söndag 12 juni 2016

Gemytligt nationaldagsfirande i Småland

Årets nationaldag firades med en lokal tillställning, strax utanför Nässjö. Det blev god mat, tipspromenad och en prestigefylld femkamp.

Att fira nationaldagen som nationalist känns som något självklart. Rent allmänt så är betydelsen av dagen dock lika splittrad som det samhälle vi lever i. Vissa vill använda dagen för att salutera folkutbytet och spotta på svenskheten. Själv ser jag nationaldagen som ett bra tillfälle att upphöja vårt folk, dess historia samt dess hem på jorden – vårt land Sverige.

Platsen för dagen var vackert belägen framför en sjö och vädret var strålande. Efter ett välkomstanförande så inleddes dagen med en klurig tipspromenad. Frågorna berörde allt ifrån hur många tänder en mygga har till vilket träslag som används till glasspinnar. De många barnen på plats hade egna frågor.

Bakom tillställningen stod Föreningen Svenska Intressen, en lokal sammanslutning vars verksamhet går ut på att arrangera sociala aktiviteter och skapa mötesplatser för nationalister.

På plats fanns två butiker, bland annat Nordic Attitude, som saluförde kläder, litteratur och musik. De flesta besökarna passade på att ta sig en titt och samtidigt införskaffa sig något. Maten bestod av grillat med tillhörande potatissallad, sallad med mera. Detta förtärdes vid två långbord som var placerade utomhus.Då alla var mätta och belåtna så var det dags för den beryktade femkampen. Besökarna delades upp i lag och började på varsina stationer. Femkampen bestod av bågskytte, luftgevärsskytte, äggkastning, löpning med ett snurrmoment samt säckhoppning. Femkampen blev dock inte så spännande som förväntningarna antydde då ett lag vann samtliga grenar och tog således hem hela kalaset.
Som avslutning så bjöds det på tårta och kaffe. Därefter började folk åka hemåt och årets nationaldagsfirande led mot sitt slut. Det var en riktigt trevlig tillställning med många återseenden samt nya bekantskaper. Ett stort tack till Föreningen Svenska Intressen som arrangerade det hela.

Inga kommentarer: