lördag 22 december 2012

200 asylanter placeras på hotell i Målilla

Bakom ryggen på både invånare och kommun så har Migrationsverket tagit beslut om att placera 200 asylanter på ett hotell i det mindre samhället Målilla. Jag har intervjuat en kvinna från Målilla, tillika förre detta anställd på hotellet, och hon är riktigt upprörd.

Chockbeskedet som nådde invånarna i Målilla under dagen innebär att 200 asylsökande inom kort kommer att flytta in i det fantastiska hotellet Moliljan, som även kallas för ”slottet i skogen”. Hotellet ligger i det mindre samhället Målilla, i Hultsfred kommun, med cirka 1500 invånare.

Hotellrummen beskrivs enligt följande: ”Våra svensktillverkade sängar med pocketresår, riktiga latexmadrasser och allergisäkrade kuddar och täcken garanterar Dig en säker sömn. Alla rum är utrustade med 32-tums TV, dusch och toalett och trådlöst bredband.
Migrationsverket fortsätter att härja helt hänsynslöst i Småland.
Som vanligt när Migrationsverket är inblandat så sköts förfarandet mycket dåligt, så även den här gången då information helt har uteblivit. Samhällsinvånarna fick beskedet genom diverse lokalmedier och kommunen informerades bara några timmar innan det var försent att överklaga beslutet. Detta har skapat irritation bland både invånare och kommun.

Från kommunens sida så påpekas det att det kommer att bli svårt med beredskap så snabbt inpå för att kunna göra mottagandet bra. Irritationen gentemot Migrationsverket för den uteblivande informationen är stor, och detta kommer att framföras. Kommunen menar även att de kan tänka sig att dra ned på mottagandet i Hultsfred, som en följd av boendet i Målilla.

Kommunens har tidigare motsatt sig ett utökat mottagande, men trots det så väljer alltså Migrationsverket att gå bakom ryggen på både kommunen och dess invånare. Räknat per invånare så är Hultsfred en av de kommuner som tar emot flest asylsökande i landet. Dessutom så tar kommunen hälften av mottagandet som sker i hela Kalmar län.

För att ta del av reaktioner så har jag under dagen pratat med flera samhällsinvånare, bland annat en kvinna. Hon har även tidigare jobbat på hotellet och kan därför beskriva det mer ingående. Nedan följer en kortare intervju.

Hur reagerade du när du fick reda på vad som skulle hända?
- Jag blev riktigt förbannad eftersom att jag inte vill ha hit några, det tror jag det är få som faktiskt vill. Dessutom så tycker jag att 200 är helt orealistiskt. Att de sedan ska bo på hotellet känns inte så kul, det är ju trots allt ett gammalt kulturminne.

- Jag trivs väldigt bra i samhället och det är en bra plats för barnen att växa upp här, men nu ska de tvingas beblanda sig med deras barn. Det skapar en otrygg stämning, och den stämningen kommer inte från intet. Det finns trots allt flera asylboenden runtomkring, och ofta så blir det problem.

Är det någon som har frågat er som bor i Målilla om hur ni ställer er till detta?
- Nej, det kom som en chock. Jag fick reda på det över Facebook där flera har skrivit om det och varit upprörda. Ingen har heller informerat om något informationsmöte, så jag antar att de helt enkelt struntar i våra åsikter.

De ska bo på hotell Moliljan, som du tidigare har arbetet på. Kan du beskriva hur hotellet ser ut?
- Moliljan är ett gammalt sanatorium som invigdes i början av 1900-talet. I dag så är det ett fint och påkostat hotell som omfattar 41 rum och två sviter, sammanlagt över 140 bäddar. Det finns tre konferenslokaler, bubbelpooler, bastu och så vidare. Inredningen består bland annat av skinnmöbler, fina gardiner, ljuskronor och så vidare.

Relaterat

Länkar

1 kommentar:

Anonym sa...

Hallo där! Läste i oskarshamns tidningen att detta spektakel kostar 40 miljoner om året bara i Målilla..Vad ligger då summan på i hela sverige, och efter nyår kommer det att öka med invandringen fy fa..Man behöver inte vara ekonom för att förstå att detta inte är försvar bart. Jag var i Målilla igår och dom jag pratade med kommer att lägga sin röst på SD utan tvivel. Gott nytt år från Påskallavik:)