onsdag 2 juni 2010

Vimmerby Tidning, brutet löfte och hyckleri

I takt med att valet närmar sig så blir det politiska inslaget mer påtagligt i människors vardag. Inte minst så märks detta i medier som tv, radio och tidningar som börjar rapportera allt mer intensivt. Detta är dock enbart ett spel för gallerierna.

För lite mer en ett år sedan så började jag kontakta Vimmerby Tidning, lokaltidningen i min region, i ett ärende rörande annonsering inför årets val. Detta efter att jag hade sett en annons från Moderaterna på tidningens hemsida under en tid.

Oärlig och hycklande lokaltidning

Främst hade jag kontakt med Mats Nilsson, annonsansvarig på tidningen. Vi diskuterade annonsering både på redaktionen och över telefon samt mail. Jag fick relativt omgående en prislista och bestämde mig för att boka upp annonsplatser inför valet. Jag fick dock beskedet att tidningen hade för avsikt att plocka ihop olika annonspaket som de skulle erbjuda samtliga partier i kommunen. Detta lät givetvis intressant och jag beslutade mig för att avvakta.

Efter flera besök, samtal och skickade mail så fick jag slutligen offerten på de olika erbjudandena i slutet av februari i år. Jag kontaktade tidningen och vi diskuterade igenom vissa detaljer kring annonseringen och jag fick även ett mail i ärendet som kort förklarade för förfarandet. Mailet avslutades med meningen ”Annonsens innehåll skall överensstämma med Dagspressens publicistiska regler. Om så inte är fallet publiceras den ej.” Jag fick också veta att det var deras branschorganisation TU som skulle avgöra om det skulle publiceras. Inga problem tänkte jag som var glad över att ha vunnit striden om att få annonsera i tidningen.

Efter att ha överlagt med några partikamrater så informerade jag tidningen om att jag var intresserad av ett av annonspaketen innehållandes flera mindre annonser, en halvsida samt fyra veckors annonsering på tidningens hemsida. Jag ville bestämt ha ett skriftligt avtal på överenskommelsen, men detta var inte aktuellt då tidningen tydligen inte gjorde sådant. Trots försök så stannade det vid ett muntligt löfte.

En tid senare så var det dags för Vimmerby marknad. Vi bestämde oss för att göra en annons som enbart skulle handla om vår närvaro på marknaden samt att folk gärna fick komma och besöka oss. Annonsen var såldes helt fri från politiskt budskap. Det enda egentligen politiska var att det stod ”Nationaldemokraterna” på annonsen, vilket inte går att frångå. För vem annonserar utan att skriva avsändare när man uppmanar folk att komma till en viss plats? Jag hade med andra ord inga direkta farhågor för att annonsen skulle stoppas, men helt säker var jag aldrig, speciellt med tanke på att det gällde media.

Den aktuella annonsen som skickades in

Jag skickade in annonsen och fick svaret att jag skulle få besked av ansvarig utgivare dagen därpå. Jag fick således ett besked från tidningens VD tillika ansvariga utgivare Bengt Ingemarsson som förmedlade följande: ”Vi har nu diskuterat saken på tidningen och kommit fram till följande policy; eftersom ni i dagsläget saknar demokratiskt valt mandat i fullmäktige väljer vi att avstå publicering. I det fall ni får minst ett mandat i höstens val tas frågan upp för nytt ställningstagande.” Detta är inte bara ett brutet löfte, detta är hyckleri.

Två dagar senare så ringde jag upp Ingemarsson och då sade han att han inte hade tid att prata. Han sa dock att jag kunde återkomma när som helst under eftermiddagen. Första gången jag ringde så fick jag inget svar. Andra gången så svarade hans ”sekreterare” som berättade att han inte var anträffbar. Jag undrade när han skulle återkomma och bad samtidigt om hans mobilnummer, som jag inte fick. Jag sa dock att jag ville att han skulle ringa upp mig, något som han inte har gjort.

Senare under eftermiddagen så fick jag ett mail av honom där han åter redogjorde för att de gör som de vill och därför inte behöver ta in våra annonser. Jag ringde upp, för jag tänkte att han måste vara anträffbar om han skickar ett mail. Svarade gjorde hans ”sekreterare” som åter sa att han inte var anträffbar. Jag påtalade då att jag precis hade fått ett mail av honom. Svaret jag fick av ”sekreteraren” var att det var hon som hade skrivit det.

Jag skrev då ett mail om en förfrågan att få annonsera för min privata blogg. Detta har bland annat en lokal moderat gjort helt utan problem. Jag väntar fortfarande på svar…så fortsättning följer.

I och med detta så bevisar tidningen återigen sin odemokratiska och yttrandefrihetsinskränkande sida. Sedan tidigare så får vi inte skriva insändare om ”känsliga ämnen”, inte heller får vi skriva om ND eller underteckna insändarna med partinamnet. När detta beslut togs runt år 2007, i samband med en insändare om övervakning, då hette det att vi var ”odemokratiska”, i dag heter det att vi ”saknar demokratiskt valt mandat i fullmäktige”.

Min inställning till yttrandefrihetsbegreppet är att alla borde få komma till tals på lika villkor, det bör vara utgångsläget i en demokrati. Jag ser det som odemokratiskt, speciellt i valtider, att en etablerad tidning väljer att hindra vissa partier, medan andra gynnas.

Media har en viktig funktion när det gäller demokratin. Genom riktade insatser skulle media utan problem kunna påverka och till och med avgöra årets val, något som Vimmerby Tidning faktiskt försöker göra på det lokala planet.

Tidningen har enligt egen utsago 12 000 prenumeranter och cirka 30 000 läsare. Alltså påverkar tidningen väldigt många människor i allmänhet, men invånare i Vimmerby kommun i synnerhet. Frågan är därför hur pass demokratiskt samhället är när det är de etablerade medierna som styr opinionen efter eget tycke? Hur pass demokratiskt vald kommer fullmäktigeförsamlingen i Vimmerby kommun att vara efter valet då tidningen har gett företräde åt vissa partier, men hindrat andra?

I skolan blev jag matade med vackra ord om demokrati och yttrandefrihet. Alla var minsann lika mycket värda och skulle behandlas lika. För varje dag som gick så förstod jag dock allt mer att detta bara var tomma floskler som inte praktiserades i verkligheten. Detta är något som har följt med mig in i vuxenvärlden, något som har påverkat mig, något som har fått mig att ifrågasätta och framförallt något som har gett mig motivation att kämpa för ett bättre samhälle.

18 kommentarer:

Anonym sa...

"Alla var minsann lika mycket värda och skulle behandlas lika."

Det kanske är just därför partier som ditt eget inte är så populära att hjälpa sprida propaganda. Håll dig du till limma på elskåp och lyktstolpar, eller just det- det är ju olagligt.

Anonym sa...

Synd bara att du har valt att kämpa för fel saker i helt fel riktning! Synd också att du vill ersätta ett orättvis samhälle med ett annat orättvis samhälle! Jag tror att du har goda intentioner i grunden men du kämpar och ger så mycket av din tid och energi åt fel saker!

Vad gäller dom vackra orden som du blev matad med i skolan kan jag hålla med om för att världen ser annorlunda ut i verkligheten. Samtidigt måste du ändå tänka på att även den värld (Sverige) du vill ha kommer också pränta in vackra ord i morgondagens ungdomar som inte stämmer.
Det gör ni redan och varje hemsk våldsdåd som har skett på sistone har ni utnyttjat och kommer fortsätta utnyttja så mycket som möjligt och det är också hyckleri. Tyvärr så ser vi inte våra egna brister men ju tidigare vi är självkritiska med syfte för självförbättring desto bättre.

Hoppas att du en vacker dag kommer kunna använda din intelligens, goda hjärta och din enorma motivation till ett gott syfte.

Oj, nu fick du en hel roman här. du behöver inte kommentera detta. Det räcker med att du läser det och inte missförstår innehållet.

Adjö.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 1

Kul för dig att du är en politiskt korrekt marionett som aldrig ifrågasätter, måste vara bekvämt men knappast något att vara stolt över. Du menar alltså att det inte skall få finnas olika åsikter i en demokrati? Skulle det nu finnas det så skall vissa av dessa fråntas rätten att spela med samma regler som de andra åsikterna. Har jag förstått dig rätt?

Om du påstår att jag ”limmar på elskåp och lyktstolpar” så får du gärna skriva ditt namn så att jag kan anmäla dig för förtal.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 2

Ja, visst är det synd att jag kämpar för ett svenskt Sverige genomsyrat av trygghet, folkgemenskap och lycka istället för ett destruktivt Sverige bestående av egoism, oro och mångkultur. Visst borde jag skämmas, bli bespottad och fängslad för att jag vågar ifrågasätta detta sjuka samhälle.

Vem är du att döma mig? Vem är du att uttrycka att jag kämpar för fel saker? Vad vet du om mina intentioner och om det samhälle jag vill skapa?

Hur kan du ens påstå att vi utnyttjar våldsdåd? Ta händelsen i Landskrona som exempel. De etablerade medierna döljer sanningen för folk och hävdar att det kunde ha varit vem som helst. Varken etablerade medier eller politiker bryr sig om varför detta händer. Samhället är sjukt, men ingen vill eller vågar rätta till det. Vi uppmärksammade dock detta på olika plan, bland annat genom ett torgmöte i centrala Landskrona. Vi berättade sanningen och förmedlade vår lösning på samhällets problem. Jag antar att du är en av dem som påstår att detta är sådant som händer och att vi i tysthet skall acceptera detta… Det är kanske tid att öppna ögonen…!

”Hoppas att du en vacker dag kommer kunna använda din intelligens, goda hjärta och din enorma motivation till ett gott syfte.”

Den dagen är redan kommen, och den kom för mycket länge sedan.

Anonym sa...

Jo men du förstår jag värdesätter människor efter handlingar och inte efter var dom är födda. Så om det gör mig till en marionett att inte ifrågasätta det då är jag en klar marionett. Du har heller inte svarat på mina följdfrågor från inlägget "Svar till Michael Glennfalk"?

Anonym sa...

Som anställd på Vimmerby tidning blir jag riktigt förbannad!!!
Så här får det fan inte gå till!

gunnarandersson sa...

Jo Rasmus hyklarna jobbar så bara gammel partierna är demokrater alla övriga är extrema vänster eller höger.

Press och media motarbetar fri opionsbildning allt de kan.
Internet har blivit ett problem för den politiskt korrekta maffian för där kan alla både enskilda och organisationer få ut sitt budskap utan att någon ska granska innehållet först.


Om du vill att ND Vimmerby ska få mandat i kommunen låt trycka upp lokala flygblad och klistermärken med lokala adresser osv.

Jag önskar er lycka till i valet 2010.

Gunnar Andersson

Mediaproducent

Anonym sa...

Du är missnöjd över att inte få marknadsföra Nationaldemokraternas namn i en tidning. Jag är missnöjd över att mitt namn otillåtet har används som underskrift i ett blogginlägg på din bloggsida. Detta är falsk marknadsföring. Jag har via mail samt blogg bett dig ta bort inlägget från den 15 april 2010 22.47. Så har inte skett. Jag kommer att driva frågan vidare om du inte plockar bort inlägget inom en snar framtid.

Anonym sa...

Sveriges Nationaldag... Inget inlägg???

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 3

Detta handlade dock om demokrati och yttrandefrihet. Vad gäller dina följdfrågor så har jag, likt många andra, mycket att göra och måste därför prioritera. Kommentarer på äldre inlägg kan därför bli obesvarade ibland då jag väljer att prioritera att svara på nyare kommentarer.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 4

Om du nu verkligen jobbar på Vimmerby tidningen så är det ett sundhetstecken att du ser klart och kritiserar ledningens beslut. Gör samhället en tjänst och försök påverka.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till gunnarandersson

Ja, precis. Detta är ett välkänt faktum och det är beklagligt att det skall vara på detta sätt. Jag hoppas dock att människor är kritiska till de etablerade medierna och på så vis ser igenom deras hyckleri. Det vore även på sin plats att människor börjar uttrycka sig mera, ifrågasätta saker och ting än att bara följa med strömmen.

Du har helt rätt i att nätet har blivit ett stort problem för etablissemanget. Den nationalistiska rörelsen i Sverige har lyckats använda nätet på ett väldigt bra sätt, till etablissemangets förtret. Jag kan tex. ta mig själv som exempel. Med tanke på att lokaltidningen vill hindra mig från att spela med samma regler som alla andra så kan jag uttrycka mig via min blogg istället.

Beträffande lokalflygblad så har vi redan tryckt sådana och de kommer att börja spridas inom kort.

Tack för din lyckönskning!

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 5

Tråkigt att någon annan använder ditt namn för att skriva kommentarer på min blogg. Den som känner sig träffad får gärna upphöra med detta genast.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 6

Det blev allt ett inlägg på Sveriges nationaldag :)

Jag kan dock klargöra att jag prioriterar partiverksamhet, gatukamp och den aktiva delen framför bloggandet. Även om jag försöker uppdatera bloggen kontinuerligt så kan det ibland dröja, men jag hoppas att folk har överseende med detta.

Anonym sa...

Tråkigt att Vimmerby Tidning inte tar in annonser. Yttrandefriheten står inte så högt i kurs på tidningarna; det dröjde innan etablissemanget motvilligt stödde Vilks. Använd reklamblad och möten istället, glöm VT:s nuvarande policy, den kommer att ändras.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 7

Jo, du har helt rätt. Medierna står helt klart inte på svenskarnas sida. Det är därför som vi har skapat vår egen veckotidning Nationell Idag, så att vi kan förmedla den sanning som de etablerade medierna försöker dölja.

Det är saker på gång. Bland annat så är lokalbladen redan tryckta och färdiga att börja delas ut. Inget kan stoppa oss!

simon johansson sa...

Kämpa på Rasmus! Det kommer en dag då vi står som segrare, den dagen är inte långt borta.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till simon johansson

Ja, det gäller att kämpa på och vi måste alla ta vårt ansvar.