torsdag 18 september 2008

Lyckat deltagande i demonstrationen mot FRA-lagen i Göteborg

Tisdagen den 16 september arrangerades en demonstration mot FRA-lagen i Göteborg på Götaplatsen. Demonstrationståget började dock en bit ifrån platsen för att vandra genom en gata innan de nådde platsen.

Omkring 30 nationalister från Nationaldemokratisk ungdom tillsammans med oberoende- och fria nationalister hade dock valt att gå till Götaplatsen omkring 40 minuter innan demonstrationståget anlände för att ställa upp sig med fanor och banderoll på konstmuseets fasad med utsikt över Avenyn. Anledningen till vår närvaro var att vi ville visa vår avsky mot FRA-lagen. Människor som var ute under söndagskvällen kunde därför inte missa nationalisternas närvaro och många kom också fram och undrade vilka vi var och instämde i vår kritik mot FRA-lagen.


Demonstrationståget började efter en tid att närma sig platsen där tal skulle hållas. I tåget fanns det FRA kritiska banderoller och plakat och deltagarna skanderade slagord mot FRA-lagen. I tåget fanns det även många vänsterextremister som började skrika och skämma ut sig när de fick syn på vår närvaro. Tågets arrangörer och andra deltagare fick dock snabbt tyst på vänsterextremisterna. Majoriteten av tågets deltagare accepterade dock vår närvaro då vi visade vårt missnöje mot samma sak.

Kvällens talare gjorde bra ifrån sig men när kvällens sista talare från Kommunistiska partiet skulle tala så valde vi att ställa upp oss för att lämna platsen. När vi väl började lämna platsen så började några vänsterextremister att skandera ”inga nazister på våra gator”. Att de höll på att förstöra hela demonstrationens syfte var uppenbarligen inget som de brydde sig om.


En av deltagarna i demonstrationen var Mikael Börjesson, Piratpartiet. Så här skriver han om demonstrationen:

"Jag var inte allra längst fram i tåget, men när jag fick syn på dem stod de uppe utmed Konstmuséets fasad med en banderoll "1984 - Idag - FRA". Den åsikten tycktes för mig passa in i demonstrationens budskap. De fick också stå kvar där ganska länge, fast till sist upplevde polisen att det kunde bli bråk (när maskerade agitatorer började smyga omkring bland publiken - förmodligen AFA). De avvisade dem då fredligt, men tyvärr spårade vissa deltagare ur och avbröt miljöpartiets tal med att skandera "Inga nazister på våra gator!" Jag och några till lyckades snabbt få tyst på dem innan allt ballade ur och Max kunde avsluta sitt tal.

Tyvärr fick Janne från Kommunistiska Partiet - som jag tror vår konferencier hette - hjärnblödning och började tala i mikrofonen om avvisningen av nazisterna som en stor seger. Och jag som trodde att det var FRA-lagen vi bekämpade. Och yttrandefriheten vi försvarade...

Där lämnade jag demonstrationen."

Ett demokratiskt samhälle är ett samhälle utan FRA!

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket Bra jobbat NDU!!!

Hoppas att dagens (läs: gårdagens!!) manifestation i Slöddertälje blivit minst lika lyckad.

MVH Johan