tisdag 6 januari 2015

PEGIDA – en intressant strömning i tiden

Det är något som händer i Tyskland. Tusentals människor har de senaste veckorna gått ut på gatorna för att demonstrera mot massinvandring och islamisering. Tendensen är tydlig; demonstrationerna blir större, opinionen ger dem rätt och etablissemanget känner oro.

Företeelsen, eller organisationen, som ligger bakom demonstrationerna på de tyska gatorna kallar sig för PEGIDA – (Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes). På svenska; Patriotiska européer mot islamiseringen av Väst. De förklarar att de använder sin rätt till yttrandefrihet och påpekar att de vare sig är politiskt korrekta eller bugar för mainstreammedia.

Organisationen inledde sina demonstrationer i Dresden slutet av oktober, och har sedan dess, bortsett från ett tillfälle, gått ut på gatorna varje måndagskväll. Vid starten samlades drygt 300 personer, i går var siffran runt 20 000 demonstranter. Tilläggas bör att demonstrationerna har spridit sig till flera andra städer, däribland Bonn, Köln och huvudstaden Berlin.

Denna utveckling har givetvis skapat stor oro hos det tyska etablissemanget, inte minst då ett vanligt förekommande slagord bland deltagarna är Wir sind das Volk (Vi är folket). Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, fördömde starkt demonstrationerna i sitt nyårstal och menade att organisatörerna har kalla hjärtan som ofta är fulla av fördomar och hat. Merkel har dock ett problem – nämligen opinionen.

Enligt en färsk undersökning, gjord av det tyska magasinet Stern, så finns det en betydande opinion som ger PEGIDA rätt. Hela 13 procent av de tillfrågade uppgav att de skulle delta i en demonstration om den anordnades i deras egen stad och 29 procent uppgav att de anser att islams inflytande är så pass stort att demonstrationerna behövs. Dessutom så ökar ständigt stödet för organisationens Facebook-sida, i skrivande stund är det närmare 110 000 som gillar den.

Rent politiskt så är PEGIDA en reaktionär organisation, i alla fall enligt deras program som består av 19 punkter. Aningen förenklat så kan PEGIDA kanske ses som ett utomparlamentariskt alternativ till Sverigedemokraterna. Dock så tycks organisationen fungera som en samlande kraft för alla invandringskritiker – allt ifrån vanliga medborgare till medvetna nationalister. En tysk vän, tillika nationalist, som jag har talat med anser att demonstrationerna är toppen.

Att dessa demonstrationer har uppstått just nu är kanske inte så överraskande då dessa idéströmningar ligger i tiden, inte bara i Tyskland utan i hela Europa. En omfattande invandring har skapat en kritisk opinion, en opinion som ständigt växer och ventilerar sig.

Huruvida PEGIDA kommer att utvecklas återstår att se. Jag ser dock positivt på initiativet och hoppas att det kan leda till något gott som även kommer att förena och inspirera invandringskritiker i andra länder. Något som verkligen imponerar är att tyskarna väljer att gå ut på gatorna i stället för att sitta hemma vid datorerna och gnälla över hur dåligt allt är. Det är något som vi svenskar bör lära av, punkt slut.


Inga kommentarer: