torsdag 7 juni 2012

Nationaldagsfirande i Vimmerby kommun

På nationaldagen så samlades en skara nationalister i Vimmerby kommun för att umgås i folkgemenskapens tecken. Det blev en dag innehållandes sevärdheter, grillning och diverse aktiviteter.

Arrangemanget planerades med en kort varsel och blev därför aldrig utannonserat. Det blev i stället en lokal sammankomst för alla åldrar, en sammankomst som blev både lugn och trevlig.
Vid Katthult.
Efter att alla deltagare samlats på samlingsplasten så bar det av mot Katthult, strax utanför det mindre samhället Rumskulla. Katthult är den platsen där Astrid Lindgren-figuren Emil i Lönneberga bodde under 1970-talet då filmerna spelades in. Kvar finns alla byggnader som känns igen från filmerna, till och med flaggstången står kvar.
Dasset, eller Trisseboda som det också kallas.
Så här års så är det riktigt fint vid Katthult och dess omgivning. Naturen är vackert grön i olika nyanser och överallt finns blommor som presenterar ett helt spektrum av olika färger. Runtom finns mindre stenmurar och gärdsgårdar. Efter en rundvandring i Katthult så blev det en enklare fika innan det bar av mot nästa destination, som var ett intressant naturfenomen kallat ”Diket”.
Diket.
Två-tre meter är mycket när man är liten.
Skogspromenad.
Diket är en förkastningsspricka som bildades innan jordskorpan hunnit kallna. Det mäter nästan 100 meter på längden, är mellan två och tre meter djupt och har en bredd på runt 50-70 centimeter. Efter att deltagarna hade fascinerats av den mäktiga sprickan så bar det av mot dagens huvuddestination och avslutningsplats; nämligen den berömda Kvilleken.
Grillen tänds.
Gärdsgårdar inramar landskapet lite överallt.
Väl framme så tändes grillen ute på parkeringen och borden dukades upp med mat av olika slag. Samtidigt så ljöd nationalistisk musik över området, vissa spelade fotboll och andra pratade om både det ena och det andra. Innanför gärdsgårdarna så iakttog en grupp kossor stillsamt vår närvaro.
Matförberedelser.
Kossorna iakttog vår närvaro.
Då alla var mätta och belåtna så begav sig samtliga in mot eken för att beskåda och imponeras av det enorma trädet. Eken beräknas vara strax över tusen år gammal, något som gör den till Sveriges äldsta träd. Med en omkrets på 14 meter så är den även en av Europas grövsta ekar. Samlade runt eken så blev det även frågesport, bland annat med fokus på Sveriges stormaktstid. Två deltagare hade vardera nio av tio rätt. Det fick därför bli en utslagsomgång som till sist kunde kora en ensam vinnare. Både ettan och tvåan fick varsitt pris.
Frågesport vid eken
Gruppbild på en skara som var med under dagen.
Efter drygt sex timmar tillsammans så var det dags att avsluta årets nationaldagsfirande och ta farväl av varandra. Summa summarum så blev det en liten, men samtidigt gemytlig tillställning.

Inga kommentarer: