torsdag 6 december 2012

Intervju med ”Hitler-mannen” från Jönköping

I samband med en maskeradfest den 3 november så valde en yngre man att klä ut sig till nationalsocialist. I början av nästa år så kommer mannen att åtalas för Hets mot folkgrupp. I en intervju så förklarar han omständigheterna kring det hela.

Under de senaste veckorna så är det flera medier som har uppmärksammat ”Hitler-mannen” från Jönköping. Dock så klädde mannen aldrig ut sig som Hitler, utan som en vanlig partimedlem. I en intervju som jag har gjort med honom så berättar han om sin utstyrsel, folks reaktioner och tankarna kring åtalet.

Enligt medierna så klädde du ut dig till Hitler. Stämmer det, och kan du berätta lite om vad du hade på dig?
- Från början så klädde jag ut mig till en partimedlem av det tyska partiet NSDAP (Nationalsozialistissche Deutsche Arbeiterpartei), och inte till Hitler. Det var först inne på baren, där maskeradfesten ägde rum, som en kvinna målade dit en mustasch på mig. Även att jag fick en målad mustasch så var jag fortfarande utklädd till en partimedlem, och inget annat.

- Det jag hade på mig var en helt vanlig kostym, en hakkors-armbindel och ett järnkors. Attiraljerna tog jag på mig när jag hade kommit till festen, så ingen utanför såg dem.

Vad fick dig att välja just denna utstyrsel?
- Jag och några vänner hade en lottdragning. Den gick till på så vis att vi skrev olika saker på lappar som vi lade i en skål. Därefter så drog vi helt enkelt varsin lapp. På min lapp så stod det ”nazist”.

Hur reagerade barens gäster över din närvaro? Vet du vem som gjorde anmälan och vad bakgrunden till den är?
- Alla som jag kom i kontakt med under festen tyckte att mitt utklädnadsval var ovanligt och lite häftigt. Jag antar att de flesta uppskattade mitt val då det var många som ville fotograferas tillsammans med mig. Det var ingen som bad mig att ta av mig symbolerna, så förmodligen så uppfattades dem enbart som en del av maskeraden och inget annat.

- Någon som arbetade på baren vill dock kolla upp om det var okej att gå klädd som jag gjorde. Han ringde därför polisen. Polisen i sin tur sa att det inte var okej och sa att mannen kunde göra en anmälan, men detta ville han inte. Efter ett tag så kom polisen till festen och beslagtog symbolerna och upprättade samtidigt en anmälan.

Tänkte du aldrig tanken att bärandet av en hakkors-armbindeln kunde leda till rättsliga konsekvenser?
- Nej, i och med att det handlade om en utklädnad under en maskeradfest.

Hur tror du att reaktionerna hade blivit om du hade klätt ut dig till en kommunistisk partimedlem, med tillhörande symboler?
- Folk skulle inte reagera på samma på sätt, och det skulle inte ha blivit någon anmälan. Jag kan även berätta att andra hade klätt ut sig till islamist, en katolsk präst och någon bar en röd tröja med texten ”CCCP”

I början av nästa år så kommer du att åtalas för Hets mot folkgrupp. Hur ser du på det och vad tror du om utgången?
- För närvarande så är jag på väg att få ett nytt jobb. Därför så vore det tråkigt om detta skulle leda till ett fängelsestraff. För mig så handlade det bara om en utklädnad, och jag hade inga brottsliga uppsåt med det. Jag hoppas givetvis på att bli frikänd, men i värsta fall att bara få böter.>

Inga kommentarer: