söndag 22 juni 2008

Avsaknaden av medmänniskor och samhällsansvar

Igår (läs: lördag den 21 juni) skulle jag ta ut pengar i centrala Vimmerby. När jag åker förbi automaten för att parkera bilen en bit bort ser jag en man ligga på marken precis bredvid automaten. Tankarna sätter igång och jag funderar över varför han ligger där. Har han blivit överfallen eller är han kanske sjuk?

Det märkliga är att det går människor runt omkring mannen men dessa verkar inte bry sig om att det ligger en till synes livlös människa på marken. Efter att jag tagit ut pengar vid automaten går jag fram till mannen och försöker få liv i honom, som den goda nationalist jag är. Han börjar svamla och verkar vara väldigt påverkad av något. Jag försöker få kontakt med honom vilket är svårt i början. Då han ligger på hård asfalt tar jag tag i honom och sätter han mot väggen.

Jag försöker åter att få ingång en konversation med honom. Först förnekar han att han är påverkad men efter ett tag berättar han att han har druckit mycket alkohol. Jag frågar han vart han bor och ringer efter en taxibil. Jag berättar att jag har hittat en man på gatan som behöver komma hem. Kvinnan på taxi är osäker på om hon vill skicka någon taxi men samtalet avslutas i alla fall med att vi kommer överens om att en taxi skall komma och skjutsa hem mannen.

Tiden går och jag och mannen börjar småprata om hans alkoholvanor etc. Efter en lång väntan ringer jag åter till taxi och undrar när taxibilen skall anlända. Då svara kvinnan att hon inte kommer att skicka någon taxi då hon tror att dem har kört på mannen tidigare. Jag ifrågasätter hur hon kan veta det och får varken något bra svar eller någon taxibil som kan skjutsa hem mannen.

Jag ringer därefter 112 som kopplar mig till Kalmar polisen och jag ber dem skicka en bil som kan köra hem mannen. Mannen på polisen ber att få återkomma efter att han kontaktat de närvarande poliserna i Vimmerby. Efter några minuter återkommer han och berättar att det finns en patrull i Vimmerby men att den var tvungen att åka iväg på ett inbrott flera mil ifrån Vimmerby.

Jag förklarar för mannen som legat på gatan att det inte finns så mycket att göra. Innan jag lämnar honom ber jag han att ta hand om sig och se över sina alkoholvanor.

När jag efter ett tag pratar med en kamrat så får jag reda på att han hade varit i centrum någon timme tidigare och sett mannen ligga på marken. Han berättar att det var en del människor som gick precis bredvid mannen utan att bry sig. Jag hoppas dock på att någon försökte hjälpa mannen innan jag kom fram till platsen.

Detta är ett bevis på den enorma avsaknaden av folkgemenskap i dagens samhälle. För många människor idag är det inte naturligt att ta hand om sina medmänniskor som är i behov av hjälp. Detta är också ett tydligt bevis på de enorma hål som går att finna i samhällsskutan. Blir det ingen politisk förändring inom en snar framtid så riskerar hela samhällsskutan att sjunka.

6 kommentarer:

Mattias sa...

Det var väldigt fint av dig att visa lite medmänsklighet, hoppas du hade gjort samma sak om det varit en invandrare. Ditt hjärta är tydligen större än din politik.

Rasmus Gårdebrink sa...

Till Mattias

Tack så mycket. Självklart så tar jag hand om mina medmänniskor då jag är nationalist. Hade jag sett en invandrare ligga livlös mitt på gatan så hade jag självklart hjälpt även denne. Jag ser inte ned på människor bara för att dem är invandrare utan jag respekterar alla människor så länge deras avsikter är av godo. Däremot är jag emot mångkultur men vill värna den folkliga och kulturella mångfalden i världen.

hon sa... sa...

Tycker att du har en bra attityd vad gäller hur man ska behandla sina medmänniskor, (dock inte politiska (vänlighet)

Jag ser dig som en av dom få med en vacker människobild och en människa med ett gott hjärta och goda avsikter gentemot sina medmänniskor, enligt mig iallafall är det vad man tänker när man läser inlägget och inte en "sann nationalist"...

synd men också tur att vi alla är olika eller hur?

Rasmus Gårdebrink sa...

Till hon

Min attityd då det gäller hur jag behandlar mina medmänniskor hör ihop med mitt politiska ställningstagande.

Nationaldemokrati handlar inte om att se ned på andra folkslag eller kulturer. Nationaldemokrati handlar om att respektera alla människor. Jag vill inte de invandrare som är här något illa. Det är inte dem det är fel på utan det är fel på det politiska systemet.

Mångkultur är destruktivt för både invandrare och svenskar. Därför vill jag inte ha någon massinvandring eller någon mångkultur. Jag vill att alla invandrare som idag befinner sig i Sverige själva skall återvänder till sina hemländer. Något annat vore inte mer naturligt.

Anonym sa...

Bra gjort Gårdebrink!

Men kanske att borde du om hade haft tid kört hem mannen. Lite soppapengar men vadå? Vet inte i övrigt hur situationen såg ut.

MVH Johan

hon sa... sa...

Med risk för att förolämpa dig så anser jag att det är omöligt att din godhet och solidaritet gentemot dina medmänniskor "hör ihop" med din politiska ställningstagane... tror du det är möjligt att du har ett gott hjärta innerst inne som du nu skapat ett synom till= nationalist?

jag är oförmögen att vara nationalist då jag är splittrad mellan två länder men ändå skulle jag ha handlat som t.ex. du i den situationen du beskrivit...vad säger det om min politiska ställningstagande? på vilket sätt kan man klura ut det?

när jag ger någon en hjälpande hand är det för att jag vill hjälpa till och tänker mig själv in i den andres situation...

Vad gäller att alla invandrare skall återvända till sina hemländer... hur har ni tänkt att det ska ske och för vems bästa... förmodligen er egen eller?

Att jag frågar beror på invandrarungdomar som är födda/uppväxta i sverige.. eller klumpar ni ihop dom med deras föräldrar, flyktningar, asylsökande.. för tro det eller ej, det råder enorma skillander mellan dem och i många fall det enda som knyter samman är oftast "familjebandet"...

nu blev det lite väl många bokstäver men men...