tisdag 15 februari 2011

Bombmassakern av Dresden

I år är det 66 år sedan den tyska staden Dresden utsattes för ett förintelseanfall av de allierades flygvapen den 13-14 februari år 1945. Tusentals bombplan försatte staden i ett brinnande inferno. Det var en massaker, ett illdåd utan moraliskt rättfärdigande.

Angreppet inleddes sent på kvällen den 13 februari år 1945, då närmare 250 brittiska bombplan släppte sina brandbomber över Dresden. Detta skall ha resulterat i en ytbrand på sju kilometers längd och fyra kilometers bredd. Den gamla kulturstaden hade således börjat förvandlas till ett eldhav som slukade byggnader och människoliv.

Tidigt på morgonen den 14 februari så kom en andra bombvåg. Denna gång med runt 550 brittiska bombplan som fokuserade på områden som ännu inte attackerats.

Om det inte detta skulle vara nog så genomförde även amerikanarna en tredje och mer omfattande bombräd mot den redan brinnande staden. Amerikanarna använde även jaktflygplan som besköt allt ifrån flyende människor till räddningspersonal.

Bombmassakerns offer ihågkoms även i Sverige, bland annat genom Dresden-kommittén.

Dresden kallades Florens vid Elbe och var känd som en vacker kulturstad med gamla byggnader och kulturella skapelser. Då staden saknade militär betydelse så hade luftvärnet flyttats till mer behövande platser. Vid denna tid uppskattades invånarantalet i staden till närmare 600 000. Dessutom så befann sig stora mängder civila och flyktingar som sökt skydd, inte minst mot de röda i öster. Sammanlagt kan därför upp emot en miljon eller fler ha vistats i staden under bombanfallen.

Närmare 700 000 bomber, mestadels brandbomber, skall ha släppts över staden. Antalet dödsoffer är okänt, men uppskattas till allt ifrån 30 000, som är den officiella siffran, till uppemot flera hundra tusen. Den officiella siffran torde dock vara osannolik med tanke på hur många som vistades i staden och vad den utsattes för. Det går även att anta att den siffran är anpassad för att vara politiskt korrekt. Flera historiker och forskare har dock kommit fram till att en rimlig siffra för antalet döda skulle vara runt 100 000-150 000.
Dessutom så skall 35 000 hus och byggnader ha förstörts.

Som bekant så finns det enbart en händelse som vi skall minnas och aldrig glömma från denna tidsperiod. Därför har massakern av Dresden givetvis ingen hög status i skolböckerna eller i det politiska livet av i dag. Offrens minne ihågkoms dock av nationalister i främst Tyskland genom manifestationer med tusentals deltagare. Bland annat så kräver tyska nationalister att massakern skall bli en officiell åminnelsedag. Också i Sverige arrangeras mindre minnesmanifestationer på flera platser. Det finns även en svensk Dresden-kommitté som informerar om händelsen.

Länkar
Dresden-kommittén
Musik: Skadi - Die mutter von Dresden

2 kommentarer:

Mattias Berggren sa...

Visar att det inte finns några s.k. rättfärdiga krig. Något som USA alltid försöker hävda när de ska ut i krig. Tänk om de någon gång skulle få en president som följer Jesus istället för att kalla sig kristen. Fast det är sällan du hittar Jesus lärjungar i maktens korridorer.

Anonym sa...

Förintelseanfall? Trodde det bara kunde kallas förintelse om alla i t.ex ett folkslag utrotades? Här dog ju inte ens alla i viss stad?