fredag 9 april 2010

Fika med Korskyrkans ungdomsledare

Under onsdagen träffade jag Mattias Berggren, ungdomsledare för frikyrkoförsamlingen Korskyrkan, över en fika i centrala Vimmerby. Under fikan blev det diskussioner om politik, religion och mer lättsamma ämnen. Jag tänkte inte göra någon längre redogörelse för innehållet i våra olika diskussioner, utan göra en kortare sammanfattning.

Anledningen till att jag träffade Mattias är inte för att jag skulle vara intresserad av att gå med i Korskyrkan, då jag inte är troende på något sätt utan anser snarare att kristendomen är en vanföreställning. Från första början kom vi i kontakt med varandra genom våra bloggar och vi har haft en del intressanta diskussioner bakom det offentliga. Nu tänkte vi att vi skulle göra slag i saken och träffas personligen, även om det blev lite okoncentrerat på ett fik.

Redan i somras blev jag faktiskt inbjuden till en gudstjänst av Mattias som jag besökte. Det är alltid trevligt att uppleva nya saker och en sådan här gudstjänst hade jag aldrig besökt innan. Dock så föll det mig inte i smaken, även om jag uppskattade trubaduren som spelade efter gudstjänsten. Vi lever helt enkelt i två helt olika världar, även om vi ändå respekterar varandras värderingar och har en hel del gemensamt. Tex. familjevärderingar, synen på moral och omtänksamhet.

Intressant informationsutbyte

Även om jag inte är troende så finner jag ändock religion intressant då det är en relativt stor faktor som genomsyrar samhället och påverkar människor på olika sätt. Att vårt möte skulle resultera i en hel del religionsdiskussioner var därför inget konstigt. Det handlade mest om att jag ställde kritiska frågor och Mattias försökte besvara dem efter bästa förmåga.

Inte helt oväntat så blev det även en hel del politik, då det finns ett politiskt intresse hos oss båda. Vi pratade mest om det moderna samhället och dess negativa konsekvenser som ungdomsproblem, mångkultur och bristen på moral och ansvarstagande.

Innan vi skildes åt så fick jag en bok med titeln Brev från en skeptiker som handlar om en brevväxling om kristendomen, mellan en troende och en skeptiker. Själv gav jag Mattias fyra nummer av tidningen Nationell Idag.

4 kommentarer:

Mattias Berggren sa...

Nu anser ju inte jag att mångkultur nödvändigtvis är en negativ konsekvens i det moderna samhället. Utan tror det finns både bra och mindre bra saker i alla kulturer, sen när olika kulturer möts så uppstår det friktion och ur denna friktion uppstår det både bra och mindre bra saker.

Anonym sa...

Mycket bra jobbat Gårdebrink!

Men jag måste ändå säga jag finner en del positivt i det "kristna" budskapet. Exempel på detta är värnandet om kärnfamiljen, att hjälpa svaga och utsatta individer/grupper i samhället och i allmänhet en tro på att människan är utvecklingsbar etc. Detta är värden som även ni nationellan kan ställa oss bakom eller hur?

Mvh Markus Gestrup

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Mattias Berggren

Oavsett vad man tycker så bör det vara omöjligt att blunda för att mångkulturen skapar så mycket mer skada och lidande, än vad den skapar välmående och glädje.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym (Markus Gestrup)

Tack så mycket!

Som jag skrev så har jag och Mattias en hel del gemensamt, och i detta menar jag bland annat det du skriver, möjligen lite otydligt från min sida.

Hur som helst så håller jag helt med dig, det finns många gemensamma nämnare för kristendomen och nationalismen. Speciellt sådant som rör familjevärderingar, moral, omtänksamhet etc. Det jag menade med vanföreställning är mera biten som handlar om religionen i sig.