärde som ska påtvingas.

Ett vårdnadsbidrag på 3000 är en bra början, men behöver höjas för att passa vissa familjers invanda levnadsstandard.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Peter Högberg

När jag tittade på din blogg så kunde jag inte alls se hur mycket vårdnadsbidraget kommer att kosta. Utan på din blogg fanns en uppskattad siffra mellan 1-8 miljoner. En siffra som du, konstigt nog, använder som ett argument mot vårdnadsbidraget.

Jag skulle tro att många arbetarfamiljer skulle både vilja och ha råd att stanna hemma. Tyvärr så är dagens samhälle alltför materialistiskt och det handlar om status och prylar.

Om jag själv fick välja så skulle jag naturligtvis föredra vårdnadsbidraget. Att skaffa barn är något två människor gör genom kärlek och därför anser jag det vara viktigare att ge barnet en kärleksfull uppfostran än att köpa en ny bil, göra utlandsresor etc. Att skaffa barn medför ett ansvar och således gäller det att prioritera vad som egentligen betyder något.

Men du Högberg kanske är för egoistisk och materialistisk av dig att du i första hand tänker på allt du kunde ha köpt istället för att se till föräldrarna och barnen. Det gäller som sagt att prioritera.

Jag skulle dock vilja se att vårdnadsbidraget blir grundande för både pension och a-kassa. Betydelsen av den förälder som är hemma med barnen bör inte negligeras utan lyftas upp som något betydelsefullt och viktigt.

Peter Högberg sa...

Det vore bra om Rasmus kom ut i verkligheten. Tror du att det för LO-medlemmar handlar om att välja mellan det ena eller det andra. Hos måånga familjer finns inga marginaler alls. Det som har råd att välja mellan ny bil eller utlandssemester är en välmående medelklass och det är dessa som får del av vårdnadsbidraget. Pengarna till vårdnadsbidraget tas från skola och omsorg dvs från de som behöver till ett fåtal välbeställda. Detta är en politik som aldrig kommer gynna arbetare...

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Peter Högberg

Ny bil och utlandsresor var enbart exempel. Självklart har jag inte menat att alla andra former av barnomsorgsalternativ bör plockas bort och helt ersättas av vårdnadsbidraget.

För att förtydliga så menar jag att alla föräldrar bör få rätten att kunna välja vårdnadsbidraget som alternativ när det gäller valet av barnomsorg. Det är alltså upp till familjerna själva att avgöra vilken modell som passar bäst. Detta är en politik som kommer att gynna alla då det blir en fri valmöjlighet och denna politik kommer främst att gynna barnen. Att du vill inskränka på familjernas möjlighet att kunna vara tillsammans med barnen under de första åren är ledsamt Högberg.

T.O sa...

Bra. Tryck dit det Socialdemokratiska patrasket.