Igår svor Barack Hussein Obama presidenteden och har därmed äntrat scenen som USA´s 44:e president och världens mäktigaste politiker. Frågan är dock om Obama gick segrandes ur presidentvalet på grund av den politik han stod för eller om det var på grund av hans hudfärg. De svenska medierna verkar i alla fall vara överens om att hans hudfärg var det primära. I de flesta medier har vi matats med att Obama faktiskt är en icke-vit presidentkandidat, något han själv har velat tona ned.
Det är ingen hemlighet att de flesta svenska medierna har en mångkulturell agenda. När sedan Obama dyker upp som en icke-vit presidentkandidat så blir det helt enkelt för mycket för dem. Inte helt förvånande så finns Mona Sahlin bland de svenska mångkulturalisterna som hyllar Obama just för hans hudfärg. Visst, Obama lyckades bli USA´s första icke-vita president, men i ett presidentval bör den politiska biten vara det viktiga, inte kandidaternas hudfärg.
Vad vill då den nya presidenten? Har han något att erbjuda utöver sin hudfärg? Den förre presidenten Bush lämnar inte över de bästa förutsättningarna utan en nation som står inför stora utmaningar på både hemmaplan och bortaplan. Bland annat så får Obama överta två krig, ett i Afghanistan och ett i Irak plus kriget mot terrorismen. Han får överta en nation som får allt fler människor som är både arbets- och bostadslösa samtidigt som alltfler företag går i konkurs. Han får överta ett förväntat hårt arbete för klimatet samtidigt som hela den amerikanska nationen lider av enorma budgettunderskott som har gett ekon i hela omvärlden.
Många människor världen över har stora förväntningar på den nya presidenten. Många hoppas på att han skall ta över rodret för världens mäktigaste nation med nya fräscha tag och nya idéer som skall resa, inte bara USA utan hela världen.
I installationstalet som Obama höll igår manade han till snabb handling för att skapa en ny grund för tillväxt som också skall skapa nya arbetstillfällen. Obama säger också nej till frihandelsavtal som hotar allt för många amerikanska jobb. Han vill också sänka skatterna utom för de allra rikaste. Låginkomsttagare kommer dessutom att få extra skattesänkningar. Hur vidare snabbt den amerikanska nationen kan lägga fram resultat återstår dock att se då USA är i behov att spara då statsskulden är enorm. För att stärka vården så vill han införa ett sjukförsäkringssystem som skall omfatta alla. Vad gäller miljön så är hans ambition att USA skall gå i täten mot klimatförändringarna, något som många av Europas ledare också önskar.
Vad gäller Irak och Afghanistan så är Obamas mål att överlämna Irak inom 16 månader till det irakiska folket. Irakkriget har kommit att bli en enorm flopp för den förre presidenten och lyckas nu Obama med ett överlämnande så kommer han med all säkerhet att applåderas för det. Istället vill han dock öka den militära närvaron i Afghanistan. I hans tal framkom det även tydligt att han kommer att ta vid Bush´s krig mot terrorismen och jakten på Usama Bin Ladin kommer att fortsätta. Han talade också om att minska kärnvapenhotet, om det innebär nya invasioner återstår dock att se.
Obama talade också om det mångkulturella USA. Hans inställning till invandring är att han vill ha en större laglig invandring samt att illegala invandrare skall kunna söka medborgarskap om de inte är kriminellt belastade. Att vistas i ett land illegalt är dock kriminellt.
Bush har gått och Obama har kommit. Personligen ser jag det som ett glädjande besked att Bush nu har lämnat posten som USA´s president då han, under sin mandatperiod, skapat stor oro i världen. Nu är det Obamas tur att visa vägen för den amerikanska nationen. Hur denna väg kommer att gestalta sig är svårt att säga, då det hitintills enbart har handlat om fin retorik som skall locka väljare. Det är från och med nu vi kommer att få bevittna verkligheten av de fina talen, de stora orden och de glada leendena. Som världens mäktigaste politiska ledare har han ett stort utrikespolitiskt ansvar, ett ansvar jag hoppas att han lyckas förvalta bättre än sin föregångare.
3 kommentarer:
I USA är hudfärg en politisk fråga, det var inte länge sedan som svarta inte fick rösta i vissa delstater så självklart är Obamas hudfärg av betydelse i ett land som har haft ett rasistiskt system. Men givetvis måste han bekänna färg även pragmatiskt innan han hyllas alltför ohämmat.
Naturligtvis är det så att hudfärgen spelade en viktig och avgörande roll i presidentvalet. Den svarta delen av USA´s befolkning kände samhörighet med Obama just på grund av att de såg han som en av dem själva. Många svarta har dessutom engagerat sig i valet. Till och med Nation of Islams ledare Louis Farrakhan uttryckte sitt stöd för Obama och där bör det vara uppenbart att det handlade just om hudfärg och inte vidare mycket om politik.
Jag håller med dig, bra att Buch är borta! Jag hoppas oxå att Obama lyckas att bättre än sin föregångare. Jag tillhör oxå dom som tror att han kommer att gröra de.. men det återsår som sagt att se..
MVH Haubits (från ledung)
Skicka en kommentar