onsdag 21 november 2012

Värdelös journalistik av Oskarshamns-Tidningen angående Påskallavik

Hakkorsen som klottrades på asylboendet i Påskallavik under den gångna helgen uppmärksammades av Oskarshamns-Tidningen på måndagen. Artikeln var dock så felaktig och dålig att jag tvingades ringa upp både journalisten och nyhetschefen.

Det första som jag frågade den ansvariga journalisten var om han själv tyckte att artikeln var objektiv. Då svarade han att det är upp till läsaren att avgöra. Han känner alltså inget ansvar som journalist att förmedla en saklig och objektiv bild av vad som händer
I artikeln så står det att ”nationalisterna gjorde sedan ett nytt besök i Påskallavik och ordnade en egen så kallad folkomröstning om asylboendet en söndag.
Detta stämmer dock inte då vi genomförde en opinionsundersökning, och inte någon folkomröstning. Detta borde vara övertydligt, inte minst genom att vi hade en banderoll på plats med texten ”Opinionsundersökning” samt att vi själva alltid har förklarat vår aktion som en opinionsundersökning.

Sedan så står det ”innan ´folkomröstningen´ spreds flygblad i samhället. Avsändare var Svenskarnas parti, ett parti som har sina rötter i organisationen Nationalsocialistisk front.
Detta är en ren lögn. Jag skrev själv texten till informationsbladet som delades ut inför opinionsundersökningen. Texten, som är helt opolitisk, saknar avsändare. Journalisten sade till mig att det gick att anta att det var Svenskarnas Parti som var avsändare då deras klistermärken hade dykt upp i samhället ungefär samtidigt.

Vidare så står det att ”när ´folkomröstningen´ skulle genomföras hade samhällets demokratiska krafter mobiliserat och genomförde en motdemonstration. Där blev stämningen också hätsk.
Hur journalisten kan få socialdemokraten Stefan Windh och hans röda yttrandefrihetsföraktande kollegor till ”samhällets demokratiska krafter” är för mig en gåta. Det är vid det här laget vida känt att de röda politikerna sökte förhindra opinionsundersökningen med hjälp av hot, lögner och rena utfall. Jag antar att journalisten varken var på plats eller har sett filmen som visar hur de "demokratiska krafterna" agerade. Speciellt anmärkningsvärt att journalisten helt utelämnar vilka det var som bidrog till den hätska stämningen.

I övrigt så är det tragiskt att journalisten väljer att ta upp vårt politiska arbete i Påskallavik i samma artikel som klottret. Både delarna behandlas i princip lika mycket, trots att artikelns rubrik är Hakkors målade på asylboende. Ännu så är det ingen som har dömts för klottret, och det kan lika gärna vara någon som är positiv till asylboendet.

Det är helt enkelt värdelös journalistik, men så länge som det är politiskt korrekt så antar jag att det kvittar. Som en parentes så kan jag även nämna att journalisten, under samtalet, sade att de inte nämner etnicitet på gärningsmän.

Efter samtalet med journalisten så ringde jag även till nyhetschefen för att kräva en rättelse. Huruvida denna har kommit in vet jag inte, men den bör ha publicerats antingen den 20- eller den 21 november. Om det är någon som vet något om det så får ni gärna höra av er.

1 kommentar:

Anonym sa...

köp dig en digital telefonupptagare..kostar inte mycket=)