onsdag 1 oktober 2008

Höstpaddling

Under den gångna helgen har jag varit ute och paddlat tillsammans med distriktet i den småländska höstnaturen. Färden gick från sjön Krön, in genom Stångån och ut i sjön Juttern som var destinationen för första dagens 2,5 mils paddling.

Några av deltagarna hade inte paddlat på länge vilket gav upphov till många skratt då kanoterna ibland försvann in i vassen, men relativt snabbt förbättrades navigeringskunskaperna.


Under första dagen fick vi syn på en sjöfågel som hade fastnat i ett fiskenät. Den hade trasslat in hela kroppen i nätet och speciellt ena benet. Självklart så paddlade vi fram till den rädda och trötta fågeln, lyfte upp den och skar loss nätet från den. Den såg ut att ha klarat sig bra.

När vi väl kommit in i Stångån stannade vi till för att äta lunch. I anslutning till platsen fanns en brant grusgrop där några av deltagarna passade på att tävla om vem som kunde komma först upp. Efter några fall och nedknuffningar kunde deltagarna ta sig upp. Det var en hård tävling som lockade fram många skratt.

När dunklet började anlända kom vi fram till sjön Juttern och efter ytterligare lite paddling så kom vi fram till lägerplatsen där vi skulle övernatta. Vindskyddet restes och middagen tillagades, sedan satt vi hela kvällen framför den öppna elden och diskuterade, lyssnade på gitarrspel och drack te. Vältigt stämningsfullt.

Under dag två stod aktiviteter som dragkamp, kanotrace och självförsvar på schemat. Efter aktiviteterna var det dags att avrunda för att paddla de 2,5 milen tillbaka dit vi hade börjat äventyret. Helgen var väldigt lyckad, vädret var bra, naturupplevelserna var storslagna och skratten var många.


Något av det bästa med helgen var nog lugnet. Att få paddla fram sakta genom Stångån tillsammans med goda kamrater och bara lyssna på naturen. Här och där plaskade fiskar och ibland fick vi besök av bland annat svanar och kossor. Då och då flög olika sjöfåglar över oss med sina olika läten. Helgen var helt enkelt motpolen till det stressade och moderna samhälle som väntade på deltagarna där hemma.

Läs ett längre reportage om helgen här

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken gemytlig Upplevelse! Jag kan bara drömma mig in i hur bra ni haft det. Det låter rent av som en saga från det renaste av samtliga adekvata himmelsriken på denna jord. Genuin kamratskap, vackert höstväder, friska vatten, vacka höstlöv och frisk luft, vad mer kan man kräva?

Önskar man vore en ND:are från Vimmerby!

MVH Johan

Anonym sa...

Glömde en viktig Sak!

Tack för att ni tog er tid att rädda den lilla sjöfågeln. Detta är ett typiskt beteende hos väst/öst europeer vilket lyckligtvis ochså många ggr smittat av sig hos en del välsinnade nysveskar.

http://www.eskilstuna-kuriren.se/ekuriren/standard_artikel.php?id=730411&avdelning_1=102&avdelning_2=369&commentid=8

MVH Johan

Jussi sa...

Hoppas det blir fler resor. Jag paddlar gärna med någon gång.

Anonym sa...

Reportaget är lite av en glorifiering av verkligheten. Ett dålt faktum är att samtliga deltagande fick ont i bakdelen av de hårda kanot-britsarna.

Allt det om de vackra naturupplevelserna och uppfriskande friluftslivet med kamrater är dock helt sant. Väl mött igen på nästa friluftsaktivitet!

/Rikard