tisdag 9 november 2010

Asylsökande intar småorterna

Den senaste tiden så har antalet asylsökande till Sverige ökat kraftigt, inte minst till Kalmar län. Situationen har kommit till ett skede som har tvingat Migrationsverket att vidta drastiska åtgärder. Läget till torts så fylls nu flera småorter med asylsökande. ”Våran kultur påverkas av invandringen”, säger Migrationsverkets enhetschef Lars Borgemo.

Under september och oktober var antalet asylsökande väldigt högt. Detta har skapat en kaotisk situation för Migrationsverket som ansvarar för att ordna boende under asylprocessen, en process som kan dra ut på tiden. Migrationsverket disponerar redan över flera boenden i Kalmar län som är avsedda för asylsökande, men på grund av den tilltagande strömmen av asylsökande den senaste tiden så har Migrationsverket varit tvungna att finna andra akuta lösningar.

Det logiska kan tyckas vara att begränsa antalet asylsökande, men detta är naturligtvis inte aktuellt. Migrationsverket valde i stället att hyra in sig på campingplatser, i lägenheter och på andra platser som ibland nyrenoveras.


Sverige håller på att förvandlas till något som det aldrig har varit. Hur länge skall svenskarna acceptera denna destruktiva utvecklingen? Accepterar du?

I augusti framkom det att Migrationsverket hade hyrt åtta lägenheter av Vimarhem i Storebro i Vimmerby kommun. Lägenheterna började fyllas med asylsökande redan i början av september. Kommunstyrelsens dåvarande ordförande i Vimmerby, Per-Åke Svensson (C), menade då att det var bra att kommunen tog sitt ansvar.

I september blev det klart att Migrationsverket tecknat ett avtal med Mölltorps camping på Öland. Campingens 150 platser började sedan fyllas med asylsökande romer från Serbien. I början av oktober blev även Lundagårdens camping, även den belägen på Öland, klar för att inkvartera 300 asylsökande.

I början av oktober blev campingen Lysingsbadet i Västervik klart då ett avtal tecknats om att inhysa 300 asylsökande, varav många romer. Migrationsverket har även hyrt lägenheter av Stångåkonsult i den mindre orten Totebo i Västerviks kommun med plats för 35 asylsökande.

Nu senast är det även klart att den lilla orten Järnforsen i Hultsfreds kommun skall bli värd för cirka 25 asylsökande där Migrationsverket kommer att hyra fem lägenheter av Stångåkonsult. I Kristdala i Oskarshamns kommun renoveras nu äldreboendet Humlegården, som för tillfället inte används och därför skall inkvartera 70 asylsökande. I det lilla samhället Silverdalen i Hultsfreds kommun finns sedan tidigare ett asylboende. På asylboendet bor nu cirka 45 asylsökande, men antalet skall utökas till 90. Migrationsverket disponerar därför över 16 lägenheter.

I samband med att planerna på att exploatera småorterna har kommit fram så har flera lokalbor uttalat sig i negativa ordalag. Något som inte är speciellt förvånande, då deras trygga och harmoniska småorter nu skall invaderas av asylsökande. Att de etablerade politikerna struntar fullkomligt i svenskarna och i stället slår invandringsrekord på invandringsrekord är ett välkänt faktum.

Generellt sett så hyr Migrationsverket för några månader, men beroende på hur lång tid asylärendena tar och hur många som söker sig till Sverige så kan kontrakten förlängas. Detta är givetvis en bra affär för camping- och bostadsägarna som väljer att hyra ut till Migrationsverket, då dessa tjänar pengar på de asylsökande genom att hyran betalas med hjälp av skattepengar. När det gäller skolgång för barn, sjukvård, tandvård, kriminalitet och ekonomiska dagersättningar till de asylsökande så är det skattebetalarna som även får stå för den notan.

Jag ringde upp Lars Borgemo, enhetschef på Migrationsverket, för att tala med honom om situationen. Han berättade bland annat att han förstår människors oro över det som sker, men att det säkert oftast handlar om generaliseringar. Han menar samtidigt att vår kultur påverkas av invandringen och att integrationen kommer att bli svår att genomdriva. Han hoppas ändå att samhället skall lyckas klara av att hantera det mångkulturella samhället, men känner ändå en oro inför framtiden och de scenarier som kan komma att bli verkliga.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Konstigt att enhetschefen på Migrationsverket har gett dig precis de svar som passar din politik. Vore intressant att få läsa intervjun i sin helhet ist för dina tolkningar av hans svar.

simon sa...

så du tror att han ljuger? ifall han gjorde det så skulle nog peter borgemo ta kontakt med honom och inte strunta i det

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym 1

Meningen med samtalet, som blev långt, till Borgemo var att få vissa uppgifter bekräftade. Under samtalets gång så kom vi in på olika områden och jag tyckte att det kunde vara intressant att nämna några rader om det, även om det bör ses mer som en parentes.

Jag uppfattade Borgemo som en person som inte helt blundar för verkligheten, utan ser flera problem med det mångkulturella samhället. I det stora hela, rent ideologiskt, så tycker vi dock olika.