onsdag 9 maj 2012

Intervju med Moshpit

Nyligen så släppte det tyska metal-hardcore-bandet Moshpit sitt andra album, betitlat We carry the heart. Jag har märkt av ett växande intresse för bandet i Sverige under den senaste tiden, så därför har jag valt att översätta en intervju med bandet.

Hej, och tack för intervjun. Kan ni först berätta något om Moshpits historia?
- Moshpit bildades år 2001 med medlemmar från andra band. De första låtarna gjordes snabbt, var fyllda med arga texter och med en oldschool hardcore-stil. År 2002 så var bandet komplett och genomförde många uppträdanden över hela Tyskland, Belgien och Spanien som resulterade i ett bra rykte. År 2004 så släpptes en splitt-EP med bandet Path of resistance av skivbolaget SFH Records. Titlarna som Moshpit bidrog med var demo-inspelningar från replokalen. År 2005 så skedde en ändring på gitarren. 


- Sedan så startade bandet om på nytt, då alla tidigare låtar togs bort. År 2007 så spelades bandets första album in, vid namn Mirror of an unbroken faith, tillsammans med OPOS-Records. Kort efter inspelningen så hittade bandet en andra gitarist som redan var med på albumets videospår. I slutet av år 2008 så släpptes splittskivan One family part II, på vilken Moshpit bidrog med fyra låtar och ett live-videospår med låten Revolt from within. År 2009 så separerade vi från sångaren, och efter några försök så har vi nu hittat den perfekta sångaren för oss.

Vilka är era största musikaliska influenser?
- Våra musikaliska influenser är lika olika som oss fem musiker. Redan med den första skivan så satte vi stort värde på att täcka många olika smaker och genrer för att nå ut till så många människor som möjligt.

Ni kommer snart att släppa ett nytt album. Kan ni berätta om det?
- För bandets tioårsjubileum så kommer vi att släppa vårt andra album med tio låtar som kombinerar metal och hardcore på en hög kvalitetsnivå, i både text och musik. För att uppnå bästa möjliga resultat så spelade vi återigen in i en mainstream-studio. Kompositionerna är mer sofistikerade och direkta, men de saknar inte de typiska Moshpit-melodierna heller.

- Texterna blev mycket mer politiska, men återigen så blev de inslagna på ett sätt som inte skrämmer någon utan uppmuntrar till att tänka. Det kommer att komma två versioner av albumet, en normal version och en mediabook som inkluderar en ny musikvideo. Det planeras också för en bild-LP. Vi hoppas att lyssnarna tycker om de nya/gamla Moshpit låtarna och att en del tvistar med vårt budskap.

Har ni haft många förändringar i banduppsättningen och vilken är den aktuella uppsättningen?
- Efter att vi separerade med sångaren från första albumet, så har vi provat med tre olika under de senaste tre åren. Till slut så hittade vi den förra sångaren i bandet Voice of justice, han passar perfekt för våra uppsatta mål.


Det finns många bra band i östra Tyskland, är det någon i Moshpit som är engagerad i andra band?

- Andra band som Moshpit-medlemmar är med i är Confident of Victory, Brainwash, Hope for the Weak, Blutzeugen, MySanity, Selbststeller men också i många andra band som inte är aktiva som Might of Rage, Wewelsburg, Forbidden, Sawdust, Outlaw…

Hur är det med politisk aktivitet, stödjer eller arbetar ni för någon rörelse?
- Vi är inte medlemmar i något parti eller någon organisation eftersom att vi anser det vara kontraproduktivt just nu. Som en oberoende cell, naturligtvis i samarbete med andra, så kan vi nå flera människor än som medlemmar i något parti som måste spela efter reglerna i det demokratiska systemet. I Tyskland så är de flesta partier och organisationer infiltrerade med systemets informatörer som anstiftar skadlig aktivitet och orsakar besvär inifrån. Naturligtvis så innebär inte detta att vi förnekar något samarbete med exempelvis NPD. De möjligheter som ett lagligt parti erbjuder bör inte underskattas, oavsett om det handlar om att registrera demonstrationer eller andra sätt för att nå allmänheten.

Finns det olika musikscener för NSHC, RAC, NSBM, etc. – eller är det en och samma scen? 

- För oss så finns det inte några olika musikscener, vi har alla samma mål och vi bör därför använda musiken som ett medel för att nå målet. Det är ett av våra viktigaste propagandavapen och vi bör använda det på alla sätt, därför så spelar det ingen roll vilken typ av musik någon gör så länge som målet är att uppnå en bra och positiv effekt. Ju fler människor som kommer i kontakt med musiken desto bättre är det, även om de bara börjar tänka på vårt budskap.

Vad är historien bakom märket Suizidal Clothing?

- Historien bakom DBS är enkel, moderna och vanliga kläder som lockar ungdomar och fortfarande ger och sprider ett positivt budskap.

Ni har spelat mycket utomlands; Italien, Ryssland, Finland, USA, etc. Publiken varierar från land till land, men finns det något som är gemensamt?
- Något som är gemensamt för alla länder är en önskan om frihet och kampen för ett anständigt liv i det kapitalistiska underlandet. Naturligtvis så finns det skillnader i olika länder; gästfriheten, de direkt politiska syftena, klädstil och den tillhörande subkulturella känslan. Jag tänker med vårt utseende och med den nya musikstilen så har vi uppnått en hel del som budbärare för en stor rörelse utan stereotypt tänkande. Haha!

Ni arbetar också med skivbolaget One People One Struggle som har producerat en massa bra skivor, kan du berätta något om dess historia och framtida planer?
- En operatör för OPOS Records spelar också i Moshpit, så det går att säga att vi är en del av helheten. Historien kan förklaras enklast genom att vi har upplevt dåliga erfarenheter med andra skivbolag, som musiker i andra band, så år 2007 så bestämde vi oss för att själva producera vår första skiva och det är ursprunget till OPOS Records. Från början så skulle det vara ett skivbolag enbart för våra egna band och våra vänner, men inom fem år så utvecklades det till något större och det finns inget slut i siktet. Det finns många framtidsplaner och vi arbetar på stora projekt.

Hur ser framtiden ut för Moshpit?
- Bra fråga, vi kommer att resa runt i världen ytterligare fem år innan vi spelar in vårt tredje album, men vem vet, kanske ser det helt annorlunda ut då.

Intervjun publicerades ursprungligen på den finska sidan Musta Sydan, och har med tillåtelse översatts till svenska. Jag har inte lagt ned så mycket tid på översättningen, men den skall i stort sett vara korrekt.

Länkar
Musta Sydan
OPOS-Records
Suizidal Clothing
Sommarspelning
Tre smakprover från Moshpits kommande album
Moshpit: Nytt album och release party

Inga kommentarer: