onsdag 21 december 2011

Asylproblem på Öland

För att klara asylströmmen till Sverige så har Migrationsverket på nytt vänt sig till Ölands campingplatser, och redan nu så finns runt 500 asylsökande på Lundegårds camping. Förra säsongen ledde till omfattande problem, något som tycks prägla även årets säsong. Polisen är dock medvetna om att uppblandning leder till problem.

Under hösten förra året så tvingades Migrationsverket att leta tillfälliga asylboenden för att kunna ta hand om alla som sökte asyl i Sverige, inte minst romer. En lösningen på problemet blev bland annat att inhysa flera hundra asylsökande i stugor på privata campingplatser. Detta gjordes i Västervik och på Öland ända fram till maj i år.

Migrationsverket var givetvis nöjda över att ha hittat en lösning och campingägarna tjänade stora judaspengar. Migrationsverkets drastiska lösning hade dock en baksida i form av en ökad kriminalitet. Allt ifrån snatteri och rattfylleri till bråk och mordbränder. Det hela fick vreden att koka hos många ölänningar, men givetvis så var det ingen ansvarig som lyssnade till öbornas kritik.

Migrationsverket vänder sig åter till Ölands campingplatser.

Nu har det blivit ett nytt år, med en ny säsong. De asylsökande strömmar in i vårt land och främst så handlar det om romer, afghaner och somalier. Detta har resulterat i att Migrationsverket på nytt har vänt sig till campingplatser på Öland.

En av campingplatserna som förvandlades till asylförläggning under förra året var Lundegård. Denna camping har i dag, precis som förra gången, runt 500 asylsökande inkvarterade. Migrationsverkets kontrakt med Lundegård går ut den sista januari, men mycket tyder på att det kommer att förlängas, precis som förra gången. Just nu för även Migrationsverket samtal med Kappelluddens camping. Om de båda parterna kommer överens så kommer campingen att kunna inhysa uppemot hundra asylsökande.

Som bekant så brukar Migrationsverkets verksamhet kantas av omfattande problem, något som ölänningarna själva har erfarenhet av sedan förra säsongen. I år så anlände de första asylsökande till Lundegård i slutet av september och i början av november så var i princip samtliga platser fulla. Under denna korta period så har det redan förekommit en rad incidenter. Bland annat cykelstölder, snatterier, rattfylleri och knivbråk. Under förra veckan så uppstod även ett upploppsliknande slagsmål med uppemot 30 inblandade personer, där romer och afghaner bråkade med varandra. Efter händelsen så har ordningsvakter placerats ut på campingområdet. Även ICA-affären i Borgholm har förstärkts med vaktpersonal sedan stölder och snatterier har ökat under hösten. Trots årets incidenter så anses situationen vara lugnare än under förra säsongen.

Några som känner till situationen är polisen och polismannen Tomas Lönnqvist uttalar sig på följande sätt till Ölandsbladet:

- (...) Och att det uppstår bråk och oro med jämna mellanrum är inget konstigt, det är naturligt när hundratals personer med olika bakgrund och nationalitet bor och lever tillsammans på en liten yta.

Lönnqvist tycks ha klart för sig att upplandning, av nationaliteter och kulturer, på en campingplats leder till stora problem. Tyvärr så ser hela Sverige snart ut som Lundegårds camping. Det är kanske hög tid att börja göra motstånd, svensk?

Länkar
Bloggen - Campande asylanter ger klirr i kassan
Ölandsbladet

Inga kommentarer: