torsdag 4 augusti 2011

Handlar det om barn, pojkar eller män?

Frågan om huruvida de så kallade flyktingbarnen de facto är barn eller inte är en mycket omdebatterad fråga. Vimmerby Tidning tycks ha blivit så pass förvirrade och osäkra av debatten att de väljer att helgardera sig i sin rapportering.

Torsdagen den 4 augusti så gick det att läsa en liten notis i Vimmerby Tidnings pappersupplaga. I notisen rapporterades det om att ett hem för ”flyktingbarn” har öppnats i Eksjö. För att beskriva de boende på hemmet så används orden barn, pojkar och män. Förvirrande om något, men om VT har
insett att allmänheten i större utsträckning har börjat genomskåda lögnerna om "flyktingbarnen" är oklart. Nedan följer notisen i sin helhet:

"Hem för asylpojkar öppnar
EKSJÖ. Ett hem för sju till åtta så kallade ensamkommande flyktingbarn har öppnat i Eksjö. Hemmet är till för flyende unga män."

På gruppboendet i Södra Vi, som jag skrev om för ett år sedan, finns inga leksaker som passar små flyktingbarn. Däremot så återfinns bland annat flera platta tv-apparater och Playstation 3.

Svenskfientliga politiker och medier har länge farit med osanning när det gäller fenomenet ”ensamkommande flyktingbarn” genom att hävda att det handlar om barn. Syftet är givetvis att framställa det som mer sympatiskt att ta hand om ”barn”, samt att förebygga svenskarnas motstånd. Tester och berättelser från både personal och ”barnen” själva pekar på att det inte handlar om några barn över huvud taget.

Länkar:
Hög standard på gruppboendet för "flyktingbarn" i Södra Vi
Ta emot frivilligt, eller bli tvingade

3 kommentarer:

Sebbe sa...

Haha, klockrent!

Några skäggbarn kan man se här nedan och sedan bedöma om det är pojkar, barn eller män det rör sig om. ¨

http://ungdomar.se/blogg.php?user_id=185603&blogg_id=164127

Bra blogg förresten!

Mattias Berggren sa...

Att VT är en katastrofalt dålig tidning är ju en sak men vad anser du själv? Vad är man när man är 16-17år, man, pojke eller barn? Det är väl en viss skillnad på det språkliga och juridiska i frågan?

Steve sa...

Jag måste dock anmärka på begreppsanvändningen en aning. Många använder begreppet de facto som en närmast synonym till faktiskt. I själva verket är de facto en motsats till de jure, och det sistnämnda begreppet hänger i sin tur ihop med det juridiska. Till exempel var svenska inte officiellt språk de jure i Sverige innan 2009 men var det de facto.

Alltså - det intressanta är ju inte om barnen är de facto barn utan att om de är det de jure, i en juridisk mening (det vill säga är över 18 år gamla).