måndag 23 februari 2009

Bort med individualismen – ta hand om varandra

Det svenska samhällets utveckling har de senaste åren skapat en produkt bestående av individualism, stress och en förståelseförlust om vad allt det goda egentligen handlar om. Det är en utveckling som får vissa att darra, andra att applådera och resten att förneka verkligheten om vad som egentligen händer och vilka konsekvenser denna utveckling kommer att leda till.

I det moderna svenska samhällets utveckling har det blivit allt vanligare att vi inte har tid att bry oss om varandra eller tänka på våra medmänniskor. Vi förnekar hellre verkligheten när jobbiga saker och situationer kommer i vägen istället för att stanna upp, agera och ta hand om varandra. Dagens individualistiska samhälle är ett hot, inte bara mot enskilda individer som riskerar att gå vilse i sig själva. Det är också ett allvarligt hot mot oss själva som folk.

Trots att vi lever i en tid som erbjuder oss ett överflöd av varor och tjänster så har vi inte tid för varandra, eller så har det helt enkelt gått så långt att vi inte vill bry oss om varandra på grund av en för stark individualism. Idag har vi knappt tid med våra familjer då vi värdesätter karriär och social status framför familjen. Vi låter samhället sköta uppfostran istället för att göra det själva som föräldrar så att vi kan göra det vi känner för. Att skaffa barn medför ett stort ansvar och det är ett ansvar som måste tas på största allvar.

Det finns i övrigt mängder av liknande exempel på hur individualistiska och stressade vi har blivit. När vi står i kö så är det sällan vi pratar med varandra. Istället tittar vi i taket eller låtsas göra något viktigt med mobilen. När det gäller matlagning så äter vi kartongmat och halvfabrikat istället för att tillaga mat med bra råvaror. För vem har tid att lägga tid på matlagning när det finns så mycket annat att göra?

Istället för att umgås med varandra så sitter vi ensamma och skriver med varandra över Internet. Är det inte Internet så är det tevens såpor och meningslösa serier som lockar. Vad är det för fel med att umgås med varandra? Ska vi umgås så måste det vara noga planerat så att vi hinner städa eller så att vi inte missar den där såpan på teven. Ser vi någon som ser ut att behöva hjälp så har vi för bråttom för att hjälpa och om vi säger ”hej” till någon på stan så blir vi genast sedda som dårar som hälsar. Är vi inte nöjda med oss själva så kan vi konsumera till oss nya låtsasliv som vi på ytan är nöjda med, men på insidan gör det ont.

Vi måste helt klart varva ner och hitta oss själva och allt det goda som livet egentligen handlar om. Ingen blir lyckligare av att leva ett individualistiskt och stressigt liv. Ta istället ansvar för det liv du lever och respektera och ta hand om dina medmänniskor. Dagens svenska samhälle är fruktansvärt långt ifrån vad det skulle kunna vara och borde vara.

Nästa gång du står i en kö, börja prata med de andra som står i kön. Åker du buss, prata med någon på bussen. Le och hälsa på alla du möter. Nästa gång du funderar på att titta på tv, ring till någon och spela kort istället. Bjud in dina grannar och vänner på fika. Alla föräldrar, se till att ta hand om era barn och ge dem en bra uppfostran. Se till att ta hand om människorna runt omkring dig, det kommer de att uppskatta.

2 kommentarer:

Mattias sa...

Håller helt med dig. Kolla in min hemsida www.reclaim.nu där jag skriver om de här sakerna ur lite olika perspektiv.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Mattias

Kul att du håller med mig för en gång skull ;)

Jag brukar allt kika in på din sida lite då och då och det är många gånger intressant läsning.