fredag 15 augusti 2008

Hitta motivationen till din träning

Som nationalist anser jag det vara viktigt att upprätthålla en god hälsa, både på in- och utsidan. Dessvärre ser det inte ut så i samhället i stort utan många människor lider av problem och en mängd olika sjukdomar som kan relateras till en osund livsstil. Dels beroende på lathet då människor inte orkar ta tag i träningen och dels på grund av att människor inte tänker på vad dem äter.

En del i att upprätthålla min hälsa är att regelbundet besöka gymmet för styrke- och konditionsträning flera gånger i veckan. För somliga kan detta vara ett problem då kanske motivationen saknas. Därför tänkte jag skriva ned lite tips och råd för hur du blir lite effektivare och hur du får motivationen till att gå till gymmet eller ta några extra rundor i löparspåret.

Att bestämma sig för att börja träna brukar inte vara så svårt. Desto svårare är det dock att hålla uppe motivationen och göra träningen till en rutin i sin vardag. Kommer du till det stadiet att du tvingar dig till gymmet eller till och med hoppar över vissa pass för att du har tappat motivationen bör du förändra din träning eller din syn på vad du vill uppnå. Ta en funderare över varför du bör träna. En viktig del är att göra träningen till något kul, något du ser fram emot och något du längtar efter. Hitta en träningsform som passar just dig och som du trivs med.

Att träna helt själv kräver mycket disciplin då det bara är du själv som avgör om du skall träna eller inte. Att träna helt själv kan innebära att du också tappar motivationen till din träning. Ett tips är att hitta en träningspartner. Genom att ha en träningspartner kan träningen bli mer social och du och din träningspartner kan motivera och peppa varandra.

Tränar du själv och en dag inte känner för att gå till gymmet är risken stor att du hoppar över den. Har du däremot en träningspartner som ringer och säger att det är dags för träning så kommer du att följa med. Ett tips att bli mer peppad under träningen är att lyssna på musik. Välj den musik du själv föredrar och som du själv blir peppad av så kommer motivationen att öka.

Att träna sporadiskt är inte att föredra då det blir lättare att hoppa över träningen. Planera därför din träning genom att välja ut ett par dagar i veckan då du skall träna. Följ sedan din planering så gott det går. Ibland kommer det dock att komma viktiga saker i vägen. Men ett program på tv, dataspel eller lathet är absolut ingen ursäkt för att hoppa över träningen.

Något alla som tränar bör göra är att sätta upp mål och notera sina framsteg. Det kan bland annat vara att du skall gå till gymmet ett visst antal gånger i veckan och ge dig ut i löparspåret några gånger i veckan. Du kan också sätta upp prestationsmål som att du skall bli 30 sekunder snabbare i löparspåret under en månads tid eller att du skall kunna öka dina vikter efter en viss tid. När du sätter mål är det dock väldigt viktigt att du sätter realistiska mål. Tränar du för att hålla igång och inte för att nå stora mål kan du sätta anpassade mål som du tror att du kommer att klara av. Är du dock en fighter som vill utmana dig själv så kan du höja ribban. Men tänk alltid på att din kropp skall klara av dina mål och att du skall må bra av din träning.

Ett tips är att du för en träningsdagbok över din träning. Du kan då se över dina resultat vilket säkerligen kommer att vara motiverande.

Ett annat tips om du vill röra på dig men kanske inte vill gå på gym eller springa i löparspåret är att samla ihop ett gäng goda vänner, hyra en mindre idrottshall och spela innebandy tillsammans. På sommaren går det att byta ut innebandyn mot fotboll ute i naturen. Det är både roligt och socialt. Även tennis, golf etc. är trevliga sporter som ger motion.

När du börjar träna är det viktigt att du tänker långsiktigt. Du kommer inte att bli en atlet redan efter en kort tids träning. Resultatet kommer med tiden. Du som har börjat träna har tagit ett steg i rätt riktning. Du kommer att upptäcka en ny värld där du blir piggare, känner dig friskare och får mer ork. Du kommer att få en bättre kondition och starkare muskler. Genom träningen kommer du helt enkelt att bli en bättre människa.

Nedan följer tipsen i korthet:

  • Fundera på varför du vill börja träna och vad du vill uppnå
  • Gör din träning rolig
  • Hitta en träningspartner
  • Lyssna på musik
  • Planera din träning
  • Sätt upp mål för din träning och notera dina framsteg
  • Tänk långsiktigt
  • Tänk på kosten
Lycka till!

Inga kommentarer: