onsdag 10 augusti 2011

Intervju inför spelningen ISD memorial 2011

Under senare tid så har det varit relativt tyst kring den nationella scenen i Sverige. Detta vill arrangörerna bakom spelningen ISD memorial 2011 ändra på. För att ta reda på deras ambitioner så har jag intervjuat Daniel Bergman, arrangör tillika frontfigur i Jönköpings-bandet Endless Pride.

Historiskt sett så har musiken varit en viktig del av politiskt motstånd. Genom musiken så förmedlas känslor och budskap som inspirerar till fortsatt kamp för det som är ädelt och rätt. Det är dock viktigt att påpeka att musikens potential måste styras i rätt riktning, något som inte alltid har skett och därmed skapat kritiska röster. Jag kommer att återkomma med ett inlägg där jag berättar om min syn på den nationalistiska musiken. Tills vidare så får ni ta del av intervjun med Daniel Bergman.

Information om spelningen.

På er hemsida så går det att läsa att tanken med spelningen (ISD memorial 2011) är att dra igång den nationella scenen igen. Vad kommer detta att innebära i praktiken och vilken utveckling vill du se?
- Det kommer ganska enkelt att innebära att vi satsar på några stora spelningar om året. Dock ej för ofta, men tre spelningar om året är väl visionen. Det innebär också att många nationalister kommer att kunna samlas för att umgås dessa kvällar och knyta nya kontakter med andra.
- Utvecklingen jag vill se är väl att de som tror att det bara handlar om dekadenta spelningar likt 90-talet kommer att ha helt fel. Vi önskar en bred gemenskap och hoppas därför att så många som möjligt sluter upp.


På vilket sätt är musiken ett viktigt verktyg för nationalismen?
- Musiken är ett väldigt viktigt vapen, genom musiken knyter man banden till vad man tror på. Genom musiken får du fram budskapet som många kanske inte annars hade tagit till sig. En del orkar kanske inte läsa böcker eller dylikt, men de flesta kan lyssna på en nationell skiva. För mig var det via musiken jag vaknade upp och på allvar började arbeta aktivt för vårt folks överlevnad.

Många har lätt för att associera nationella spelningar med 90-tal, dräggiga skinheads och mycket alkohol. På vilket sätt kommer era spelningar att vara mer seriösa?
- Till dessa kan jag bara säga, väx upp! Då var då och nu är nu. Jag vill inte klanka ner på andra som anordnar spelningar genom att påstå att våra är mer seriösa, för de gör alla ett kanonjobb och de har också samma ambition om att det ska vara seriöst. Vi ska dock jobba stenhårt för att alla ska tycka att det var väldigt seriöst och att de ska vilja komma tillbaka till våra framtida spelningar. Allt kommer att vara perfekt!

Den kommande spelningen syftar till att minnas Ian Stuart Donaldson. Kan du berätta lite kort om honom och varför han är viktig att minnas?
- Ian Stuart var en lysande musik och textförfattare. Han kunde, genom musiken, få med och påverka tusentals vita män och kvinnor. Han skapade också Blood & Honour, som var för och till banden. Hans musik finns nu över hela världen och han har sålt hundratusentals skivor genom åren. Han dog tragiskt genom en bilolycka den 24:e september 1993. För oss är det viktigt att fortsätta leverera nationell musik till folket så som han gjorde.

På er hemsida skriver ni även att ni vill att folk skall komma tillbaka och besöka framtida spelningar. Hur skall ni lyckas med detta?
- Genom vår ambition om att allt ska fungera perfekt. Folk ska se redan när de kommer att allt är väldigt bra och seriöst uppbyggt. Detta ska gälla allt; mat, dryck, ljud, ljus och vakter. Allt ska helt enkelt vara väl organiserat. Vi ska kunna hjälpa till med allt, så som sovplatser till alla de som vill gå på spelningen fast inte kommer hem, med mera. Folk ska prata om spelningen efteråt, så att det kommer ännu mer folk till nästa.

Vad skulle du vilja säga till en individ som aldrig har varit på en nationell spelning tidigare, men som nu funderar på att komma på den kommande spelningen?
- Ge det en chans! Ni anar inte hur många nya människor man lär känna. Alla behöver förena nytta med nöje och varför då inte förena även nöjet med andra nationalister? Istället för att gå på en festival med en massa pundare så kan vi tillsammans ha vår egen scen. Och nej, det är inte bara en massa fulla dekadenta skinheads där, kom och se efter själva! Är det något ni undrar över så skicka ett mejl så ska vi svara på era frågor på bästa sätt.

Till sist Daniel, finns det några detaljer inför kommande spelningar som du vill avslöja?
- Detta är av folket, för folket. Vi vill ge folket vad de vill ha. Därför kommer alla att i framtiden få rösta fram just sitt favoritband som de vill se i Sverige. De band det finns störst intresse kring, de kommer vi att ta hit! Det kommer komma upp en hemsida senare.

Spelningen kommer att gå av stapeln lördagen den 24 september, någon stans i Småland. Banden som kommer att uppträda är Endless Pride, Vit Legion och Steelcappes Strenght från Sverige samt Faustrecht från Tyskland. Inträdet kostar 150 kronor och på plats kommer det att finns försäljning av allt ifrån mat och dryck till litteratur, skivor och kläder. Besök spelningens hemsida för kontinuerliga information.


Länk
ISD memorial 2011

Inga kommentarer: