söndag 17 april 2011

Succé för Sannfinländarna

Efter att rösterna har räknats i det finska riksdagsvalet så visar siffrorna på att Sannfinländarna är valets stora vinnare. Innan valet så pekade allt på att partiet skulle öka, men ökningen blev större än väntat och partiet är nu Finlands tredje största.

Sannfinländarna representerar en politik som på senare tid har gått som en våg genom Europa i olika definitioner. Det handlar främst om invandringskritik, EU-motstånd, familjevänlighet, och olika former av nationalism. Att partiet skulle röna framgångar i årets val var således inte överraskande. Överraskande var däremot det enorma stöd som partiet lyckades erhålla, och att de dessutom var väldigt nära att bli Finlands största parti.

Intressant i sammanhanget är att flera kandidater med invandrarbakgrund ställde upp i det finska valet, men ingen blev vald. Flest personröster fick Sannfinländarnas partiledare Timo Soini med 43 212 röster. Valdeltagandet blev 70,4 procent, vilket är 0,5 procent mer än förra valet. Finlands riksdag består, efter valet, av åtta partier. Dessa är följande (siffrorna inom parentes är skillnaden från valet år 2007):

Samlingspartiet – 20,4 procent (-1,9)
Socialdemokraterna - 19,1 procent (-2,3)
Sannfinländarna - 19,0 procent (+15,0)
Centerpartiet – 15,8 procent (-7,3)
Vänsterförbundet – 8,1 procent (-0,7)
De gröna – 7,2 procent (-1,2)
Svenska folkpartiet – 4,3 procent (-0,3)
Kristdemokraterna – 4,0 procent (-0,8)
Källa: svenska.yle.se

Sannfinländarna grundades 1995 efter att Finlands landsbygdsparti avvecklats. Efter Europaparlamentsvalet år 2009 så erhöll partiet ett mandat och sitter med i gruppen Frihet och demokrati i Europa tillsammans med bland andra Dansk folkparti och brittiska UKIP. Sedan år 1997 leds partiet av Timo Soini. Vid förra riksdagsvalet så erhöll partiet 5,4 procent av rösterna. Årets val kan därför inte ses som annat än en stor succé.

Nu återstår en spännande tid för att följa turerna kring regeringsbildandet. Med tanke på det stora stöd som Sannfinländarna erhöll så torde de ha goda chanser att få sitta med i den nya regeringen. Hur som helst så kommer det att bli intressant att följa den politiska utvecklingen i Finland. Detta då Sannfinländarna förhoppningsvis kommer att uppträda som en politiskt inkorrekt vilja i den finska riksdagen, och möjligen även i regeringen.

Det finska valresultatet är ytterligare ett tecken på att Europa, sakta men säkert, håller på att vakna.

Inga kommentarer: