fredag 27 december 2013

Intervju med skivdebuterande Son Of The Northstar

Strax innan jul så släpptes debutalbumet Megín av den svenska vikingametall-artisten Son Of The Northstar. I denna intervju så får vi veta mer om personen bakom artistnamnet och även ta del av funderingar kring albumet, musik och synen på att eventuellt ställa sig på en scen.

Det är inspirerande och kul att se individer som tror på sig själva och vågar gå sin egen väg. Son Of The Northstar är en sådan individ, han har skapat albumet på egen hand. Den nyfikne har således lämnat sin boning och gått ut i en värld där allt är möjligt, så länge som modet och viljan finns så är tankarna om nederlag få. Låt er inte hindras av tvivel, utan låt tron på er själva lysa och följ den på samma sätt som våra fäder följde nordstjärnan.

Hej! Först och främst så vill jag gratulera till skivdebuten. Kan du berätta om albumet Megín och varför du har valt att kalla dig Son Of The Northstar?
- Man tackar! Jag har sedan unga år sysslat med musik på hobbynivå, mest inom olika typer av metal. De senaste åren har jag mest gjort viking-metal och tyckte nu att det var dags att samla dessa låtar på ett album. De första låtarna spelades från början in mest för att det var musik som jag själv ville lyssna på.

- Namnet Son of the Northstar har jag lånat från en skiva av det norska bandet Ildjarn. Det finska bandet Darkwoods my Betrothed har även en låt som heter One son of the northstar. Jag tyckte att namnet passade, då det antyder att det bara är en person bakom musiken, snarare än ett band.

- Albumtiteln Megín betyder ungefär styrka eller kraft, något som det finns för lite av i Norden idag. Att jag valt ett ovanligare sätt att skriva ordet är för att skivan ska vara lättgooglad. ;-)

Många har inte en aning om vem som döljer sig bakom artistnamnet. Kan du berätta lite om dig själv och vad du sysselsätter dig med?
- Det är alltid svårt att beskriva sig själv, men jag är en man i sina bästa år som jobbar med äldreomsorg och tillbringar fritiden med att läsa, titta på och lyssna på det mesta som jag tycker kan lära mig något nyttigt. Jag tränar även MMA på en klubb här i Linköping.

Dina texter handlar om historia, mytologi, natur och även en viss kritik av kristendomen. Finns det något djupare samband mellan texterna och dig personligen? Vad vill du förmedla genom dina texter?
- Det finns nog knappt djupare samband. Texterna på den här skivan speglar mina tankar och känslor ganska tydligt. Jag har försökt att visa att mina värderingar och övertygelser inte bara är historia utan mycket väl kan överföras på dagens samhälle. Vad gäller kristendomskritik är det inte något genomgående tema utan mest en del av en historiebeskrivning jag använt mig av för att förklara hur jag tycker att våra länder och folk förändrats.

På albumet så hittar vi en cover på vikingametall-bandet Bathory's låt Man of iron. Betyder den låten något speciellt för dig? Vart finner du din musikaliska inspiration?
- Jag ville ha med den låten för att det är den som inspirerat mig mest av alla. Många andra band inom viking metal och närliggande genrer nöjer sig med att namedroppa lite asar och dra några storys ur de nordiska myterna i sina låtar, medan Quorthon från Bathory med sina texter (i synnerhet denna) visar att han hade en djup förståelse för det nordiska. För att skriva en sådan text behöver man inte bara ha läst mycket utan även ha förstått det på ett djupare plan.

- Min inspiration hämtar jag från allt jag värderar och allt jag inte tycker om. Det nordiska arvet och vår gamla sed och tro är givetvis ett genomgående tema, men även hur det kan appliceras och göras levande idag. Musikaliskt och tematiskt är givetvis band som Bathory, Falkenbach, Månegarm, Thyrfing och till viss del Amon Amarth och Absurd viktiga influenser.

Finns det någon möjlighet att få se Son Of The Northstar uppträda på en scen i framtiden?
- Jag har lekt med tanken, även om musiken på denna skiva är väldigt personlig för mig. Men man vet aldrig, allt handlar om vilket intresse som kan tänkas finnas.

Hur ser framtidsplanerna ut? Kommer det att bli en uppföljare till Megín?
- Förhoppningen är givetvis att det ska finnas tillräckligt många som tycker om musiken och förstår min vision för att det ska kännas motiverat att släppa fler skivor. Då detta album är inspelat med väldigt begränsad utrustning hemma hos mig utan några större ambitioner på att vara det proffsigaste albumet någonsin vore det ju kul om något skivbolag hörde av sig med ett erbjudande om att göra en riktigt välproducerad skiva in en riktig studio.
 

- Jag kommer hur som helst inte sluta att skriva och spela in låtar, det kan jag lova!

Tack för intervjun! Är det några sista ord du vill förmedla?
- Det är jag som ska tacka! Köp min skiva av mig eller på www.nordicattitude.se.
 

- Ära åt gudarna!

Länk
Nordic Attitude - Son Of The Northstar - Megín

Inga kommentarer: