söndag 3 juni 2012

Besök på Kalmar läns museum

Under söndagen så besökte jag Kalmar läns museum tillsammans med andra nationalister från Vimmerby-Kalmar-området. Det blev två guidade turer, dels på den pågående utställningen om pirater och sjöröveri och dels på den fasta utställningen om Regalskeppet Kronan.

Att besöka museum för att uppdatera och förnya sin historiekunskap är aldrig fel, speciellt inte om det sker i sällskap med andra nationalister. Kalmar läns museum ligger vackert precis intill Östersjön och inrymmer flertalet olika utställningar.

Dagen började med en guidad tur genom den pågående utställningen Pirater och Sjöröveri – från Kalmarsund till Karibien. Utställningen handlar om sjöröveriets verksamhet i allmänhet, men i synnerhet så ligger fokus på Kalmar-trakten som geografisk plats samt individer från samma område som har något att göra med just sjöröveri.

Pågående utställning.

Den informativa utställningen tar även upp hur piraterna levde och vilka öden de kunde utsättas för, och utsätta andra för. Den förklarar livet ombord, vilka straff som utfärdades till dem som inte skötte sig och tar även upp olika historier, om såväl myter som om verklighet. Med en berättande guide så blir utställningen dessutom mycket mer levande. Till utställningen hör även en mängd föremål som vapen, utrustning och så vidare.

Den andra guidade turen gick genom den fasta utställningen om Regalskeppet Kronan. Kronan var stormaktstidens mäktigaste skepp, men sjönk efter en explosion samband med ett slag utanför Öland den 1 juni år 1676. På skeppets tre kanondäck så fanns det sammanlagt 126 kanoner och besättningen bestod av hela 850 man, men endast ett 40-tal överlevde.

En rekonstruktion av ett rum tillhörande den tillförordnade riksamiralen Lorentz Creutz som förde befälet ombord på Kronan.

På museet så återfinns några tusen av alla de föremål som har plockats upp, bland annat kanoner, vapen, mynt,  kläder och så vidare. Olika miljöer från skeppet har även rekonstruerats, något som inger en verklighetskänsla om hur det kan ha varit på till exempel ett av kanondäcken. Utställningen handlar om detta och mycket mer.

Jag vid två av Kronans kanoner.

Har  du vägarna förbi Kalmar så kan jag verkligen rekommendera ett besök på Kalmar läns museum, och inte minst det fasta utställningen om Regalskeppet Kronan.

4 kommentarer:

R sa...

Va? Vart tusan är de häftiga bilderna där du har svärdet i högsta hugg?

Anonym sa...

Toppen!

Och glöm inte hennes kollega:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Regalskeppet_Sv%C3%A4rdet

Regalskeppet Svärdet är en god syster till Kronan.

Mvh Dear Hunter 2012

Rasmus Gårdebrink sa...

R

Haha! Jag kanske lägger upp någon på min Facebook-sida :D

Rasmus Gårdebrink sa...

Anonym 1

Precis!