tisdag 17 maj 2011

Bok: The Prison Notes

Nyligen så släppte Reconquista Press en intressant nyutgåva av den engelska översättningen av Corneliu Codreanus anteckningar från fängelset Jilava. Fem månader efter att de skrevs så lät regimen mörda honom. Nedan följer en enklare recension av boken.

I Codreanus anteckningar från den 19 april till den 19 juni år 1938 så berättar han om sina tankar, funderingar och drömmar. Läsaren får följa med i fängelselivet från den kalla och dystra cellen, genom rättegångar, oron över Rumäniens framtid och saknaden till nära och kära. Väldigt sällan får han ta emot besök av sin mamma, fru och lilla dotter.

Efter en märklig rättsprocess så dömdes Codreanu till tio års fängelse. Bara några månader efter att anteckningarna skrevs så mördades Codreanu, tillsammans med flera andra ledande legionärer den 30 november år 1938, av en vidrig regim som fruktade hans popularitet.

The Prison Notes

Utöver Codreanus anteckningar så innehåller boken även två förord av legionärerna Faust Braudescu och Horia Sima. Den senare tog över ledarskapet av legionärsrörelsen efter Codreanus död.

Boken erbjuder även sex mycket intressanta artiklar av Julius Evola, även om vissa stycken upprepar sig. Boken avslutas med över 20 sidor sällsynta fotografier på Codreanu och Järngardet.

Evola träffade Codreanu i Rumänien strax innan han fängslades. Genomgående i artiklarna är att han blev väldigt imponerad och i den sista artikeln från år 1973 så berättar han följande:

I have met several exponents of the movements for national reconstruction which surfaced in the period between the two World Wars, and I remember Corneliu Codreanu, the leader of the Romanian Iron Guard, as being one of the purest, noblest and most righteous among these men.

I artiklarna citeras Codreanu där han berättar om politik, strategi och andlighet. Legionärsrörelsen var disciplinerad och hade närmare 1 miljon sympatisörer som efterlevde vissa rättesnören. Till exempel så praktiserades bön och fasta. Fastan förekom två gånger i veckan och gällde mat, dryck och tobak.

Elitstyrkan, som bestod av 10 000 man upp till 30 år, levde i celibat så att de skulle kunna offra allt för kampen. Genom Järngardet så ville Codreanu skapa en ny människa, en människa som skulle verka som ett föredöme rent andligt och moraliskt, uppvisa strikt disciplin, heroism, lojalitet, styrka och mod.

Codreanu är en stor inspirationskälla för många nationalister, inte minst för mig själv. Han representerade nationalismen på ett ypperligt sätt och uppvisade en enorm kämparglöd tillsammans med omtanke och kärlek. Han offrade sig själv för en högre vision, något som tyder på en ärlig tro och ett stort hjärta.

Trots min lite knackiga engelska så läste jag boken med mycket stort intresse. För att få en ökad förståelse för Codreanu och Järngardet så vill jag rekommendera att läsa Codreanus självbiografi Till Mina Legionärer, som finns på svenska.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om Horia Sima:

"Nu med den nya fascistregimen kunde Järngardet utkräva denna brutala och massiva hämnd på alla som kunde kopplas ihop med Carol II:s regim. Som ledare beordrade nu Sima enorma pogromer mot den judiska befolkningen och beslagtagning av judars egendom. Hela judiska kvarter sattes i brand, och tusentals judar misshandlades eller sköts till döds."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Horia_Sima

Stämmer detta? Vilket avskum i så fall. Sjukt i så fall och inte särskilt moraliskt, heroiskt osv.

Knappast etnopluralist heller.

Mvh Per

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 1 (Per)

Jag är inte så insatt i Järngardets verksamhet under ledning av Sima. Hur som helst så ville Järngardet, som hade stort stöd bland folket, återge Rumänien till rumänerna. Många judar motsatte sig detta genom sina rumänfientliga agendor, något som drabbade både det rumänska folket och Järngardet.

Frågan som bör ställas är således hur moraliskt det var av dessa judar att agera på detta sätt i Rumänien?

Anonym sa...

Ja, det var väl i så fall lika omoraliskt från båda håll antar jag.

Jag anser dock att man bör undvika att associera sig med dylika organisationer och folk som begick etniska rensningar/folkmord ect, speciellt om man är etnopluralist.

Mvh Per

Anonym sa...

Per: Det stämmer INTE. Du måste förstå att Järngardet var en massrörelse, de hade hundratusentals och fler medlemmar, det var inte en liten sekt eller enbart våldsamma aktivister. Den dåvarande regimen lät totalt sett mörda och tortera över tiotusen upp till hundratusen Järngardet-medlemmar, de mördade även Codreanu, ledaren. Då sökte man hämnd och mördade två ministrar som var ansvariga för detta vid två olika tillfällen. När Codreanu dött tog Sima över men det antisemitiska förtrycket är inget faktum, läs rumänska källor så får du reda på att judar som inte hade del i förtrycket (alltså som inte var ansvariga för mordet på järngardets medlemmar) blev lämnade ifred. Siffror och metoder är överdrivna av Sovjet. Järngardet under Sima grep och lät avrätta sådana som varit med och torterat och dödat Järngardet-medlemmar bara.

Anonym sa...

LaDecima. Intressant, men vad är dina källor på allt detta?

Mvh /Per

Anonym sa...

Per: Läs exempelvis The Legionary Movement after Codreanu (handlar om Järngardets tid under makten, vad kungen innan det gjorde mot dem, men även om Codreanu också). Vidare kan du läsa Simas verk som skriver om tiden när han ledde Järngardet. På det tillkommer flera rumänska artiklar av gendarmerier och poliser från den tiden som bevittnade både Carol II-regimen och Simas tid. MVH.