onsdag 11 september 2013

Heinz Burgemeister – Vila i frid!

För några dagar sedan så nåddes jag av det mycket dystra beskedet att Heinz Burgemeister har lämnat jordelivet, vid en ålder av 74 år. Under årens lopp så har våra vägar korsats många gånger och detta är mitt sätt att hylla och för evigt ihågkomma honom.

Beskedet om Heinz bortgång, fredagen den 6 september, högg tag i mitt hjärta. Vi har delat många kampår tillsammans och även haft kontakt mer på det personliga planet. Bortgången kom dock inte som en chock, då han hade haft en del problem med hälsan. Det var dock smärtsamt att det var just Heinz, och jag känner att det fanns så många tillfällen som nu aldrig kommer att komma.

Heinz under ett torgmöte med Nationaldemokraterna. (Bilden från nd.se)

Jag träffade Heinz första gången i samband med Nationaldemokraternas eftervalskonferens, som hölls kring Södertälje i slutet av år 2006. Under konferenshelgen så bodde jag och Heinz hemma hos Vavra Suk, något som fick mig att börja lära känna honom för första gången. Jag fick även uppleva en man som kunde snarka ordentligt. Detta var början på en flera år lång resa som vi skulle komma att göra tillsammans.

Heinz föddes i småländska Högsby den 21 augusti 1939, men bodde på senare tid i Åmål i Dalsland. Under hela yrkeslivet så arbetade han med marknadsföring. Hans stora intressen var, förutom politik, trädgårdsodling och fiske. Under sitt liv så avverkade han även hela 22 år inom hemvärnet, där han bland annat var kvartersmästare samt innehavare av löjtnantsgrad.

Heinz fick två barn som hade aningen svårt att acceptera hans politiska engagemang. Detta smärtade honom, men att välja bort den politiska kampen tycktes inte vara något alternativ. Heinz politiska engagemang började redan i ungdomen. Han var engagerad i Nordiska Rikspartiet under flera år, men valde att år 2003 ansluta sig till Nationaldemokraterna där han verkade fram till årsskiftet mellan år 2011/2012. Under sin tid i ND så var han bland annat invald i partistyrelsen, ansvarig utgivare för Nationell Idag och seniorordförande (strax efter att han blev vald till seniorordförande så gjorde jag en intervju med honom som publicerades i Nationell Idag, nr. 1, år 2007). Efter tiden i ND så hann han även med att vara ansvarig utgivare för den oberoende tidningen Nya Tider samt avslutade sitt liv som medlem i Svenskarnas Parti.

Heinz tillsammans med Ingvar under en utdelning i Väst-distriktet. (Bilden från nd.se)

Det var som sagt under åren i Nationaldemokraterna som vi lärde känna varandra, samtidigt som vi arbetade ihop, med bland annat Nationell Idag, partistyrelsen och flera arbetsgrupper. Vid ett tillfälle så besökte jag Heinz på hemmaplan i samband med en riksresa, tillsammans med en annan partiaktivist. Vi åt mat och höll ett informationsmöte med några lokala ungdomar. Med på riksresan så hade jag ett mindre urval av litteratur och musik. Jag minns att Heniz blev glad när han såg Svensk Ungdoms skiva Frihetsmarscher och kampsånger. Han hade hört talas om denna skiva och inhandlade den med glädje. Om jag känner Heinz rätt så är jag övertygad om att hans grannar fick höra hans stämma många gånger i samband med att skivan spelades.

Konflikten som utspelade sig i ND i slutet av år 2011 och början av år 2012 tog honom hårt. Han berättade i flera telefonsamtal och över e-post hur bedrövad han var över situationen och att den tycktes vara svårlöst. Han hoppades dock att det mesta skulle reda ut sig i samband med ett sista extra årsmöte. Jag hade vid denna tid redan valt att lämna ND och påbörjat annat oberoende arbete. Dock så blev jag kontaktad av Heinz i egenskap av valberedare till årsmötet. Han frågade då om jag var intresserad av att kandidera till partiledarposten, och menade samtidigt att det fanns stöd för detta. Jag har aldrig talat med någon om detta förslag, då jag inte har sett någon anledning till det. I slutändan så blev det dock aldrig aktuellt, då någon förändring på den posten aldrig möjliggjordes.

Jag kommer att minnas Heinz för många saker. Främst för att han var en mycket god, trevlig och rolig kamrat. Han var en verklig idealist, ett nationalistiskt föredöme som följde den väg han trodde på. Han var ungdomlig i sin karaktär, men samtidigt mycket klok och hade alltid nya idéer. Han reste många gånger från Åmål för att delta på samtliga större evenemang som partiet anordnade. Det enda som kunde stoppa honom var hälsan. Heinz var inte personen som satt hemma och gnällde, utan han valde att agera och ta ansvar..in i det sista. I valrörelsen år 2010 så var han i full gång med att dela ut flygblad, sätta upp plakat och prata med människor som vilken ungdom som helst.

Om Heinz skulle få chansen att säga några få sista ord till oss alla så är jag säker på att han skulle använda dessa ord för att inspirera oss att fortsätta den kamp som han nu själv inte kan delta i. Det skulle inte förvåna mig om han har ett öga på oss och hejar på som den fanatiska av supportrar, samtidigt som han på eget Heinz-manér utbrister ”stå fast – slå hårt!”.

Heinz Burgemeister; kämpe och kamrat – Vila i frid!


Länk
Realisten: Vila i frid Heinz Burgemeister

1 kommentar:

Åke Blomdahl sa...

Fint skrivet. Heinz var en bra karl.