torsdag 4 september 2008

Konsumera med ansvar

Vi lever i en tid där pengar och konsumtion har en allt större betydelse för människor. Siffror visar på att konsumtionen ligger på rekordnivå, företag matar oss med reklam och erbjudanden om att konsumera på kredit samtidigt som bankerna talar om kreditexpansion. Bakom denna konsumtionshysteri finns dock en mörk baksida, kreditträsket. Att handla med pengar som inte finns kan innebära att människors liv krossas i tårar och ångest, något vi har kunnat se bland annat i tv-programmet Lyxfällan.
Varför blir det så här? Är människor bara lättlurade?

När jag växte upp blev jag uppfostrad på ett sätt som gjorde mig ekonomisk. När jag fick min månadspeng så förklarade mamma för mig att de pengarna var mina och att jag själv fick ansvara för att pengarna skulle räcka hela månaden. Detta gjorde att jag höll hårt i mina pengar och försökte spendera dem så ansvarsfullt som möjligt. När pengarna var slut så var de slut.

Min mors uppfostran sitter kvar ännu idag då jag fortfarande är ekonomisk och tar ansvar för min ekonomi. Jag köper inte saker som jag inte har pengar till och kreditkort har jag aldrig funderat på att skaffa mig. Jag fick lära mig att spara eller jobba ihop till saker som jag ville ha.

När pengarna tar slut men konsumtionsbegäret finns kvar så finns det idag olika alternativ för konsumenterna att fortsätta sin konsumtion. Det går bland annat att ta lån eller handla på kredit. Det är ett smart knep från företagen som då kan fortsätta sälja sina varor till konsumenter trots att de inte har några pengar att betala sina varor med. Förlorarna i det hela är konsumenterna medans vinnarna är banker och företag.

Att konsumera på kredit kan vara oerhört farligt för många människor, speciellt om det inte finns något sunt förnuft bakom konsumerandet. Genom att använda kreditkort kan den naturliga synen på pengar rubbas då pengarna förvandlas från fysiska kontanter till osynliga kontanter.


När människor kommer in i detta beteende så kan det vara svårt att sluta. Det blir som ett beroende. Vi glömmer helt enkelt bort att det finns konsekvenser bakom alla våra handlingar. För det är precis vad det handlar om. Människor förköper sig utan att tänka på konsekvenserna. Inte fören de står där med enorma skulder och sjunker ned i depretioner så inser de konsekvenserna av deras handlande, men då är det för sent.

Jag förstår att det är lockande att kunna konsumera utan att ha råd med det. Allt handlar dock bara om självdisciplin. Tänk att du står utanför affärens skyltfönster och spanar in en splitter ny dator för tio tusen kronor. Du vet om att du inte har råd men frestelsen för att konsumera den är för stor och du vet om att den kan bli din redan idag genom att köpa den på kredit.
Du går in i affären och säger till personalen att du vill ha datorn som är exponerad i skyltfönstret. Hur ska du betala frågar personalen? Jag tar den på kredit säger du och så är saken klar.

På väg hem från affären är du överlycklig och nu har du verkligen något som du kan skryta om för dina kompisar.
Tiden går och du får räkningar som du skall betala men du har inte råd med dem eftersom du också passade på att köpa en ny digital-videokamera för fem tusen kronor och du har sedan tidigare några skulder. Det var ju så lätt och du slapp betala för sakerna.

Med tiden blir räkningarna dyrare då det tillkommer påminnelseavgifter och du börjar bli desperat. Hur skall du ta dig ur denna situation. Din skuld på datorn och kameran har du växt från 15 000 kronor till 18 000 kronor och du börjar få brev från kronofogden. I denna situation kan det verkligen vara smart att ha en plan B annars är det rätt kört för dig.

När människor inte klarar av att ta ansvar för sin egen ekonomi, vem skall då göra det? Bankerna och kreditföretagen kommer knappast att påtala problemen i någon större utsträckning då de tjänar pengar på människor som är lättlurade och som inte kan ta ansvar.

Att människor idag har ett begär i att konsumera är relativt uppenbart, vi lever trots allt i konsumtionssamhället. Vissa har det till och med som sin hobby och det kan bli ett farligt beteende. Speciellt när det är så lätt och du behöver idag inte ha pengar för att konsumera som vi kunde se ovan.

Vart vi än befinner oss så matas vi med reklam från företag som vill att vi skall handla av just dem. Vi får reklamen i brevlådan, vi ser den på tv och i tidningar, vi hör den på radion, vi ser den på stan etc. Vi kan helt enkelt inte komma undan reklamen. Vissa klarar av att motstå reklamens budskap, andra inte.

Blir vi verkligen lyckligare av att konsumera? Tydligen inte. Trots att konsumtionen ökar så mår vi inte bättre, utan sämre. Det kanske inte är så konstigt eftersom en massa prylar inte kan ge upphov till känslor av omtanke, trygghet och kärlek. Det är något en människa ger till en annan människa. Istället för att drömma om ett kändisliv så bör vi leva här och nu.

Ingen kommer att minnas dig för alla dina prylar du en gång hade. Människor kommer att minnas dig för att du var en bra människa. Det finns så mycket viktigare saker än att konsumera sönder våra liv, tänk på det.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet. Det viktigaste man kan göra är att komma ihåg att det bästa i livet trots allt är gratis

Anonym sa...

"rikårdnivå"??

Vargtass sa...

Bra skrivet, även om man ibland hamnar i sådana fällor, är annars helt skuldfri. Kommer aldrig skaffa kreditkort. Dock har jag bra koll på ekonomin, räkningar osv. är betalda slutet av varje månad.

Anonym sa...

"rikordnivå"?

Rasmus Gårdebrink sa...

Sådär. Jag lovar att skriva det 100 gånger nu så att jag lär mig hur det stavas hehe ;)