fredag 23 december 2011

Det nordiska julfirandet

Varför firar vi egentligen jul? Till skillnad från vad många känner till så är julen en gammal nordisk högtid som har firats av våra förfäder sedan forna tider. Det är därför på sin plats att göra en historisk återblick på vårt kära julfirande.

I dag så förknippar många julen med kristendomen, men faktum är att julen inte har något med den att göra. Fenomen som var självklara för våra förfäder under julen kom att attackeras av kyrkan i och med kristnandet av Norden. Detta berodde på att det var svårt att hitta förklaring till dessa i bibeln. Till exempel så menade kyrkan att väsen, spöken och vissa traditioner var förknippade med ondska. Mycket från den fornnordiska julen finns dock fortfarande kvar, även om historiens spår i mångt och mycket har snöat igen.

Högtiden som vi i dag kallar jul har firats under lång tid av våra förfäder, långt innan kristendomen gjorde entré i Norden. Högtiden firades genom ett midvinterblot eller julblot i samband med vintersolståndet, då natten var som längst. Solen vände, ljuset skulle komma tillbaka och naturen återfödas på nytt. Högtiden innebar fest, där förfäder och gudar hade en viktig plats. Ordet jul är gammalt och förekommer enbart i de nordeuropeiska språken. Den utvalda guden under julen var Oden, och han fick då namnet Jólner.

Tomten var från början ett respekterat väsen, men har tyvärr i våra dagar förvandlats till en symbol för konsumtion.

Ett signum för nutidens julfirande är tomten, men historiskt sett så hade han inget speciellt med julen att göra. Det var dock viktigt att belöna honom för sitt arbete i samband med julen. Detta gjordes oftast genom att ge honom en skål med gröt och kanske också en julsup, men rent fylleri ogillade han skarpt.

Tomten är ett väsen med övernaturliga krafter som härstammar från den nordiska folktron. Han visar sig ogärna, men beskrivs som en liten äldre man med vitt skägg, gråa kläder och röd luva. Trots att han ger sken av att vara klen så är han starkare än vanliga människor. Tomten är väldigt konservativ och ogillar förändring, han är arbetsam och ordentlig. Om gården missköts eller om han eller djuren behandlas illa så kan han hämnas genom att ställa till med olycka.

En sägen berättar att tomten från början var en vanlig människa som var först att ta hand om gården och odla dess marker. Efter döden har han aldrig kunnat släppa gården, utan lever kvar som ett väsen för att skydda och ta hand om den. I tomten så kan vi se klara egenskaper som har präglat, och till viss del fortfarande präglar Nordens folk. Jag tänker främst på flit, ordningsamhet, rättvisa, kärlek till djur och natur.

En annan figur som fortfarande lever kvar är julbocken, som anses ha sina rötter i en fornnordisk gudasaga och vara förknippad med guden Tors bockar, Tanngnjost och Tanngrisner. Tidigare ansågs julbocken vara den som delade ut julgåvor. Vad gäller julgåvorna så överlämnades dessa på ett dramatiskt sätt. Efter ett hårt slag på dörren så kastades en träbit in i huset, varpå kastaren skyndade sig från platsen. På det inkastade fanns en text där mottagaren beskrevs på ett positivt eller negativt sätt.

Själva julnatten var speciell och en tid för att vara snäll utöver det vanliga. Inte bara mot tomten, utan också mot djuren som fick mer mat och ramsor lästes upp för dem. Julnatten förknippas med besök av spöken och andar. Folk såg dessa som döda förfäder och ville ha dem nära inpå som beskydd mot ondska. Innan kristnandet så placerades därför gravar nära gården. Under julnatten medförde detta att människorna lämnade sängarna tomma för att de döda skulle få vila i dem. Mat och dryck lämnades kvar på borden ifall att besökarna skulle vara hungriga.

I dag så har vårt julfirande tyvärr blivit påverkat av kommersiella intressen och tomten förknippas mer med prylar än med goda egenskaper. Samtidigt så finns det mycket positivt som fortfarande präglar dagens julfirande. Precis som våra förfäder så värderar vi familjegemenskapen och tiden som vi får spendera tillsammans med varandra. Med detta sagt så vill jag önska alla en riktigt god jul.

10 kommentarer:

Svensk patriot sa...

God jul och gott nytt år! Och tack för många läsvärda artiklar.

KA sa...

Hoppas du får en riktigt trevlig och bra jul Rasmus!

bloggare på icedaniel.se sa...

Fint skrivet om julens innebörd.

Mattias Berggren sa...

Självklart har julen funnits längre än kristendomen. Men det ena utesluter ju inte det andra, att ljuset har övervunnit mörkret är precis det som vi kristna firar vid jul. Vi minns Guds fantastiska frälsningsplan att han älskar oss så ohämmat att han låter sig inkarneras som människa för att visa oss det sanna ljuset, Jesus Kristus.

Vid jul får vi en påminnelse om det som hände i Betlehem, att mörkret har besegrats. Vi behöver bara leva ut de goda nyheterna och berätta för människor att de är älskade av Gud.

Så det är bara låta "Julen" komma in i ditt liv. Vänd dig till Jesus och låt hans ljus överta ditt hjärtas mörker och du kommer få en ny förståelse för julens innebörd.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Svensk patriot

Tack det samma!

Rasmus Gårdebrink sa...

Till KA

Tack det samma!

Rasmus Gårdebrink sa...

Till bloggare på icedaniel.se

Tack så mycket!

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Mattias Berggren

Du påstår att "mörkret" har besegrats. Hur lyder din definition av detta mörker?

Mattias Berggren sa...

Mörkret är denna världens styre och normer när vi lever efter och följer vår synd, med slaveri, död, förgörelse, individualism, egoism och utnyttjande. Med Jesus bryter Guds rike in i den här världen på ett radikalt annorlunda sätt där vi istället lever för förlåtelse, frihet, liv, frälsning, gemenskap, solidaritet och tjänande.

Spetz sa...

Mycket trevlig och uppmuntrande läsning, allt skit som media spottar ut gör att man förlorar hjärnceller för var minut som skärmen står på. Trolltyg i tomteskogen är en väldigt bra tecknad film som präglas av positiv moral. God Jul!