torsdag 25 oktober 2012

Migrationsverket ser över sin strategi då nationalister har påverkat för mycket

I går så blev det klart med ett nytt asylboende i Småland, denna gången i Västerviks kommun. Med anledning av detta så har jag varit i kontakt med Migrationsverkets chef i Kalmar län, och enligt honom så påverkade nationalister asylmötet i Påskallavik så pass mycket att det kanske inte blir några flera.

Det nya asylboendet kommer att placeras i den lilla orten Verkebäck i Västerviks kommun. År 2005 så bodde det 83 personer där och nu skall ett asylboende med 100-talet asylanter öppnas. Den svenska befolkningen kommer således att bli i minoritet. Redan under gårdagen så anlände de första asylanterna till boendet. Tydligen så ska de asylsökande inte laga sin egen mat, därför söks det efter kockar till boendet. Beslutet, om att placera så många asylanter i den lilla orten, har som vanligt fattats över folks huvuden.
Lars Borgemo, chef för Migrationsverket i Kalmar län, berättar i ett samtal att Migrationsverket håller på att titta på alternativa informationssätt då nationalister påverkar för mycket på de informationsmöten som har hållits.
Under dagen så har jag varit i kontakt med Lars Borgemo, chef för Migrationsverket i Kalmar län, och haft ett mycket konstruktivt samtal med honom. Anledningen till samtalet var att jag ville veta när det kommer att hållas ett informationsmöte i Verkebäck.

Han berättar då för mig att det förmodligen inte kommer att bli något informationsmöte, men att inget är helt bestämt ännu. Jag undrar då över anledningen och frågar om det har med våra tidigare besök att göra. Han medger då och framhåller vårt besök vid asylmötet i Påskallavik som en bidragande orsak. Han påpekar även att Migrationsverket håller på att titta på alternativa lösningar på hur människor skall kunna informeras genom ett bättre samtalsklimat.

Det var Borgemo som representerade Migrationsverket vid asylmötet i Påskallavik och han framhåller i samtalet att han tycker att vi skötte oss ordnat på mötet, men att våra uttalande skapade en hätsk stämning bland deltagarna gentemot de ansvariga. Han framhåller att det är viktigt med olika åsikter och att ingen skall tystas, men i dagsläget så finns det ingen plan på hur Migrationsverket skall gå tillväga framöver.

Samtalet med Borgemo visar på två saker. Dels så har vi gjort mycket bra ifrån oss på asylmötet i Påskallavik och dels så har vi lyckats att påverka en hel myndighet att se över sin strategi. Vad som händer härnäst återstår att se.

Relaterat

Länkar

2 kommentarer:

Andreas Hedin sa...

Ska bli intressant att se vilken mat som kommer att serveras på det nya boendet. Kommer det att finnas samma begränsade kassa som i våra svenska skolor och i vår äldreomsorg?

Anonym sa...

Vill upprepa en mycket klok kommentar på nationell.nu, av signatur 'Klas-Henrik'.

http://www.nationell.nu/2012/10/25/migrationsverket-slutar-halla-informationsmoten-eftersom-nationalister-paverkat-for-mycket/comment-page-1/#comment-137841

Kan inte nationella arrangera egna möten?