torsdag 25 februari 2010

På möte med Vänsterpartiet i Vimmerby

I slutet av förra veckan uppmärksammade jag en mindre artikel om Vänsterpartiet i lokaltidningen. Rubriken på artikeln var ”Vänstern värvar med annons” och handlade om att partiet hade svårt att få ihop folk till kommunlistan. I samma tidning fanns även en annons där partiet bjöd in kommuninvånare med ett intresse för politik till ett möte. Syftet med mötet var att det skulle komma människor som var så pass intresserade av partiets politik att de skulle kunna tänka sig att ställa upp på partiets lista till årets kommunval. Som dragplåster bjöds det på fika, men skulle det verkligen räcka för ett parti som Vänsterpartiet? Nedan följer en sammanfattad redogörelse från mötet.

Vänsterpartiet i Vimmerby, ett alternativ i kris

Inför mötet
I artikeln i lokaltidningen berättade vänsterpartisten Kjell Jonason att partiet, liksom andra partier, har svårt att få människor att engagera sig. Förra valet år 2006 hade partiet sex namn på listan, men nu har bland annat deras frontkandidat flyttat och minst en av platserna står tom.

I artikeln säger också Jonason följande ”En mandatperiod är fyra år, det hinner hända en del i folks liv, så vi behöver vara fler för att inte hamna i samma sits med tomma platser igen, vi får se vad det här greppet ger.” Gav då annonsen något resultat?

Väldigt politiskt intresserad som jag är så bestämde jag mig relativt snabbt för att jag skulle besöka mötet. Inte för att jag ville ställa upp på Vänsterpartiets lista, utan mer för att höra vad de hade för planer inför valet, se vilket stöd de har och självklart prata politik.

Mötet
Jag och en kamrat möttes upp och begav oss mot lokalen där kvällens möte skulle hållas. När vi väl kommit in i lokalen möts vi av fem vänsterpartister som arrangerat mötet. Vi blir lite fundersamma över detta, men antar att de andra som är intresserade av mötet kommer att dyka upp när som helst. Den första som möter oss, Kjell Jonason, blir glad och kommer direkt fram och hälsar oss välkomna. En äldre kvinna känner tydligt igen oss och ser lite förvånad ut samtidigt som hon berättar för de andra att vi inte skulle vara intresserade av Vänsterpartiet. Vi börjar småprata lite och får frågan varför vi har kommit till mötet. Jag svarar att vi är allmänt intresserade av politik, speciellt då det berör den kommun som vi bor i samt att det skall bli intressant att höra på deras tankar inför valet.

Dålig uppslutning
Vi slår oss ned och börjar småprata om lite allt möjligt. Tiden går och vänsterpartisterna kan konstatera att de enda som var intresserade av deras möte var två nationalister. Den äldsta av dem, en äldre man från Västervik, menar att det är två fler än senaste gången. En av kvinnorna berättar att de enda vänsterpartisterna i kommunen är de som finns i lokalen och ”några” till.

Med tanke på att det inte kom några som var intresserade av att engagera sig i eller ställa upp för Vänsterpartiet i det kommande valet så förvandlades mötet till ett lugnt och trevligt diskussionsmöte som varade i närmare två timmar. De som hade känt sig lite obekväma över att vi kom till mötet började snart mjukna upp när de fick det klart för sig att nationalister inte är några hemska och farliga människor utan helt vanliga sådana som besitter både kompetens och kunskap.

Allmän diskussion
Vi pratade om allt ifrån heta frågor inför valet till skillnader mellan Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna. En hel del tid gick åt att diskutera problemet med att människor inte engagerar sig i politik och hur situationen ser ut för Vänsterpartiet i kommunen inför det kommande valet. Jag kritiserade dem för att jag ansåg att de och de andra etablerade partierna var för passiva i mellanvalsperioden och att de är dåliga på att entusiasmera ungdomar till att engagera sig. Jag berättade bland annat att vi i Nationaldemokraterna alltid är aktiva oavsett om det är valår eller inte plus att vi arbetar aktivt för att få ungdomar att bli politiskt intresserade. En av damerna berömde oss i Nationaldemokraterna för att hon ansåg att vi var så aktiva och syntes mycket i kommunen.

Lokaltidningen som jag nämnt ovan, Vimmerby tidning, är en tidning som inte skäms för att agera odemokratiskt och hindra oliktänkande från att yttra sig till allmänheten. Jonason berättade angående artikeln i tidningen att han hade samtalat med journalisten Jimmy Karlsson och uppgett att det såg mörkt ut inför kommunvalet. Journalisten Karlsson hade då erbjudit Jonason att göra en ”grej” av det hela, något som resulterade i en mindre artikel där Jonason intervjuas.
Jag tog upp detta och jämförde hur det ser ut för oss i Nationaldemokraterna. Jag berättade att vi inte får våra insändare publicerade i tidningen om vi skriver om ”obekväma ämnen” eller skriver under med partinamnet. Detta var något de verkade bli lite förvånade över. De tyckte att det var fel av tidningen att agera på detta vis och menade att alla borde få uttrycka sig på lika villkor.

Med tanke på att det var Vänsterpartiet som arrangerade mötet så tog jag självklart upp frågan om kommunismen, hur de såg på att Lars Ohly kallade sig kommunist samt om någon i lokalen var kommunist. Det var lite delade meningar kring detta och en av dem menade att Ohly blev missuppfattad vad gällde hans definition av kommunismen.

En av dem menade även att han själv var kommunist och kallade sig det. Detta tyckte jag var lite extra intressant och undrade om han ville nedmontera nationalstaterna till förmån för en kommunistisk värld där alla olika folk omskolas till kommunistiska världsmedborgare, det rotlösa proletariatet. Han menade att han ville detta, alltså ta bort nationalstaterna och göra välden till ett och samma land. Jag undrade då bland annat hur det hela skulle genomföras med tanke på att alla folk är olika och har olika kulturer, traditioner etc. och att det därför ändå skulle bildas inofficiella nationalstater där de olika folken skulle leva efter just deras levnadssätt. Vem skulle styra denna värld?
Svaret blev att han trodde på kommunismen som ideologi, men samtidigt inte på att ett kommunistiskt samhälle skulle fungera i realiteten. Han kämpar alltså för något som han egentligen inte tror på och detta möttes av frågetecken även från några av de andra i lokalen.

Den äldre mannen undrade mer konkret vad det var som skiljde Nationaldemokraterna från Sverigedemokraterna. Jag berättade då om både de strategiska och de ideologiska skillnaderna. Sedan följde lite diskussion angående detta, men ingen verkade direkt vara negativt inställda till ND, inte uttalat i varje fall. Vi var dock överens om att Sverigedemokraterna var mer ett populistiskt flummparti som saknade ideologisk grund än ett seriöst alternativ som skulle kunna påverka samhället i en positiv riktning.

När vi ändå satt där så tänkte jag att jag kunde passa på att fråga hur de skulle se på ett eventuellt samarbete i vissa frågor eftersom att vi kommer att komma in i kommunfullmäktige. Det var lite delade uppfattningar. Några menade att de skulle kunna se ett samarbete i vissa frågor som mycket möjligt, medan andra ville vara lite mer försiktiga men samtidigt inte uteslöt det helt.

Vårt ungdomsförbund, NDU, genomför just nu en skolturné för att besöka skolor runt om i Sverige. I tisdags besöktes en skola i Dalarna och på plats fanns Ung vänster för att försöka sabotera för NDU. Bland annat skreks det i megafon och brandlarmet utlöstes för att få skolan tömd på elever så att NDU inte kunde prata med dem. Jag tog upp detta med vänsterpartisterna i Vimmerby och undrade hur de ser på att deras ungdomsförbund agerar så här odemokratiskt samt försöker hindra oliktänkande från att ta del av de demokratiska spelreglerna. De hade hört om händelsen och tyckte att det var fel av Ung vänster att agera som de gjorde. Enligt dem så skulle alla få ha rätten att uttrycka sig utan att någon störde. Den allmänna linjen var att alla inte kan tycka lika och detta måste accepteras.

Summa summarum
Trots de uppenbara ideologiska skillnaderna mellan mig som nationalist och de som vänsterpartister så blev det en trevlig stämning med konstruktiva diskussioner och fika. Jag upplevde även flera av dem som lite osäkra i sin ideologi. När mötet avrundades så hade deras uppfattning om nationalister helt klart förändrats och de önskade oss lycka till och tackade för att vi kom, ”för annars hade vi fått sitta här själva och vad skulle vi då ha pratat om”, som en av dem uttryckte sig.

Det verkar helt klart ligga en otrygghet i luften hos vänsterpartisterna i kommunen då valet närmar sig, men de har inget folk att tillgå. Situationen kan sammanfattas som en mindre kris, vilket måste vara väldigt destruktivt för kämparglöden, speciellt om man redan är ett etablerat parti.

Summa summarum så var det ett trevligt möte för vår del och ett mindre trevligt möte för deras del även om de uppskattade att det kom någon över huvud taget. Jag kan dock säga att jag ser fram emot att få möta dem i kommunfullmäktige och att jag inte ser några som helst problem med att prata ned dem i det mesta. Detta var något som jag var rätt säker på även innan mötet, men så här efter mötet så har den övertygelsen stärkts oerhört. Sist men inte minst så vill jag tacka för fikat. Må vi ses i kommunfullmäktige efter valet.

15 kommentarer:

Tommy sa...

Riktigt bra jobbat! Du värmer upp din stol i fullmäktige genom dina strategiska aktioner! ND Vimmerby for the win!!

Simon sa...

Bra jobbat! Riktigt kul att höra om Rasmus!

lizettew sa...

Jag ser att ND har smort munlädret och övat upp förmågan att förvränga budskap till sin egen fördel. Som del av den mer polerade extremhögern agerar ni som brukligt för att själva framstå som älskvärda och solidariska. Det jag tror vänsterpartisterna menade var att även ni skulle få del av de grundläggande fri- och rättigheterna i detta demokratiska land.
//Lizette Wästerlund, Ordförande Vimmerby/Storebro (S)

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Tommy och Simon

Tack så mycket för era kommentarer!

Med lite drygt ett halvår kvar till valet så ser det relativt bra ut. Vi kämpar vidare för att förhoppningsvis komma ända in i kommunfullmäktige.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Lizette

För det första så måste jag säga att det är glädjande att du intresserar dig för Nationaldemokraternas verksamhet i Vimmerby.

För det andra så förstår jag inte riktigt vad du vill ha sagt med din kommentar och du är uppenbart okunnig när det gäller Nationaldemokraterna då vi inte är högerextremister på något sätt.

Självklart så menade vänsterpartisterna att även vi skulle få verka i det politiska livet på samma villkor som de andra partierna. Detta framkommer i mitt inlägg, så jag förstår inte vad det är du vill förtydliga.

lizettew sa...

Å ena sidan är det intressant att du inte ser ND som ett högerextremt parti men å andra sidan är det förmodligen ett uttryck för er välbearbetade kvasidemokratiska framtoning.

När det gäller vänsterpartisternas budskap så missade du uppenbarligen inledningen av min kommentar "...förvränga budskap till sin egen fördel."

Nu är jag ju varken vänsterpartist eller nationaldemokrat så vad någon av er verkligen vill låter jag vara osagt. Jag är däremot socialdemokrat och mina grundläggande värderingar tillåter mig inte att låta demokratiska budskap bli förvrängda till oigenkännlighet.
//Lizette Wästerlund, Ordförande Vimmerby/Storebro (S)

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Lizette

På vilket sätt menar du att det är intressant att jag inte ser ND som ett högerextremt parti? I din första kommentar menar du att vi skulle vara högerextremister. I din andra kommentar menar du att du inte vet vad vi vill och åberopar att du inte är nationaldemokrat utan socialdemokrat. Hur kan du då dra slutsatsen att vi skulle vara högerextremister när du inte ens vet vad vi vill?

Jag förstår fortfarande inte vad du vill antyda då både vi och vänsterpartisterna var överens om att alla skulle få uttrycka sig på lika villkor. Hur menar du att detta skulle vara förvrängt till vår fördel? Med tanke på att vi verkar i en proklamerad ”demokrati” så är det väl föga förvånande att båda parter anser att det skall råda konsensus vad gäller nyttjandet av de demokratiska rättigheterna. Är du möjligen av en annan uppfattning?

lizettew sa...

Jag är av den åsikten att alla människor har samma värde oavsett var de råkar vara födda och var de nu bor. Detta är en av mina grundläggande värderingar och här skiljer vi oss åt beroende på var på den politiska färgskalan vi befinner oss.
//Lizette Wästerlund, Ordförande Vimmerby/Storebro (S)

Rasmus Gårdebrink sa...

Synd att du undviker att svara på mina frågor. Det hade varit intressant att få dem besvarade.

Du bör läsa på lite innan du yttrar dig och drar förhastade slutsatser. Jag är av den uppfattningen att alla folk skall ha samma rätt till frihet, oberoende och fortsatt existens. Detta vill inte du och dina partikamrater då ditt parti och den ideologi ni förespråkar står för helt andra värderingar.

Ni är mångkulturalister och arbetar aktivt för ett Sverige där svenskarna trängs undan och svenska intressen åsidosätts. Ni arbetar för en minskad svensk självständighet och ni förkastar detta land, dess folk, dess kultur och dess historia. Ni hånar gångna generationer och spottar på kommande generationer av svenskar. Denna utveckling tog vid och eskalerade under Palmes tid och kommer att fortsätta om Sahlin nu skulle komma att bli statsminister. Något som är djupt beklagligt.

Här skiljer vi oss åt markant. Jag, mina partikamrater och den ideologi vi förespråkar vill bevara den folkliga och kulturella mångfalden som finns i världen. Vi respekterar alla folks rätt till liv och vi vill ha en värld bestående av fria och självständiga nationer. Inte en värld bestående av mångkultur, integration, otrygghet och allmän degeneration som hotar denna mångfald. Vi vill ha ett svenskt Sverige, ett turkiskt Turkiet, ett kinesiskt Kina osv. Mångkultur är inte bra för vare sig svenskar eller invandrare, då ett mångkulturellt samhälle är dömt att misslyckas.

Vad gäller färgskala så tillhör jag den brandgula färgen på skalan, den verkliga oppositionen till både blåa och röda.

FK sa...

Härligt, Rasmus! Du visar vem det är som har argument.

Som vanligt när det gäller sossar, eller andra på både den blåa och den röda sidan, så har dem ingen aning om vad ND står för. Dem bildar sig själva en uppfattning från början sen vägrar dem att ändra åsikt även om man berättar för dem att dem har helt fel. Det är som om dem är programmerade att tänka på ett visst sätt. Och allt som inte stämmer överens med deras syn på saken skjuter dem bara åt sidan.

Människor som den här Lizette är bara patetiska och skämmer ut sig själva. Pinsamt!


// FK

Rasmus Gårdebrink sa...

Till FK

Det är faktiskt relativt påtagligt att många, även de som arbetar politiskt, har föga kunskaper vad gäller Nationaldemokraterna och den ideologi vi representerar. Många har dömt oss på förhand som högerextremister, rasister och ondskans män och kvinnor. Detta ligger dem oftast till last då det uppstår en debatt eller diskussion av något slag. Detta eftersom att de har ett felaktigt ingångsläge redan från början och det hela blir bara paradoxalt. Den dagen folk öppnar upp ögonen för oss i större utsträckning, så kommer de att avfärda många av de etablerade politikerna som lögnare.

Vissa har förmågan till kritiskt tänkande, även vad gäller deras egna uppfattningar. Andra är, som du är inne på lite, nästan besatta av att vi skulle vara något som vi inte är. Av egen erfarenhet vet jag att flera engagerade politiker hellre diskuterar olika epitet som de kan sätta på oss än konkreta sakfrågor. Bara det talar om bristande kunskap och ett tomt argumentförråd.

Anonym sa...

Bra jobbat Herr Gårdebrink!

Stäng inga dörrar frivilligt, men om du mot förmodan måste stänga någon så öppna en annan.

/Oden

Vasakärven sa...

Och så visar socialdemokraterna sin rätta natur, förvirrade, PK och utan substans...

Men, skönt att se att nationalisterna håller fanan högt och visar var skåpet ska stå..

Lycka till i Vimmerby och försök få fler i Vimmerby att läsa din blogg, det skulle gynna ND, varför inte provocera lokala medier att uppmärksamma?

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Anonym (Oden)

Tack för din kommentar. Jag håller i stort sätt med sig.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Vasakärven

Tack för din kommentar.

Jo, jag jobbar på att få fler läsare och förhoppningsvis så kommer det bara att öka fram till valet.

Lokaltidningen har tyvärr anammat en odemokratisk hållning genom att hindra oss från att komma till tals.

Vi kämpar dock på och tänker inte vika ned oss. Vårt mål är kommunfullmäktige och vi skall komma in.