måndag 12 maj 2008

Dyrare att besöka läkare

På måndagen presenterade landstingets majoritet (s, v och mp) den nya budgeten och landstingsplanen för åren 2009-2011 i Kalmar län. I budgeten finns några bra satsningar men det framkom också att majoriteten vill höja en hel del avgifter, däribland patientavgiften och tandvårdstaxan. Höjningar som inte är acceptabla.

I realiteten innebär detta att patientavgiften för ett läkarbesök på sjukhus kommer att höjas från 250 kronor till 300 kronor. Ett besök hos distriktssköterskan höjs med hela 25 % vilket i kronor innebär en ökning från 80 kronor till 100 kronor.

Utöver patientavgifter så kommer också tandvårdstaxan att höjas med hela 6,7 % vilket kommer göras redan från och med 1 juli i år. Det handlar dock inte om några generella höjningar utan det kommer att bero på hur lång tid besöket tar. Detta kan leda till att en vanlig undersökning höjs med uppemot 150 kronor.

Det majoriteten bland annat vill satsa på är cancersjukvården och beroendevården. Något som verkligen är relevant.

Folk betalar idag en mycket hög skatt. Men trots det tycks pengarna inte ens räcka till för den vanliga samhällsservicen. När någon blir utsatt för brott och måste ringa polisen så är väntetiden för att polisen skall anlända ofta väldigt lång. Ibland finns det heller inga poliser att tillgå.

Resultaten i skolorna blir allt sämre och var fjärde elev som går ut grundskolan i Vimmerby i sommar kommer att göra det utan behörighet till gymnasiet. Grundservicen på landsbygden håller på att avvecklas, inte minst med det aktuella fallet med biblioteken i Södra vi och Storebro. Vart tar alla skattepengar vägen?

När folk blir sjuka har nog de flesta förhoppningen om att kunna få en bra service till ett överkomligt pris i och med den höga skatten. Men svensk sjukvård är inte bara dyr den är också bristande då det ofta är långa köer och flera timmars väntetid. Men nu skall alltså den redan dyra sjukvården bli ännu dyrare.

1 kommentar:

Per sa...

Mycket bra balanserad kritik i detta blogginlägg. Det svider hårt mot makthavarna och de blir ståendens svarslösa mot frågan om var alla skattemedel verkligen tar vägen. Vem/vad är det svarta hålet i budgeten?

Stå på dig!